ASTMUL - SIMPTOME SI TRATAMENT
Aveti accese suparatoare si repetate de tuse seaca, senzatie de sufocare, oboseala in respiratie sau "suierat", cand sunteti racit sau faceti curat in casa sau la efort? Poate ar fi bine sa consultati un pneumolog.
Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor aeriene, care afecteaza aproape un milion de romani, dintre care o treime sunt copii.
Simptomatologie
Dar ce anume se petrece in astm?
Bronsiile sunt exagerat de sensibile si inflamate, iar fibrele musculare care le alcatuiesc se contracta si le ingusteaza, astfel ca respiratia normala este afectata.
Crizele de tuse, respiratie suieratoare si sufocare dureaza pana intr-o ora, apar de obicei noaptea sau dimineata devreme, se pot opri spontan si sunt declansate de o serie de factori. Pot aparea cu prilejul infectiilor respiratorii (mai ales virale) sau prin expunere la alergen. Cei mai cunoscuti alergeni sunt proveniti de la pisica si caine, de la mucegaiuri si de la acarieni, dar si de la copaci si ierburi.
Desigur, nu toti pacientii astmatici sunt alergici si nu orice alergie se transforma in astm. Crizele se mai pot declansa si la efort, la variatii de temperatura sau la vreme umeda si rece.
Medicul pneumolog va va consulta, veti face o radiografie si o spirometrie (test care masoara functia pulmonara si care, atunci cand astmul este cumsecade, pune in evidenta o reversibilitate la bronhodilatator). O data diagnosticul de astm stabilit (diagnostic care coreleaza cu diferita importanta: simptomele sugestive descrise de pacient, probele respiratorii si experienta clinicianului), veti primi recomandarea unui terapii inhalatorii, cel mai adesea.
Tratament si recomandari
In astm exista un tratament de fond (pentru inflamatia cronica a cailor aeriene, care exista in permanenta, chiar daca va simti bine) si un tratament de criza (pentru situatii de urgenta, cand apar simptomele). Pe langa tratamentul astmului e necesar sa facem si prevenirea exacerbarilor (adica prevenirea crizelor de astm).
De exemplu, daca astmul are componenta alergica (un medic alergolog ne va ajuta sa aflam), trebuie sa stim sa ne ferim de alergen (se va renunta sau se va ingradi accesul cainelui sau al pisicii; sau daca acarienii din praful de casa sunt responsabili, trebuie sa existe o igiena a locului unde se doarme, care sa nu mai aiba carpete, mochete sau perdele care retin praful, se aspira camera saptamanal, husele ce invelesc pilota sau pernele trebuie spalate des, se inlocuiesc pernele si pilotele de puf sau pene cu unele de material sintetic).
Atunci cand crizele se declanseaza la efort, se va administra un bronhodilatator cu 15 minute inainte de efectuarea efortului. Se vaccineaza antigripal in sezonul rece. Se poate impune schimbarea locului de munca (exista profesii in medii cu risc: tesatorie - mediu cu scame etc).
La copil, astmul care poate fi initial zgomotos, se poate ameliora cu varsta. Copiii mostenesc terenul alergic (fondul atopic) si deci, predispozitia catre boala. Astfel, nu e o idee buna sa tinem animale in casele unde traiesc familii de alergici, intrucat copilul nu se „imunizeaza”, ci dimpotriva, ii creste riscul de a dezvolta astm.
Aviz si mamicilor care fumeaza: in primul an, expunerea bebelusului la fumul de tigara determina sensibilitate respiratorie, raceli mai frecvente si mai severe si in unele cazuri, astm.
La adult, astmul este o boala cronica, nu ne putem „vindeca” de astm. Putem insa avea perioade mai bune si perioade mai rele. Vor fi cu atat mai putine perioade rele, cu cat ne luam zilnic si corect tratamentul si ne vizitam medicul la fiecare 3-6 luni.
Dr. Diana Pascal
Medic Specialist Pneumolog