Cancerul si celulele canceroase

CANCERUL SI CELULELE CANCEROASE

Chiar daca este definit de un singur cuvant, cancerul nu este o singura boala. El reprezinta o varietate de sute de boli, cu tipare diferite de comportament si de viata, de aceea este o afectiune dificil de inteles.

  • Medicina

Nu exista o cale unica de a trata toate formele de cancer: unele necesita interventii chirugicale, in timp ce altele se trateaza mai bine cu radiatii, chimioterapie sau combinatia celor doua terapii. 

Spre deosebire de atacul de cord, boala care loveste fulgerator, cancerul evolueaza lent, asemeni termitelor: ele incep prin a face o gaura in fundatia casei, pe care, in cele din urma, ajung sa o darame. 

Cum ia nastere cancerul?

Cancerul are legatura cu mutatiile subtile din genele corpului uman, care sunt ocupate cu reproducerea celulelor necesare pentru activitatile zilnice. Acest proces poate avea scapari, pierzand cate o bucata de gena. Dintr-o data, ceva din celula care functioneaza normal creeaza o mutatie genetica pe care sistemul imunitar nu o recunoaste si nu stie cum sa reactioneze la aparitia ei.

Acest proces de mutatie apare tot timpul: in fiecare zi, in corpul uman au loc aproximativ 70 de milioane de multiplicari, in timpul carora exista riscul ca anumite duplicate sa aiba erori tipografice in codul ADN format din patru litere: A, G, C, T. Astfel, celula cu eroare nu recunoaste codul si nu stie ce are de facut. Ea poate fi anihilata de sistemul imunitar sau, dimpotriva, poate prolifera intr-o celula canceroasa.  Mutatiile genetice pot aparea insa si cand ADN-ul unei celule este distrus de un agent agresiv precum radicalii liberi sau razele UV. In ambele cazuri, aceste mutatii, daca nu ucid celula sau daca nu sunt reparate, sunt transmise mai departe atunci cand se divide o noua celula. 

Unele forme de cancer sunt cauzate de virusuri, precum HIV, fiind contagios prin cai specifice. La fel, pot fi transmise microorganisme ce pot cauza cancer, asa cum se intampla in cazul cancerului de col uterin, de ficat, ca si pentru limfoame (proliferare canceroasa care se formeaza la nivelul tesutului limfoid, in ganglionii limfatici).

Detectarea timpurie a cancerului creste exponential sansele de supavietuire, de aceea controlul periodic la medic este important si obligatoriu in cazul persoanelor cu istoric in familie. 

Cum se dezvolta si se raspandeste cancerul?

Spre deosebire de restul celulelor din corp, care traiesc in armonie cu restul, celulele canceroase sunt sociopate; ele nu raspund la mesajele normale, care stopeaza cresterea si se maresc, invadand si zdrobind celulele sanatoase. In plus, celulele canceroase au un mecanism de inmultire foarte eficient, devenind in scurt timp mai puternice decat celulele normale. 

Uneori, in lipsa alimentarii cu sange, celulele canceroase mor de foame, insa exista si forme extrem de periculoase, care duc la formarea de noi vase de sange in tumoare sau care atrag vase de sange in jur. 

Celulele canceroase bine hranite vor invada zone fertile, ajungand astfel in vene sau in canalele limfatice, conducand la metastazarea tesuturilor bine alimentate cu sange precum plamanii, ficatul sau ganglionii limfatici. Aceste celule inconjoara tesutul si domina organul invadat, ducand la formarea de tumori, masa de celule maligne, care blocheaza complet functionarea normala a “gazdei”.

O alta calitate face ca aceste celule sa fie extrem de periculoase. Ele nu sunt lipicioase ca restul celulelor, de aceea pot aluneca prin nou-createle vase de sange si se pot raspandi in alte parti ale corpului, cel mai adesea la plamani, ficat si creier, unde apar si metastazele. Deci cancerul se va fixa si va creste in zonele puternic irigate, de aceea exista pericolul ca el sa migreze de la un organ la altul. In plus, sistemul limfatic este o foarte buna cale de acces spre ganglionii limfatici, de aceea doctorii examineaza cu mare atentie acele zone.

Unele tumori desi sunt benigne, adica nu au celule canceroase, tot sunt periculoase, deoarece pot creste si bloca drumul elementelor nutritive sau pot exercita prespune crescuta asupra unor organe importante, de aceea este necesara extirparea lor. 

Tipuri de cancer

Sutele de tipuri de cancer difera prin felul in care exista, cresc si reactioneaza la tratamentul medicamentos. Multe dintre ele insa au caracteristici similare, iar la unele tipuri cauzele sunt foarte clare: cancerul la plamani este de cele mai multe ori cauzat de fumul de tigara, ceea ce inseamna o agresiune repetata a celulelor de catre o toxina – hidrocarburile din frunza de tutun, formate cu sau fara ardere).

In multe dintre formele de cancer, componenta ereditara joaca un rol esential (de exemplu, in cazul cancerul la san). De asemenea, alti factori favorizanti sunt nivelul crescut de grasimi saturat sau trans din alimentatie, dar si obezitatea.

Din pacate insa, nu toate formele de cancer constau in tumori sau noduli, ceea ce le fac mai greu diagnosticat. Formele de cancer ale sangelui, precum leucemia, se manifesta prin faptul ca globule albe anormale (leucocitele) se acumuleaza in maduva hematopoietica si le infometeaza pe cele sanatoase (albe si rosii deopotriva), facand organismul incapabil sa se protejeze in fata infectiilor si sa ofere necesarul de oxigen.
Boala poate distruge complet celulele sanatoase, iar o solutie radicala ar fi uciderea tuturor celulelor bolnave si repopularea terenului gol cu maduva osoasa de la un donator compatibil. 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!