Afectiuni ale glandei tiroide

AFECTIUNI ALE GLANDEI TIROIDE

Glandele endocrine sunt unitati functionale formate din mai multe celule care pot secreta hormoni, localizate in diferite regiuni ale corpului, alcatuind sistemul endocrin. Fiecare glanda are o functie specifica ce contribuie la mentinerea echilibrului mediului intern si a supravietuirii organismului uman.

  • Medicina

Astfel, hormonii joaca un rol in tot ceea ce facem: cum gestionam stresul, cum absorbim grasimile, modul in care ne reproducem etc. In plus, multi dintre hormoni au caracteristici comune: regleaza unele senzatii care nu au nici o explicatie psihologica (precum oboseala, atractia sexuala si preferinta pentru vremea calda sau rece).

Problemele cauzate de functionarea necorespunzatoare a tiroidei sunt preponderente in zonele de deal si de munte, iar in Romania bolile de tiroida reprezinta una din afectiunile des intalnite. Pe baza distributiei populatiei in functie de relief, s-a constatat o mai mare frecventa a aparitiei afectiunilor tiroidiene in zonele unde apa din panza freatica este mai saraca in iod - substanta minerala indispensabila pentru mentinerea sanatatii tiroidei - sau prea bogata in acest mineral.

Diagnosticare

Bolile endocrine sunt dificil de diagnosticat deoarece simptomele sunt vagi si aparent nu au nici o legatura intre ele. In cazul multor glande endocrine, tensiunea arteriala crescuta are o importanta crescuta in disfunctia glandei sau invers, disfunctia glandei duce la un risc crescut de hipertensiune arteriala. Mai mult, ignorate, afectiunile tiroidei cresc nivelul colesterolului si pot creste riscul de infarct sau atac cerebral.

Glandele endocrine majore sau centri de control ai sistemului endocrin sunt hipofiza, hipotalamusul, suprarenalele, tiroida, paratiroidele, pancreasul endocrin, testiculele, ovarele si epifiza.

Aflata la baza gatului si avand forma unui fluture, glanda tiroida produce si secreta trei hormoni:
• tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) - importanti pentru cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa a organismului, influentand metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor cu producere de energie;
• calcitonina care previne cresterile de calciu seric peste limita normala. Mai mult, tiroida joaca un rol esential in metabolismul celulelor, regland schimburile chimice din acestea si contribuind la nasterea, dezvoltarea si moartea lor, procese naturale, esentiale functionarii optime a organismului.

In plus, hormonul tiroidian controleaza partial si arderile metabolice, mai lente sau mai rapide, in mare masura determinate genetic.

La nivelul tiroidei mai sunt localizate patru glande micute (paratiroidele), care regleaza nivelul de calciu din sange si oase, dar si contractia tuturor muschilor. Extirparea paratiroidelor este incompatibila cu supravietuirea.

Pentru un diagnostic corect, trebuie efectuate intotdeauna investigatii amanuntite. Asta presupune examinarea imagistica a tiroidei prin ecografie (cel putin), dar si a organelor genitale interne (ovare, uter) si a glandelor mamare - in cazul femeilor. La fel de importanta este si autoexaminarea. Semne precum ochii iesiti din orbite sau o protuberanta la baza gatului care se mareste in timpul inghitirii necesita de urgenta o vizita la medicul specialist.

Afectiunile tiroidei

Hipertiroidia
In caz de hipertiroidie, glanda secreta hormoni in exces si produce reactivitate in organism - batai rapide de inima, tremuraturi, par casant, tulburari de somn si iritabilitate. Oboseala resimtita in timpul zilei este un simptom important. Boala poate fi provocata de factori precum inflamatiile, sarcina, formatiunile benigne ale tiroidei, insa cea mai frecventa cauza a aparitiei este boala Basedow-Graves (gusa exoftalmica) care, in cele mai multe cazuri, are caracter ereditar. Din cauza ca hipertiroidia poate contribui la deprecierea calitatii oaselor este important sa luati suplimente de calciu in fiecare zi, pentru a preveni osteoporoza (doza zilnica indicata este de 1,500 miligrame).

