Astmul bronsic

ASTMUL BRONSIC

Este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza bronhiile, ramificatii ale traheei ce conduc aerul spre alveolele pulmonare, sediul schimburilor gazoase ale plamanului.
 

  • Medicina

Pe fondul inflamatiei cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, care le ingusteaza brusc si pacientul simte ca se sufoca, ii este mai greu sa expire decat sa inspire aer, se aud zgomote (suieraturi) la respiratie. Astmul este o boala complexa, ce afecteaza milioane de persoane, iar la copii este pe primul loc in ceea ce priveste bolile cronice. 

Cauzele astmului sunt diverse si implica interactiunea intre predispozitia genetica (copii au cel putin 25% sanse sa faca astm daca parintii lor sufera de aceasta boala) si factorii de mediu (fum, praf, pulberi, acarieni). Astmul bronsic este de doua tipuri – alergic si nonalergic (de cauze necunoscute). Primul tip de astm apare frecvent la copii, cel de-al doilea tip apare la adult si are o evolutie mai putin buna.

Totul incepe atunci cand un alergen patrunde in caile respiratorii si se lipeste de plamani, declansand reactia sistemului imunitar al organismului, care incearca sa anihileze intrusul prin cresterea in locul infectiei a numarului de leucocite. Acest lucru duce la inflamarea zonei si la eliberarea de mucus in plamani si de alte substante in jur, inclusiv la nivelul muschilor. Acestia devin rosii, tumefiati si foarte probabil sa sufere un spasm, ceea ce face ca bronhiile sa trimita aerul in alveole, producandu-se acel zgomot se aer care trebuie sa treaca printr-un spatiu ingust.

Diagnosticul se pune pe baza manifestarilor clinice, a istoricului sugestiv si a spirometriei (masurarea capacitatii respiratorii). Diagnosticul este usor la pacientii tineri, nefumatori, care acuza crize tipice de sufocare insotita de suieraturi in piept si eventual de tuse cu expectoratie alba lipicioasa. Lucrurile nu sunt la fel de usoare la pacientii mai in varsta, mai ales daca sunt si fumatori, care acuza mai mult oboseala la efort sau crize de tuse decat crize de sufocare. In criza (uneori si in afara ei), medicul poate percepe cu stetoscopul raluri sibilante (suieratoare) in plamanii pacientului.

Spirometria este esentiala pentru diagnostic, pentru stabilirea severitatii bolii si pentru urmarirea evolutiei in timp. Pacientului i se cere sa sufle cu maxim de forta intr-un aparat care masoara parametrii respiratori. Astmaticii pot avea spirometrie normala intre crize, sau se poate identifica un sindrom obstructiv (se reduce un parametru numit VEMS). Foarte sugestiv pentru astm este cresterea sau normalizarea VEMS dupa inhalarea unui spray bronhodilatator.
Odata instalata, boala astmatica are o evolutie cronica. Ea este prezenta permanent in bronhii, dar este resimtita de bolnav numai in timpul crizelor. Intre ele, pacientul se poate simti bine si se poate crede sanatos. Criza astmatica sau perioada de timp in care respiratia este foarte dificila, este partea cea mai neplacuta a bolii. Boala poate imbraca diverse grade de severitate. Atunci cand este usoara, se poate manifesta prin crize rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine. Daca boala este mai severa, crizele pot aparea mai frecvent, chiar zilnic, sau in timpul noptii, trezind pacientul din somn. Intr-un astfel de stadiu, pacientul nu se simte bine nici intre crize, acuzand oboseala la eforturi din ce in ce mai mici, haraiala permanenta in piept, tuse.

Un pacient care de obicei face crize rare poate trece printr-o perioada de agravare a simptomelor, adesea declansata de o viroza respiratorie sau de o expunere la un alergen (de exemplu, inflorirea plopilor). Atunci, el face o exacerbare a bolii, care de obicei il indeamna sa se adreseze medicului. Inflamatia din bronhii este prezenta in permanenta la astmatici. Cu cat ea este mai puternica, cu atat crizele sunt mai frecvente si mai severe, ducand la manifestari cronice. Crizele severe pot fi fatale.

Din fericire insa, exista astazi multe tratamente care pot ajuta bolnavii de astm sa se bucure de o viata normala.

Astmul fiind de cele mai multe ori o boala alergica, pacientul trebuie sa evite pe cat posibil sa inhaleze particulele care-i declanseaza criza. Cum de cele mai multe ori este imposibil sa se identifice ce anume provoaca criza (sau pentru ca pacientul reactioneaza exagerat la foarte multe particule), se recomanda unele masuri generale: 

- camera de dormit sa fie austera si curata: sa nu aiba praf sau lucruri care tin praful (covoare, biblioteci, perdele), sa se aspire praful (de catre altcineva decat bolnavul) inclusiv de pe pereti. Perna, plapuma si salteaua trebuie sa fie din materiale sintetice (nu lana sau puf);
 - trebuie evitate plantele de apartament, mai ales cele cu flori, dar si cele care intretin mucegai pe pamant sau ghiveci. Violetele de Parma par sa fie printre cele mai alergizante plante;
 - pestii din acvariu pot face rau indirect, prin purecii cu care sunt hraniti, care pot fi inhalati cand sunt presarati deasupra apei;
 - parul de animale (pisici, caini) pot agrava simptomele astmului.

Astmul fiind o boala cronica, necesita un tratament de fond, permanent, nu doar in timpul crizelor (atunci cand vorbim despre tratamentul de salvare, bazat pe medicament ce relaxeaza rapid caile respiratorii, care devin mai largi, timp de 4-6 ore). Un tratament corect de fond previne aparitia altor crize. Tratamentul trebuie adaptat in functie de gradul de severitate a bolii, precizandu-se astfel numarul medicamentelor si dozele lor. 

Astmul nu este o boala vindecabila, dar este usor tratabila, obiectivul fiind ca astmaticul sa duca o viata normala, cu pretul administrarii unui tratament. 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!