Afectiunile oculare la copii

AFECTIUNILE OCULARE LA COPII

Venirea pe lume a unui copil este cea mai mare bucurie a unei familii - nu spun nici o noutate, dar stim cat de sanatos este copilul in primele zile, saptamani, luni sau ani de viata? In aceasta perioada a vietii micutului se efectueaza controale medicale, mai mult sau mai putin "de rutina", care includ printre altele si controlul la medicul specialist oftalmolog.
 

  • Medicina

De cele mai multe ori, parintii se adreseaza serviciului de oftalmologie pediatrica, doar daca observa modificari vizibile la nivelul ochilor copilului: ochi deviati de la pozitia lor normala (strabism), un ochi mai mare, mai "iesit din orbita" (glaucomul congenital), un punct alb in loc de pupila neagra ("albeata" - cataracta sau alte afectiuni) sau pentru ca, pur si simplu, li se pare ca baietelul sau fetita lor nu urmaresc cu privirea niste jucarii, lucruri in miscare sau chiar o lumina proiectata pe ochii lor.

Cele mai frecvente boli oculare la copii.

Viciile de refractie

Cel mai des intalnite, insa din fericire, nu sunt si cele mai grave, dimpotriva, se trateaza foarte usor, doar cu ochelari. Lucrurile stau mai rau daca se asociaza si vederea scazuta la un ochi, numita ambliopie.

Aceasta entitate, odata diagnosticata, trebuie tratata cat de urgent, prin exercitii ortoptice si purtarea de ochelari corespunzatori, cu sau fara acoperirea ochiului mai bun, astfel incat, ochiul mai slab sa recupereze din deficienta functionala pana in varsta de sase ani, dupa care acest lucru nu mai e posibil.

Strabismul

Reprezinta un dezechilibru de miscare a celor doi ochi, care nu mai privesc "in paralel", ochiul "fuge" in exterior, interior, jos sau in sus. Aceasta deviere a unuia sau ambilor ochi poate fi prezenta inca de la nastere, sau, mai frecvent, apare in primii doi - trei ani, cel mai adesea din cauza unui viciu de refractie, adica dioptriilor mari pe care acesti ochi ii au, uneori asociat si cu vedere scazuta la unul din ochi.

Tratamentul consta intr-o combinatie de exercitii ortoptice, cu purtarea de ochelari, eventual cu acoperirea temporara a unui ochi sau chiar cu o intervenetie chirurgicala, care sa reaseze ochiul in pozitia lui normala, dreapta.

Cataracta congenitala

Reprezinta opacifierea in diverse grade a cristalinului. Uneori acesta este complet opacifiat, aparand ca o pupila complet alba, prin care copilul nu vede deloc, alteori opacitatea este foarte mica, neafectand vederea copilului.

In general, este o urgenta de tratament, cu atat mai mult cu cat este avansata si, mai ales, unilaterala.

Tratamentul este strict chirurgical si, in general, e necesar a fi realizat in primele luni sau chiar saptamani de viata.

Glaucomul congenital

Este o boala grava, constand in cresterea tensiunii intraoculare din cauza unei malformatii de la nivelul ochiului, ce nu permite scurgerea normala din ochi a umorului apos.

Poate fi observat chiar de la nastere sau din primele saptamani, pentru ca determina o crestere neobisnuit de mare a globului ocular, cu opacifierea suprafetei transparente a ochiului (corneea) si afectarea serioasa a capacitatii vizuale a copilului. Este o urgenta de tratament, constand in operatie si in tratament cu picaturi.

Ocluzia canalelor lacrimare

Este o ingustare a cailor lacrimale, prin care nu mai este permisa scurgerea lacrimilor de la nivelul ochiului spre cavitatea nazo-faringiana, acestea scurgandu-se pe obraz. Ochii sunt mai sensibili la infectii, facand frecvent conjunctivita, care nu poate fi tratata doar cu picaturi, ci este nevoie si de tratamentul cauzei, prin asa-zisa "desfundare" a canaliculilor lacrimale; alteori, poate fi nevoie de operatie, mai ales mai tarziu in cursul vietii.

Nici una dintre aceste afectiuni nu poate fi prevenita, ele avand o importanta componenta genetica in cauzele aparitiei lor. Pentru a depista la timp aceste patologii, mai ales viciile de refractie, ambliopia, strabismul si cataracta congenitala mai putin avansata (afectiuni care nu pot fi observate de parinti pentru ca nu se vad cu ochiul liber) - este necesar un control oftalmologic preventiv macar la varsta de trei ani. De la aceasta varsta, in caz de afectiune, vederea poate fi recuperatea prin tratament adecvat.

De asemenea, inainte de varsta scolara, toti copiii ar trebui sa faca un control oftalmologic de rutina, pentru a vedea daca este nevoie de ochelari sau daca exista vreo patologie oculara, mai ales ca urmeaza o perioada in care copilul va depunde eforturi vizuale destul de mari.

Dr. Ozana Moraru
Medic specialist oftalmolog
Clinica de Oftalmologie Oculus - Bucuresti

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!