Ritmul biologic: cum functioneaza si de ce sa il folosesti

RITMUL BIOLOGIC: CUM FUNCTIONEAZA SI DE CE SA IL FOLOSESTI

Ziua noastra decurge diferit fata de a altor persoane in functie de ritmul si starea pe care o avem.

  • Sport

Si nu detinem doar un mecanism intern care ne spune ca avem nevoie de o pauza sau de odihna, ci si organele noastre au perioade in care functioneaza si altele cand stau in repaus.

Afla cum poti folosi in avantajul tau atat ritmul biologic, cat si cel al organelor tale pentru a da randament optim si a te simti bine in fiecare zi!

Bioritmul sau ritmul circadian este un proces biologic prin care organismul nostru adopta o ritmicitate ce poate fi masurata o data la 24 de ore. Ritmicitatea este data de ceasul nostu biologic, sau cel circadian, iar cronobiologia este stiinta care se ocupa cu studiul acestui ritm zilnic al oamenilor, dar si al plantelor si al animalelor. Ritmul circadian este masurat dupa temperatura corporala, secretia de melatonina si nivelul de cortizol.

  • Cercetatorii germani considera ca organele noastra au o activitate maxima timp de doua ore pe zi, si ca putem sa avem un mod de viata echilibrat si sanatos in functie de orele in care acestea se afla la capacitate maxima.
  • Ritmul biologic poate fi ajustat pe parcursul vietii in functie de anumiti factori zilnici. Cu toate acestea, persoanele cu un ritm circadian de noapte, care merg de dimineata la birou, nu vor obtine aceleasi rezultate ca alti angajati ce au un bioritm de zi.
  • In absenta unui ceas sau a luminii, oamenii prefera o zi care sa aiba aproximativ 25 de ore. Lumina artificiala afecteaza ritmul circadian, iar cel mai eficient somn este acela dictat de ceasul nostru biologic, nu neaparat de faptul ca e seara si tarziu.
  • Ceasul nostru biologic se reseteaza odata la 24 de ore si 11-16 minute, dupa ce Pamantul isi incheie rotatia. 

Exista mai multe tipuri de ritmuri biologice:

Ritmul de zi este caracterizat de un somn inceput devreme si de un trezit la fel de devreme. Este considerat totodata cea mai buna formula pentru sanatate. Este optim pentru persoanele care se trezesc sa plece la serviciu foarte devreme, dar si pentru angajatorii acestora, deoarece angajatii cu ritm de zi vor da cel mai bun randament.

Ritmul de noapte este usor atipic, avand in vedere ca exista persoane care lucreaza sau invata mai bine noaptea. Daca programul de munca este unul matinal, nu vor reusi sa dea randamentul dorit din cauza ca acesta nu se potriveste ritmului lor circadian.

Pentru a afla ce ritm biologic ai, este indicat sa iti masori in fiecare ora temperatura corporala. Ora la care ai cea mai ridicata temperatura e cea in care vei da cel mai bun randament. In cazul bioritmului de zi, temperatura ridicata incepe de la 8 dimineata si creste pana in jurul serii, cand se produce o scadere treptata. La bioritmul de noapte, temperatura incepe sa creasca pornind cu orele serii si se reduce inspre dimineata.

Celor doua tipuri de ritmuri biologice li se adauga un al treilea ritm care reprezinta o combinatie intre caracteristicile cele doua bioritmuri.

Indiferent de tipul de ritm pe care il ai, atat timp cat acesta este sanatos, vei putea sa faci ceea ce iti propui pentru o zi de activitate, sa te odihnesti suficient, sa adormi si sa te trezesti la aceeasi ora zilnic daca iti doresti acest lucru, sa incepi o noua rutina in functie de modificari de circumstante pentru a te trezi mai devreme decat in mod normal si sa te culci mai devreme.

Motivul pentru care cooperam mai greu cu zilele de luni este faptul ca in weekend nu respectam ritmul biologic prestabilit. Din acest motiv putem fi mai irascibili sau letargici si fara un randament deosebit in prima zi a saptamanii, urmand ca spre dupa-amiaza sa ne reintram in ritm. Stresul este considerat o consecinta a unei desincronizarii a ritmului biologic individual.

In ceea ce priveste orele la care organele noaste functioneaza cel mai intens, mai jos poti gasi intervalele orare, recomandarile noastre si explicatiile cu privire la orele in care acestea functioneaza:

  • 07:00 - 09:00 - stomacul
  • 09.00 - 11:00 - splina si pancreasul

Este recomandat sa nu luam micul dejun pe fuga, iar dupa ora 09.00 sa nu consumam dulciuri deoarece pancreasul este responsabil de nivelul glicemiei din corp.

  • 10:00 - 13:00 - inima

Incearca in acest interval sa nu consumi o masa formata din foarte multe alimente pentru a nu fi necesar un consum mare de energie si de suprasolicitare a acesteia.

  • 13:00 - 15:00 - intestinul subtire

Aici se observa o scadere a randamentului unei persoane deoarece intestinul subtire este ocupat cu asigurarea digestiei la capacitate maxima.

  • 15:00 - 17:00 - vezica urinara
  • 17:00 - 19:00 - rinichii

In aceste doua intervale are loc detoxifierea organismului, iar efectele ceaiurilor diuretice pot fi aplicate cel mai bine in aceste perioade pentru a beneficia la maximum de efectele lor.

  • 19:00 - 21:00 - 23: 00 - circulatia sangvina

Ne revenim dintr-o stare de oboseala deoarece circulatia sagvina intra in actiune, urmand ca in urmatoarele doua ore sa se acumuleze in corpul nostru o cantitate foarte mare de energie. Poti merge in oras cu prietenii sau poti sa investesti energia in activitati sportive.a

  • 23:00 - 01:00 - vezica biliara

Pentru protejarea activitatii bilei, nu este indicat sa mananci portii copioase, alimente prajite si grasimi seara inainte de culcare. 

  • 01:00 - 03:00 - ficatul

Acesta asigura un somn odihnitor si incalzeste corpul.

  • 03:00 - 05:00 - plamanii
  • 05:00 - 07:00 - intestinul gros

Plamanii functioneaza in acest interval eliminand ceea ce nu ar trebui sa se afle in interiorul lor, urmand ca intestinul gros sa incheie activitatea organelor din corpul nostru, finalizand digestia.


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 1 client)

  • Sandu 16. 10. 2022 5

    Informatii utile.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!