•  

Zaharul provoaca efecte inflamatorii la nivelul pielii

Zaharul provoaca efecte inflamatorii la nivelul pielii

Introducere

Efectele nocive ale alimentelor cu efecte inflamatorii asupra tineretii pielii: paradoxul zaharului.

Organismul viu este o structura care pentru a rezista la agresiunea din mediul inconjurator are nevoie de energie. Ca orice masina, si masina umana are la dispozitie un motor metabolic care arzand diferite tipuri de combustibil biologic produce energia necesara. Combustibilul folosit provine din alimentele pe care le ingeram si este ars in prezenta oxigenului luat din atmosfera, in niste structuri specializate, numite mitocondrii

Odata cu energia de care are nevoie organismul, motorul metabolic produce si niste structuri extrem de agresive si de instabile, legate de oxigenul utilizat pentru arderea combustibilului biologic - radicali liberi sau specii de oxigen inalt reactive. In cursul vietii lor, foarte scurte, radicalii liberi ataca toate structurile celulare intalnite, structuri pe care le denatureaza, provocand imbatranirea precoce, degenerarea canceroasa sau moartea celulara. 

Zaharul - prieten si dusman

Unul dintre combustibilii biologici mult utilizat de organism, este zaharul si produsele continand zaharuri inalt rafinate. Prin intermediul radicalilor liberi generati din metabolizarea sa, zaharul este unul dintre agresorii cei mai activi. Excesul de dulce ca si produsele continand zaharuri  rafinate reprezinta o adevarata otrava pentru organism. De asemenea, in afara de generarea metabolica de radicali liberi, zaharurile actioneaza si prin mecanisme mai subtile, cum ar fi  reactia de glicilare, care de la un moment are consecinte devastatoare asupra celulelor vii.

Vom incerca sa exemplificam.

Glicilarea este o reactie chimica in cadrul careia o molecula de zahar si o proteina se unesc generand un fel de “monstru” metabolic, nefunctional. Acesti produsi de glicilizare sunt oxidati in organism pana la o limita si ceea ce nu mai poate fi oxidat genereaza niste structuri  cunoscute sub numele de “produsi finali de glicilizare avansata-AGEs”. Acesti produsi finali de glicilizare se leaga de structurile celulelor (si in special de proteinele de constitutie celulara),  dar si de cele care asigura functionarea celulelor. AGEs realizeaza punti de legatura intre diferite segmente ale proteinelor. Proteinele legate prin punti nefiresti isi reduc sau isi anuleaza functia, astfel incat celula imbatraneste.

Deosebit de ilustrativ este ceea ce se intampla atunci cand AGEs se leaga la moleculele de colagen din tot organismul si, mai ales, de cele din structura pielii. Important de reamintit este faptul ca o piele tanara este o piele elastica, caracterizata printr-o concentratie crescuta de fibre de colagen, care sunt produse de uzinele de sinteza proteica  ale pielii (fibroblastii cutanati). Atunci cand AGEs se leaga de moleculele de colagen, acestea isi pierd elasticitatea. 

Consecinta pierderii elasticitatii colagenului se traduce prin pierderea consecutiva a elasticitatii, pielii dar si a altor structuri foarte importante pentru sanatatea organismului cum ar fi arterele. O artera cu peretele neelastic este o artera sclerozata, adica este o artera cu functie diminuata, care nu mai este apta sa-si adapteze volumul la necesarul de sange al unui organ. Organismul are tendinta sa compenseze aceasta disfunctie prin pomparea unei cantitati crescute de sange care, intr-un tub cu peretii rigizi, va genera, conform legilor fizicii de curgere a fluidelor, o presiune crescuta in artera respectiva, situatie care se va traduce pe plan clinic , prin hipertensiune arteriala cu consecintele bine cunoscute asupra inimii, rinichilor, a vaselor cerebrale  etc.

