Cancerul mamar - diagnosticare precoce

CANCERUL MAMAR - DIAGNOSTICARE PRECOCE

Sanii au un rol considerabil in definirea bustului feminin. Considerente de natura estetica pot interveni in optiunea terapeutica, mai ales la femeile tinere. Sub aspectul gravitatii si incidentei, cancerul mamar este principala afectiune a sanului la femeie, plasandu-se pe primul loc ca frecventa printre localizarile neoplazice ale femeii. In acelasi timp, exista posibilitatea asocierii cu cancerul de ovar, corp uterin si de colon.

  • Medicina

Cancerul mamar apare in special la femeile mai in varsta: in peste 80% dintre cazuri este diagnosticat la femei de peste 40 de ani si doar in 1,5% din cazuri la femei sub 30 de ani. In ultimii ani insa, se inregistreaza din ce in ce mai multe cazuri si la femei tinere. 

Factori de risc

Cauza exacta a cancerului de san nu este cunoscuta: au fost implicati factori virali, genetici, hormonali, dar nici o teorie nu a fost confirmata. Au fost, de  asemenea, descrisi factori de risc, probati statistic:  
• ereditatea - un cancer de san la mama sau sora creste riscul de doua - trei ori;
• pubertatea precoce si menopauza tardiva;
• administrarea de estrogeni, necontrabalansata;
• expunerea la radiatii ionizante;
• dieta bogata in grasimi;
• obezitatea si consumul de alcool.

De asemenea, un alt factor incriminat in cresterea incidentei cancerului de san o reprezinta administrarea contraceptivelor estro-progestative, insa nu exista dovezi clare in acest sens.

Timpul de dublare a celulelor canceroase este cuprins intre 23 si 309 zile. Presupunand ca rata de dublare a celulelor este constanta, plecandu-se de la o singura celula, sunt necesari opt ani pentru ca tumoarea sa atinga 1 cm. in diametru - dimensiunea la care poate sa fie deja sesizata prin palpare. Durata medie de supravietuire a femeii din momentul diagnosticarii cancerului, daca acesta nu este tratat, este in medie de trei ani (cu variatii de cateva luni la patru - cinci ani).

In 1% dintre cazuri, cancerul mamar este bilateral chiar din momentul diagnosticarii sale. Daca femeia a prezentat un cancer de san ce a fost tratat, riscul aparitiei neoplaziei in sanul controlateral creste cu cate un procent in fiecare an. In final, sanul controlateral este afectat in 5-8% dintre cazuri. In 1-2% dintre cazuri, cancerul mamar este depistat pe parcusul sarcinii si a perioadei de alaptare. Rezistenta pe care o opune organismul gazdei cresterii tumorale, difera de la femeie la femeie.

Nodulul neoplazic, odata constituit, isi continua cresterea prin invazie locala si metastazare.

Simptome

Simptomatologia clinica este reprezentata de durere, senzatia de tensiune la nivelul sanului, cresterea temperaturii locale, prezenta de scurgeri mamelonare (spontane sau doar in urma stimularii mameloanelor), plisarea tegumentelor (“coaja de portocala”) si depistarea unei formatiuni tumorale la unul dintre sani. 

Anamneza

Anamneza completa presupune obtinerea de informatii asupra: 
• varstei femeii, istoricului menstrual (prima menstruatie, caracterul ciclurilor menstruale, instalarea menopauzei, daca este cazul), antecedentelor obstetricale (nasteri, avorturi, perioada de alaptare), utilizarii de contraceptive, patologiei ginecologice pe care a prezentat-o femeia sau asupra altor afectiuni din afara sferei genitale;
• eventualelor afectiuni ale sanilor, inclusiv cele din perioadele de sarcina si de alaptare, tratamentului aplicat;
• activitatii profesionale, utilizarii de medicamente toxice, droguri, expunerii la noxe;
• antecedentelor familiale, focalizate asupra patologiei neoplazice mamare.

Pentru depistarea precoce sunt utilizate trei metode.

Autoexaminare

Realizata de femeie, autoexaminarea trebuie sa fie practicata lunar, la cinci - sapte zile dupa ce a incetat menstruatia.

• Inspectia sanilor in fata oglinzii - mainile trebuie sa atarne de-a lungul trunchiului, apoi sunt ridicate vertical deasupra capului, apoi cu palmele in solduri. Sunt urmarite: modificarea dimensiunilor si a formei sanilor, dar si a tuturor semnelor descrise mai sus in simptomatologia clinica. Prin ridicarea bratelor se urmareste daca unul dintre sani ascensioneaza in mai mica masura decat celalalt, iar cu mainile in sold se evidentiaza mai usor o retractie a sanilor sau a mameloanelor;
• Palparea - se efectueaza de catre femeie, in picioare, cu mana opusa sanului examinat, cu fata palmara a degetelor Intinse, alipite. 

Examen clinic

Trebuie realizat sistematic, de catre medicul specialist ginecolog anual, dupa 35 de ani. In timpul examinarii, femeia sta in sezut, eventual in picioare si culcata pe spate. Examinarea sanilor se aseamana in mare parte cu autoexaminarea si incepe cu inspectia, observandu-se eventuale asimetrii ale sanilor prin marirea anormala a unuia din cauza procesului tumoral, a unui proces inflamator sau micsorarea. 

De asemenea, pot fi observate:
• modificarea conturului (ce afecteaza fie mameloanele, fie o zona tegumentara circumscrisa tumorii), 
• modificari tegumentare cum sunt eritemul, hipervascularizatia sau edemul,
• prezenta de fisuri, cruste la nivelul mameloanelor mai ales, ulceratii mai mult sau mai putin intinse etc. 

Palparea se practica sistematic prin miscari circulare succesive dupa care se palpeaza axilele, regiunile supraclaviculare si laterocervicale. 

Mamografia

Mamografia confera o serie de semne radiologice, directe sau indirecte asupra naturii formatiunii tumorale: densitatea inegala, conturul neregulat, asimetria tesutului mamar si a structurilor vasculare etc. Este indicata realizarea unei mamografii dupa cum urmeaza: o prima investigatie “de referinta”,  intre 35 si 39 de ani; examinarea anuala sau la doi ani, intre 40 si 49 de ani (in functie de prezenta factorilor de risc) si examen anual la femeile de peste 50 de ani. 

Alte metode imagistice de examinare a sanilor sunt reprezentate de ecografie, galactografie, termografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara - ultimele doua cu valoare limitata.

In legatura cu utilizarea mamografiei in screening-ul mamar au fost formulate argumente pro si contra.

PRO
• mamografia permite depistarea unei proportii importante de cancere “oculte” si de cancere “minime”;
• rata supravietuirilor la cinci ani este considerabil mai mare in cazurile depistate mamografic, decat in cele descoperite prin palparea sanilor de catre femeie sau medic;
• iradierea este minima.

CONTRA
• costul considerabil al screening-ului mamografic.

Luand in calcul „costurile” pe termen lung ale acestei afectiuni atat de agresive, mai ales in cazul femeilor ce prezinta anumite riscuri (antecedente in familie sau episoade de cancer mamar tratate cu succes), orice efort financiar ce poate imbunatati sau chiar salva viata femeii este pe deplin justificat!

Dr. Cornelia Popescu
Medic primar obstetrica - ginecologie
Medical group RomGerMed


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!