Ce sunt punctele albe de pe unghii?

CE SUNT PUNCTELE ALBE DE PE UNGHII?

Daca ceri parerea unor prieteni sau alti cunoscuti, cel mai probabil vei primi explicatii precum faptul ca ai o deficienta de calciu sau de zinc, cu siguranta o forma a unei deficiente de nutritie.

  • Ingrijirea corpului

Ce sunt insa cu adevarat aceste puncte albe de pe unghii si cum apar?

Una dintre cele mai des intalnite cauze pentru aparitia acestor puncte atat in cazul unghilor de la maini, cat si de la picioare, o reprezinta o afectiune numita leukonychia.

Desi numele te poate ingrijora, afectiunea nu este grava. Si desi majoritatea oamenilor considera ca apare in urma unei deficiente de calciu sau de zinc, de obicei nu aceasta este explicatia medicala.

De fapt, aceste puncte albe apar de obicei ca un rezultat in urma unei traume reduse sau moderate asupra unghiei tale (ai lovit sau scapat ceva pe unghie, ti-ai prins mana la usa, etc.). O dauna mai puternica asupra unghiilor poate produce insa pete inchise la culoare sau dungi subtiri la suprafata sau sub unghie, onicoliza (desprinderea unghiei) ori mici hemoragii sub unghie.  

Daca nu iti amintesti despre un astfel de incident care sa iti afecteze unghiile, tine cont de faptul ca acestea cresc foarte incet si ca orice dauna la nivelul unghiei poate sa fi avut loc cu saptmani inainte ca acele puncte albe sa apara. Printre alte cauze care pot produce aceste pete mici albe se numara alergii, infectii, dar si efecte secundare ale unor anumite medicamente

Indiferent de ceea ce a produs aceste puncte albe, ele nu presupun in mod obisnuit tratament si vor disparea odata ce unghiile tale cresc. Si nu ar trebui sa reapara decat daca are loc vreo alta trauma la nivelul unghiilor tale. Aceste explicatii se aplica daca ai o unghie sau doar cateva unghii afectate. Insa daca toate unghiile tale prezinta puncte albe, leukonychia poate fi cauzata de afectiuni serioase precum anemia, boli cardiace, crioza, diabet sau boli ale ficatului

Daunele la nivelul unghiilor pot avea loc si in cazul realizarii pedichiurii sau manichiurii. Dizolvantul pentru oja are tendita sa usuce unghia si sa sa-i creasca fragilitatea. Si daca ai ticul de a-ti roade unghiile, incearca sa renunti la obicei deoarece iti poate deforma unghiile si totodata poate produce infectii.

Iti recomandam sa fii atenta la schimbarile si anomaliile ce apar la nivelul unghiilor tale si sa consulti un medic specialist daca observi ca anumite simptome persista. 


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 2 clienti)

  • Magdalena Anca 17. 9. 2022 5

    Foarte interesant

  • ArtemisBendis 08. 12. 2021 5

    E folositor articolul despre unghii cu pete.intr-adevar prima idee este ca avem lipsa de calciu sau zinc.... Eu personal am astm alergic și unghiile mereu cu pete.... Posibil sa fie de la alergii

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!