Alergia

ALERGIA

Alergia (din greaca = reactie diferita) este o reactie anormala, disproportionata a sistemului imunitar al unui organism, fata de substante (antigene) care sunt bine tolerate de subiectii normali. Expunerile ulterioare la acelasi alergen pot conduce la aparitia unor semne si simptome a caror intensitate variaza de la moderata pana la amenintatoare de viata.

  • Afectiuni de sezon

Alergia este o reactie de hipersensibilitate a unui organism, initiata prin mecanisme imunologice. Reactia poate fi mediata prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imunitar.

Alergiile pot aparea idiferent de varsta sau sex. Se considera ca predispozitia catre dezvoltarea de alergii este determinata genetic.

Factorii de mediu pot hipersensibiliza sistemul imun.  Aceasta poate conduce la aparitia de alergii la persoanele care nu prezinta  antecedente familiale de alergie, sau pot grabi aparitia  alergiior la cei cu predispozitie genetica.

Factori si manifestari

Alergiile pot fi determinate de contactul cu factori:

- biologici: polen, paraziti, bacterii, virusi, toxine microbiene, veninuri, insecte, alimente (capsuni, zmeura, fragi, lapte de vaca, oua, peste, kiwi, ciocolata, mezeluri, conserve etc.), fulgi, par si scuame de animale, vaccinuri, seruri heterologe, mucegaiuri etc.
- chimici: medicamente, substante folosite in industria alimentara, produse cosmetice, latex etc.
- fizici: frigul (crioalergene), caldura.

Majoritatea alergenelor sunt proteine/glicoproteine, dar, în cazuri mai rare, sunt glucide pure, alte substante organice (izocianati, anhidride etc), precum si unele metale (ex. nichel, crom etc).

Manifestari
Contactul cu alergenul provoaca, la organismele sensibilizate anterior, reactii inflamatorii locale sau sistemice de intensitate si severitate variabila, uneori chiar letale. Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul caii de patrundere in organism a alergenului (pielea si mucoasele, aparatul respirator si aparatul digestiv). Reactii sistemice, deseori severe, apar si atunci cand alergenele sunt introduse parenteral (prin injectii, perfuzii, transfuzii, muscaturi sau intepaturi de animale, insecte etc.).

Manifestari locale:

- Oculare: prurit, inrosirea conjunctivei si lacrimare, eritem si tumefactia pleoapelor – conjunctivita alergica.
- ORL: stranut, rinoree apoasa, obstructie nazala, raguseala (laringita manifestata prin disfonie), edem glotic (manifestare severa – asociata frecvent cu manifestari sistemice), tuse; senzatie de urechi infundate, dureroase (otalgie) si diminuarea auzului – rinita (rinosinuzita) alergica (numita si “febra fanului” – fiind provocata frecvent de expunerea la polenul ierburilor), otita seroasa (edem al tubei lui Eustachio).
- Pulmonare: tuse, respiratie zgomotoasa (wheezing), dispnee – bronhospasmul si astmul alergic.
- Cutanate: prurit, eruptii cutanate pruriginoase si eritem de diverse tipuri, edem – dermatita atopica si cea de contact, urticaria, eczema si angioedemul.
- Digestive: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale.

Manifestari sistemice:

- Alterarea starii generale: cefalee, febra (rar), vertij, stare de rau.
- Simptome cardio-vasculare: hipotensiune arteriala, sincopa, CID (coagulare intravasculara diseminata), stop cardio-respirator.
- Anafilaxia este o reactie alergica amenintatoare de viata, care debuteaza la cateva minute dupa expunerea la alergen, progreseaza rapid si poate duce la deces. Simptomele pot include o reactie alergica extensiva cutanata (angioedem); bronhospasm, inflamatia masiva a cailor respiratorii (edem pulmonar acut), edem glotic, urmate de stop respirator; vasodilatatie sistemica pana la colaps vascular.

Diagnostic

Diagnosticul clinic al alergiei presupune o anamneza cat mai  completa in ceea ce priveste antecedentele personale si familiale, intrebari referitoare la expunerea si reactiile la diversi alergeni si un examen fizic atent. 

Diagnosticul diferetial are un rol important.

De exemplu, ceea ce pare a fi o simpla coriza (raceala/guturai) infectioasa,  poate fi o alergie:

 - in guturai rinoreea initial apoasa, pe parcurs devine vascoasa, pana la mucopurulenta, apar febra, fatigabilitatea, crampe musculare.
-  in rinita alergica secretia este apoasa, transparenta, insotita de prurit nazal, faringian, auricular, ocular. Nu apare febra si nici crampe musculare. 

In alergii simptomele apar imediat dupa expunerea la alergen. Daca alergia este sezoniera, simptomele apar an de an, in aceeasi perioada (de ex. alergia la polen primavara sau vara, in functie de tipul de polen). In alergii simptomele persista atat timp cat persista expunerea la alergeni, uneori chiar si dupa ce alergenii au fost indepartati. In raceli simptomele persista in medie cinci, pana la sapte zile.

Alt exemplu: eczema acuta vs herpes (simplex sau Zoster) - local apectul este asemanator, dar in eczema apare prurit, fara febra, iar in herpes simplex si, mai ales, in Zona Zoster, regiunea afectata este dureroasa si poate fi insotita si precedata de febra si stare generala alterata. In eczema eruptia nu respecta un dermatom (ca in Zona Zoster), sau este chiar bilaterala, simetrica.

Alergia alimentara este o reactie  de sensibilizare determinata de unele alimente. Sistemele afectate pot fi: gastrointestinal, hematologic, cutanat, pulmonar, nervos.

La membrii familiilor cu istoric de alergie alimentara, probabilitatea aparitiei la descendenti este de pana la 50%. Toate varstele pot fi afectate, dar mai frecvent apare la sugar si copilul mic.

Semne si simptome:

Gastrointestinale 

- comune: greata, voma, diaree, dureri abdominale colicative, sangerari oculte, meteorism abdominal
- rare: malabsorbtie, enteropatie cu pierdere de proteine, gastroenterita cu eozinofilie si colita. 

Dermatologice:

- comune: urticarie/angioedem, dermatita atopica, eczema.
- rare: eruptii de contact.

Respiratorii:

- comune: rinita alergica, bronhospasm si astm, tuse, otita medie seroasa.
- rare: insuficienta respiratorie prin infiltrate pulmonare, hemosideroza pulmonara.

Neurologice - mai rar: hiperkinezie, sindrom tensiune-oboseala, cefalee migrenoasa, sincopa.
Alte simptome: refuzul alimentatiei, anafilaxie sistemica, artropatie, intarziere in crestere.
Cauze: orice aliment sau substanta ingerata poate determina reactii alergice. Cel mai frecvent: laptele de vaca, alunele, pestele, fructele de mare, albusul de ou, soia, graul, pepenele galben, susanul, semintele de floarea soarelui; aditivii si colorantii alimentari.
Diagnosticul diferential: anamneza atenta este necesara pentru a evidentia o relatie temporala cu manifestarile unei presupuse hipersensibilitati alimentare. Manifestarile gastrintestinale, dermatologice, respiratorii, neurologice sau alte manifestari sistemice pot mima o multitudine de entitati clinice.
Complicatiile posibile sunt: anafilaxie, angioedem, astm, enterocolita – diaree cronica (cu malabsorbtie), dermatita atopica severa – exudativa (cu pierdere de proteine), eczema.
Cea mai buna metoda de confirmare a alergiei alimentare este testul de eliminare din dieta a alimentului suspectat si testul oral de provocare (sub supraveghere medicala). La pacientii cu istoric de anafilaxie nu se efectueaza testul oral de provocare.

In concluzie, pentru a recunoaste o manifestare alergica dupa simptome, este necesar, pe langa o anamneza amanuntita (cu corelarea manifestarilor presupuse alergice, cu expunerea la alergen/alergeni) si un examen fizic atent, efectuarea unui diagnostic diferential complex.

Insa, un diagnostic pozitiv, presupune in multe cazuri si examene paraclinice.

Octavian Tanasescu
Medic primar
Medicina de familie


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!