Ce beneficii iti aduce mierea?

CE BENEFICII ITI ADUCE MIEREA?

Folosita inca din Egiptul antic, mierea avea rolul de a trata ranile, febra si durerile de stomac.

Astazi, proprietatile sale de vindecare s-au extins, mierea fiind recunoscuta pentru preventia cancerului si bolilor cardiace, diminuarea ulcerelor, alienarea problemelor digestive, reglarea glicemiei, alinarea tusei si a durerilor in gat si cresterea performantelor sportive.

  • Alimentatie sanatoasa si nutritie

Proprietati antibacteriene

Este un lucru cert faptul ca mierea distruge bacteriile. Studiile au demonstrat eficienta sa in fata a numeroase tulpini bacteriene printre care E. coli si salmonela. Un anumit tip de miere numita manuka, alaturi de mierea tualang (o miere poliflora care se gaseste in junglele din Malaezia) au capacitatea de a lupta impotriva stafilococilor si bacteriilor responsabile pentru ulcerul peptic, H. pylori.

De ce este mierea antimicrobiana? Majoritatea albinelor depoziteaza peroxid de hidrogen in timp ce sintetizeaza polenul. Alaturi de aciditatea naturala a mierii, acest lucru nu face decat sa imbunatateasca proprietatile antibactierene pe care le are aceasta. In plus, mierea poate vindeca ranile care nu raspund antibioticelor, insa trebuie verificat ca aceasta sa nu contina contaminanti.

Din cercetari stiintifice, mierea mai inchisa la culoare si mai concentrata poate fi mai potenta, iar tipurile de plante polenizate de albine pot influenta proprietatile antibacteriene ale acesteia.

Dureri de gat

Un studiu la care au participat 139 de copii arata ca mierea a reusit sa trateze tusea si sa imbunatateasca calitatea somnului acestora intr-un mod mai eficient decat un anumit inhibator de tuse si decat antihistaminicele folosite in mod obisnuit. Un alt studiu la care au participat 105 copii explica faptul ca mierea de hrisca trateaza mai bine tusea decat dextrometorfanul, o substanta cu efect antitusiv.

Alte studii din Italia, unde a fost folosita mierea de flori salbatice, si din Israel, unde a fost folosita mierea de eucalipt, citrice si plante dicotiledonate, plaseaza mierea peste tratamentele placebo care reduc tusea pe timp de noapte sau lipsa somnului din cauza infectiilor respiratorii.

Atentie insa la varsta copilului: nu ar trebui sa oferi miere copiilor sub un an deoarece sistemul digestiv al celor mici nu poate tolera contaminantii din miere precum sporii de bacterii, ce pot cauza botulism.

Imbunatatirea conditiei fizice

Trei studii noi realizate in S.U.A. indica faptul ca mierea este la fel de buna sau chiar mai buna decat glucoza si zaharul folosite in apa consumata de atleti pentru a le extinde enduranta in fata efortului fizic.

Cancer, boli cardiace, diabet

O alta serie de studii stiintifice spun ca mierea tualang joaca un rol important in reglarea glucozei din sange. Mierea este metabolizata precum zaharul, zaharina, siropul de artar sau melasa. In laboratoare, mierea tualang a putut sa distruga celule canceroase de san, de piele si cervical.

Pana la obtinerea unor rezultate in cazuri umane, mierea continua insa sa reprezinte un potential agent anti-canceros si sa previna bolile cardiace deoarece contine un numar mare de antioxidanti care lupta impotriva stresului oxidativ si inflamarii, acestea stand la baza mai multor tipuri de canceri si ale unor boli cardiovasculare.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!