Ingustarea lumenului vascular antreneaza si diminuarea cantitatii de sange ajunsa la un organ. Organul care primeste sange mai putin, primeste mai putin oxigen si hrana, iar celulele sale vor fi obligate sa munceasca mult si fara destula energie. Celulele care vor functiona in conditii nefavorabile se vor uza mai repede, astfel incat se instaleaza un adevarat cerc vicios, care are drept consecinta imbatranirea prematura si, in final, moartea prematura

Nu doar pielea si arterele vor suferi prin actiunea AGEs. AGEs deformeaza receptorii membranelor celulare, adica acele structuri care permit transmiterea informatiilor in cadrul unei celule. Deformarea receptorilor membranelor celulare impiedica fluxul normal de schimburi cu exteriorul celulei, ceea ce semnifica pentru celula o condamnare la moarte sau la degenetrescenta lenta. De exemplu, cand proteinele cristalinului sunt glicilizate, cristalinul se opacifiaza si apare cataracta.

In fiecare zi, organismul nostru fabrica cantitati impresionante de AGEs, productie favorizata de un nivel usor crescut al zaharului sanguin, nivel stimulat de consumarea de alimente dulci, indulcite prin zahar, dar si de consumul de cereale rafinate: paine alba, corn flakes, pateuri, biscuiti, etc., adica asa-zisele “glucide rele” sau “hidrocarbonati rai” cu indice glicemic mare (care ridica rapid nivelul glucozei din sange).

In afara de AGEs numiti endogeni, pentru ca provin din interiorul organismului, hrana noastra  aduce la randul sau, cantitati incredibil de mari de AGEs deja preformanti si existenti in alimente cum ar fi untul, alimentele grase, cartofii prajiti, puiul pane copt, bauturi carbogazoase etc.

Distrugerile provocate de AGEs sunt ireversibile, adica proteinele si structurile celulare patesc ceva asemanator cu ceea ce se intampla cand prajim un ou prea mult si la o temperatura prea ridicata, odata arse proteinele din ou nu mai exista cale de intoarcere.

top

Preventie

Cum ne putem proteja de efectele dezastruoase ale glicilizarii? 
Primul mijloc de a preveni glicilizarea cu consecinte fatale este de a limita consumul de zahar sub orice forma - zaharul rafinat, bauturile indulcite prin zahar, glucidele cu index glicemic crescut (painea alba, baghetele, biscuitii, produsele de patiserie, orezul alb, etc.).

Al doilea mijloc de protectie fata de glicilizarea consta in adoptarea unei metode de gatire sanatoase, fara uleiuri si/sau grasimi incalzite la peste 100 grade Celsius. 

O solutie terapeutica de reducere a efectelor distructive a AGEs este de a absorbi din alimentatie cantitati suficiente de carnosina. Carnosina este o structura proteica care se gaseste indeosebi in carne si care are proprietatea de a se  “sacrifica”, adunand in molecula sa cat mai multi AGEs. Si in acest caz, carnea de peste, crustaceele si fructele de mare, raman cea mai sanatoasa alegere, datorita continutului bogat in acizi grasi omega-3, recunoscuti pentru efectele lor antiinflamatorii.

Astfel, structurile nobile ale celulelor vor fi protejate, pana la un punct, de efectul destructiv fatal al AGEs. Specialisti in terapii anti-aging recomanda un adaos de doua grame  pe zi de carnosina  (1 gram dimineata si 1 gram seara), care poate fi obtinut din anumite suplimente alimentare.

General Maior (r) Prof. Dr. Nedelcu Ioan,
Membru al Academiei Americane de Dermatologie 
www.drnedelcuioan.ro

top

Postat in :

Ingrijirea corpului Alimentatie sanatoasa

Data:

18-03-2013

Taguri:

alimentele, efecte inflamatorii, mediul inconjurator, energie, motor metabolic, oxigenul, radicali liberi, imbatranirea precoce, dulce, zaharul, organism, proteinele, colagen, piele, elasticitatii, arterele, hipertensiune arteriala, moartea, cristalinul, cataracta, cereale, glucozei, index glicemic, acizi grasi omega-3, terapii anti-aging

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza