Cand sunt racelile si gripa cele mai contagioase

CAND SUNT RACELILE SI GRIPA CELE MAI CONTAGIOASE

Daca luam in calcul cum functioneaza un virus, suntem cei mai contagiosi atunci cand simptomele noastre se prezinta cel mai sever.

  • Medicina

Un virus precum influenza sau gripa ce produce raceala comuna (exista cateva sute de astfel de virusi) are o perioada de incubare odata ce a patruns in corpul tau.

Virusul intra intr-un grup de celule sanatoase si le ataca capacitatea de supravietuire din interior.

In perioada de incubare, cand virusul se inmulteste in celulele infectate, tu nu prezinti simptome precum dureri de gat, un nas care curge sau dureri muscualre. In plus, nu exista un virus care sa se extinda atat de repede in corp incat toata saliva si mucusul pe care le produci sa il contina in intregime.

Atunci cand un om sanatos intra in contact cu fluidele biologice ale unei persoane bolnave, fie ca e vorba de cele la nivel aerian precum stranut sau urmele lasate pe o clanta dupa ce o persoana si-a sters nasul. Daca nu prezinti inca simptomele unei gripe, exista o probabilitate mai mica sa transmiti virusul catre o alta persoana.

Odata ce acele celule care au fost imbolnavite de virus incep sa moara, lucrurile se inrautatesc. Atunci este momentul cand constientizezi simptomele unei gripe sau raceli si le transmiti cu usurinta catre alte persoane daca nu esti grijuliu. O parte din simptome sunt cauzate de virusul insusi (dureri in gat si secretii nazale), iar altele sunt cauzate de sistemul tau imunitar (febra si oboseala).

Cand virusul iese din acele celule moarte si incepe sa imbolnaveasca restul celuleor din corpul tau, sistemul tau imunitar observa ca ceva este in neregula si se apuca sa lupte impotriva acestuia. Acest lucru poate dura cateva zile pana sistemul tau imunitar iese castigator. In general, in cazul gripei, timpul de la expunerea la virus si debutul simptomelor de boala are o durata de la o zi la patru zile.

Majoritatea expertilor considera ca un adult care este racit sau are gripa poate sa transmita virusul la o zi dupa ce prezinta simptomele de boala. In cazul gripei, perioada contagioasa dureaza intre cinci si sapte zile de cand te-ai imbolnavit.

Pentru copii, perioada in care acestia pot contamina si alti oameni poate dura pana la doua saptamani din momentul in care au inceput sa se simta rau, chiar si daca simptomele lor s-au ameliorat inainte de cele doua saptamani. Perioada in care o raceala poate fi transmisa este de trei pana la patru zile de la inceputul acesteia.

Ca regula generala, persoanele racite sunt cele mai contagioasa la trei zile dupa ce au intalnit virusul pentru prima data.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!