Hipotiroidism
La polul opus, hipotiroidismul, secretia redusa de hormon tiroidian provoaca incetinirea metabolismului, insotita de crestere in greutate, piele uscata, depresie, dureri musculare si articulare, oboseala si senzatie de frig (temperatura reflecta rata metabolica, o rata care este in mare parte determinata de activitatea hormonilor tiroidieni). Mai mult, hipotiroidismul poate genera stari de inconstienta, iar temperatura corporala scazuta poate pune viata in pericol. Deficitul de iod este principala cauza a declansarii acestei boli, dar si functionarea defectuoasa a glandei pituitare, care nu mai secreta suficienti hormoni pentru a stimula tiroida. Hipotiroidismul este cea mai comuna disfunctie a tiroidei, afectand una din zece persoane, 60% dintre cei afectati avand peste 60 de ani.

Gusa endemica
Reprezinta cresterea in volum a tiroidei. Deficitul de iod este cauza declansatoare si este adesea asociata cu o alta afectiune, tiroidita Hashimoto (o afectiune a sistemului imunitar, care afecteaza si glanda tiroida).  

Nodulii tiroidieni
Presupun cresteri anormale aparute la nivelul glandei tiroide. Este o afectiune comuna, majoritatea nodulilor sunt benigni, in rare cazuri se dovedesc a fi maligni. Orice nodul tiroidian trebuie examinat, determinandu-se natura masei. Simptomele nodulilor tiroidieni includ palpitatii, insomnie, pierderi in greutate, tremur si alte simptome comune cu ale hipertiroidei. Printre investigatiile necesare diagnosticarii nodulilor tiroidieni se numara:
• ecografia tiroidiana;
• scintigrafia (administrarea de iod radioactiv si observarea modului de asimilare a acestuia de catre tiroida);
• tomografia zonei cervicale;
• punctia si examenul anatomopatologic (Institutul C. I. Parhon este singura unitate medicala care efectueaza acest examen, cu rezultat imediat);
• testul TSH;
• biopsia glandei tiroide;
• testarea calcitoninei.

O tumoare este o masa anormala de celule care cresc. Tumorile pot fi beninge sau maligne. Tumorile benigne apar atunci cand celulele incep sa se multiplice necontrolat, fara invazia tesuturilor normale si fara sa se extinda. O tumoare maligna este denumita cancer atunci cand aceste tumori au tendinta de a invada tesuturile si se raspandesc atat local, cat si la distanta, in alte parti ale corpului.

Cancerul tiroidian
Reprezinta aproape 1% din totalitatea cancerelor umane, in fiecare an fiind diagnosticate aproximativ 44,000 de cazuri noi. Cancerul tiroidian papilar si folicular sunt forme cu cea mai mare rata de vindecare - rata de supravietuire a bolnavilor cu cancer la tiroida este de peste 90% la cinci ani dupa operatie. Stresul, deficitul de iod si expunerea la radiatii sunt factori care favorizeaza aparitia cancerului de tiroida, femeile fiind de pana la patru ori mai predispuse bolii.

Preventie

• Nu lua sub nici o forma hormoni tiroidieni fara prescriptie medicala, pentru ca orice dezechibru produs de o dozare incorecta a acestora este foarte greu de corectat.
• Este foarte important sa cunosti istoricul bolilor din familia ta.
• Orice femeie insarcinata care a suferit afectiuni tiroidiene inainte de sarcina, sau care prezinta oricare dintre semnele si simptomele specifice unei disfunctii tiroidiane, trebuie sa fie examinata de medicul specialist endocrinolog.
• Glanda endocrina este foarte sensibila la radiatii, de aceea este bine sa te feresti cat de mult posibil de radiografii, tomografii computerizate si alte radiatii. De asemenea, investigatiile care folosesc substante de contrast sunt contraindicate pacientilor diagnosticati cu hipertiroidie.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!