Alimente pentru o imunitate puternica

ALIMENTE PENTRU O IMUNITATE PUTERNICA

Sistemul imunitar este cel mai complex dintre sistemele noastre, fiind prezent pretutindeni in corp si cantarind in ansamblul sau, intre 1,5 si 2 kilograme.

  • Alimentatie sanatoasa si nutritie

El este de fapt cel care indeplineste rolul unui echipament de aparare a sanatatii organismului, respingand in fiecare zi milioane de amenintari.

Desigur, conditia esentiala este sa-l mentii intr-o stare optima de functionare.

Poti incepe cu o alimentatie bine aleasa, care sa asigure in mod indirect sustinerea imunitara.

Ciupercile

Sunt recunoscute pentru continutul lor scazut in calorii si in grasimi, dar si pentru bogatia substantelor nutritive, cu rol esential asupra bunei functionari a organismului. Proprietatile lor imunostimulatoare si imunomodulatoare exceptionale se datoreaza aminoacizilor continuti, in special glutamatului, dar si glicogenului, zaharul de rezerva specific carnii, similar amidonului din plante.

De aceea, ciupercile furnizeaza proteine de inalta calitate biologica, fiind un aliment energizant, hranitor si satios, indicat  in mod special pe durata postului. In plus, ciupercile au un continut ridicat de fibre alimentare, ceea ce le face usor de digerat, fiind totodata sursa importanta de potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc, seleniu, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, D, E si acid folic. 

Antioxidantii

In corpul uman, in urma reactiilor chimice, se formeaza circa 10.000 de radicali liberi pe secunda, adica fragmente foarte reactive de molecule care degradeaza celulele, actionand ca niste adevarati dusmani ai tineretii si ai sanatatii organismului, implicit si ai sistemului imunitar. In plus, “ni-i procuram” fara sa vrem si din exterior, prin intermediul alimentatiei nesanatoase (cu aditivi alimentari, grasimi si uleiuri incinse si rancede), radiatiilor, razelor UV, poluarii, stresului, fumului de tigara, alcoolui etc.

Din fericire, avem si arma potrivita de contraatac: antioxidantii, substante care impiedica sau incetinesc procesul degenerant cauzat de radicalii liberi (stresul oxidativ). Dintre antioxidanti, cei mai importanti sunt provitamina A (betacarotenul), vitamina C si  E, zincul si seleniul, polifenolii si flavonoidele, acizii grasi Omega 3, 6 si 9. De exemplu, o nuca de Brazilia sau doua oua consumate zilnic asigura peste 60% din cantitatea de seleniu necesar, oliogoelement pe care organismul nu are capacitatea de a-l sintetiza singur.

Alimente colorate

Zilnic, fructele si legumele de cel putin trei culori aduc corpului aportul de substante esentiale pentru aprovizionarea optima a sistemului imunitar, capabil sa formeze astfel noi trupe de “luptatori”. Nutrientii sunt cei care dau alimentelor aceste culori datorita pigmentilor continuti: clorofila, caroten, etc. De exemplu, pigmentii din morcov ajuta organismul sa produca celule cu rol imunitar, le activeaza pe cele existente si stimuleaza productia de anticorpi. Cele mai bune fructe si legume colorate sunt cele proaspete si de sezon. In plus, legumele si fructele crude sunt principala sursa de enzime alimentare, molecule cu rol foarte important in procesul digestiv.

Proteinele

Proteinele animale de inalta calitate biologica - anticorpii organismului sunt facuti din aminoacizi, „caramizile ce alcatuiesc proteinele”, de aceea carnea de pasare si de peste nu trebuie sa lipseasca din alimentatia pentru o imunitate puternica. Asa se explica si “puterile” supei  de gaina sau de curca, care au capacitatea de a pune pe picioare un organism slabit - continutul bogat in aminoacizi este secretul.

Carnea de peste contine proteine usor digerabile, dar si acizii grasi DHA, Omega-6 si Omega-3, cu totii implicati in generarea eicosanoidelor, hormoni locali care moduleaza puterea si echilibrul sistemului imunitar.

Importante sunt si fructele de mare. Acestea contin din belsug zinc, seleniu si vitamina B12, dar si proteine cu un procent scazut de grasimi saturate (doar 5%). In plus, cuticula crevetilor este bogata in chinina, o sursa foarte bogata de aminoacizi.

Probioticele

„Fabrica de imunitate” este localizata la nivelul intestinelor, de aceea disbacterioza, dezchilibrul florei intestinale, aduce “falimentul“ sistemului imunitar. Consumul de alimente nesanatoase (cu adaos de conservanti si / sau excesiv de grase, dulci, sau prelucrate chimic),  antibioticele, alcoolul si drogurile distrug microbiota formata din bacteriile bune, avand un impact negativ masiv asupra sistemului imunitar.

Remediul il reprezinta probioticele precum bacteriile lactice, microorganisme vii prezente in iaurt. Insa, important este ca iaurtul sa fie cat mai natural, fara lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrosare, zahar sau alte zaharuri (glucoza, fructoza).

La fel de importante!
Apa - niciun proces vital nu se poate desfasura fara apa, implicit nici functionarea optima a sistemului imunitar. In plus, stresul hidric rezultat in urma deshidratarii celulare duce la producerea unor cantitati mari de cortizol, hormon al stresului, care influenteaza si el negativ sistemul imunitar.

Cum si in ce gatesti?

Prajelile genereaza substante nocive precum dioxinele si acroleinele, care au un puternic efect inflamator, distrugand intr-un final celulele sistemului imunitar. De asemenea, pentru o mancare sanatoasa trebuie sa alegi instrumentele potrivite.

Indicate sunt cele din ceramica, teflon, sticla, otel inoxidabil alimentar si fonta smaltuita, in timp ce daunatoare sunt cele din aluminiu, cupru, teflon de slaba calitate sau care au smaltul deteriorat.

Nici gatitul sau incalzitul la microunde nu sunt metode indicate, deoarece distrug odata cu evaporarea apei din alimente si nutrientii, atat de importanti pentru un organism sanatos. In plus, recipientele folosite la incalzirea mancarii pot emana compusi toxici, grabind astfel vizita la medic.

Te poti bucura de alimente cu adevarat hranitoare si gustoase daca vei alege aparatul de fierbere in vapori de apa, wok-ul, oala sub presiune sau gratarul.

Atentie: in cazul gratarului, daca sub acesta se afla foc direct, atunci grasimea scursa din carne se va aprinde si va genera substante cancerigene.

La fel si carbunii, genereaza substante toxice, contaminand carnea odata cu fumul. Gratarul sanatos este cel pus pe aragaz (cand caldura nu se afla direct sub alimente) sau cel vertical.


Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!