•  

Astenia de primavara si toamna

Astenia de primavara si toamna

Introducere

Astenia de primavara si toamna – cauze, predispozitie si factori de risc, solutii (alimentatie, somn, sport)   

Este bine cunoscuta schimbarea de tonus la trecerea dintre anotimpuri, in special iesirea din iarna si inceputul primaverii care este resimtita de multe persoane ca dificila. Adaptarea la un alt regim termic, alta luminozitate, la un organism cu rezerve epuizate are loc, dar cu dificultate, in conditiile in care s-a mentinut un echilibru relativ constant in timpul iernii. 

Toamna ne confruntam cu adaptarea la un regim termic scazut si scaderea luminozitatii, important factor al   modificarii echilibrului emotional.

Atunci pot aparea simptome cum ar fi oboseala, scaderea capacitatii de concentrare, un randament intelectual scazut, iritabilitate, insomnii sau dificultatea de initiere a somnului, cefalee. Se mai pot intalni dureri articulare, disconfort gastric, letargie, somnolenta diurna, palpitatii, tulburari de echilibru.

 
Majoritatea persoanelor apeleaza la remedii simple si la indemana oricui. Dupa o iarna in care alimentatia s-a bazat in special pe carne, grasimi, este momentul sa se initieze o dieta bazata pe legume verzi si fructe, eventual crude, surse naturale de vitamine sau adausul de suplimente nutritionale cu vitamine si minerale. Trebuie mentinuta o hidratare optima a organismului alaturi de reducerea consumului de sare si glucide. 
 
Asociata alimentatiei, activitatea fizica regulata, preferabil in aer liber, mentine un tonus ridicat.   
 
Somnul, trebuie sa fie unul de calitate, astfel incat la trezire senzatia sa fie de somn odihnitor si revigorant. Se pot incerca diverse masuri de igiena a acestuia cum ar fi culcarea si trezirea la aceeasi ora, evitarea consumului excesiv de cofeina sau alte stimulante,mai ales dupa ora 5, evitarea stimularii seara, efort fizic preferabil dimineata, alimentatie usoara seara. 
 
Daca senzatia de oboseala se mentine pe o perioada mai lunga si se adauga si alte elemente, este necesara investigarea medicala pentru a exclude unele boli somatice  endocrine, infectioase, neurologice, sau psihice.  

Patologia psihiatrica

 

In ceea ce priveste patologia psihiatrica ar putea fi afectiuni cum ar fi tulburarile depresive , tulburarile anxioase, tulburarile somatoforme, neurastenia sau sindromul de oboseala cronica. In general, exista o vulnerabilitate a pacientilor suferind de boli psihice, mai ales a celor cu tulburari afective, care se decompenseaza primavara si toamna, factor de care trebuie tinut cont pentru o monitorizare optima a tratamentului.

Relatia stransa cu lumina, cu ritmul circadian a modificarilor de dispozitie, a depresiei, au influentat modalitatile de tratament aparand astfel medicamente care influnteaza acesti factori; mai mult, a aparut a o forma speciala de terapie, nemedicamentoasa, care numeste terapia prin lumina.  
 
Aceasta este utila in special in tulburarile afective cu pattern sezonier, in care agravarea simptomatologiei are loc intr-o anumita perioada a anului. In marea majoritate a cazurilor insa, discomfortul aparut la trecerea dintre anotimpuri nu depaseste granita spre o patologie adevarata, desi sunt intens resimtite de cel care le experimenteaza.
 
Cu masuri igieno-dietetice corespunzatoare si un stil de viata echilibrat lucrurile revin la normal.Cand nu apare o ameliorare satisfacatoare trebuie ca medicul sa intervina.
    
Dr. Laura Aelenei 
Medic specialist psihiatru 
CMI dr. Ileana Plavitu Bucuresti
top

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

04-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza