
Introducere
Rubeola este o boala infectioasa ce se caracterizeaza prin contagiozitate mare. Aceasta afectiune se manifesta clinic prin simptome respiratorii usoare, marirea de volum a ganglionilor si o eruptie caracteristica. Diverse studii au aratat ca populatia adulta in proportie de pana la 90% prezinta anticorpi antirubeola, dovedind astfel ca acestia au „facut” rubeola. Copiii proveniti din mame care au avut rubeola inaintea sarcinii, primesc de la mama anticorpi protectori fata de aceasta boala, insa aceasta imunitate transmisa transplacentar dureaza doar pana in jurul varstei de sase luni.
Sezonul cu cele mai multe cazuri de rubeola cuprinde iarna si primavara. In general, evolutia bolii la copil este mai putin severa ca la adult, cu eruptie mai putin intensa si durata mai scurta. Evolutia rubeolei este in general benigna, cu vindecare in aproape toate cazurile, exceptie facand doar unele cazuri de encefalita rubeolica.
Cauze si simptome
Sursa de infectie o reprezinta omul bolnav, inclusiv persoanele cu infectii subclinice. Perioada de contagiozitate incepe cu aproximativ o saptamana inaintea aparitiei eruptiei si dureaza inca 5 zile dupa aparitia acesteia. Transmiterea virusului rubeolic se realizeaza direct, aerogen, prin intermediul secretiilor nazofaringiene.
Dupa boala se obtine o imunitate solida, de lunga durata, care protejeaza de o noua imbolnavire. Imunitatea se poate obtine si prin vaccinare, situatie in care pacientul nu face boala, ci doar isi produce anticorpii care il protejeaza de imbolnavire.
Incubatia (timpul de la febra moderata, fenomene catarale nazale, indispozitie usoara, cefalee, tumefierea ganglionilor limfatici (in special cei occipitali) la dimensiuni de marimea unui bob de mazare pana la cea a unei alune. Ganglionii au consistenta crescuta, sunt usor durerosi si persista in aceasta stare pana la 2 - 6 saptamani dupa disparitia eruptiei. Adenopatia rubeolica constituie un semn constant al bolii, fiind adesea singura manifestare a acesteia.
Complicatii
Eruptia rubeolica este constituita din macule (pete) roz, rotunde sau ovulare, dispuse pe intreg corpul. Elementele eruptive dispar relativ repede in 1-3 zile. Frecvent apar dureri la nivelul articulatiilor. Rubeola este o boala de obicei usoara ca evolutie, complicatii aparand foarte rar, prin suprainfectii bacteriene (otite, amigdalite, pneumonii).
O problema deosebita o reprezinta insa rubeola aparuta la gravide, aceasta fiind urmata de regula de infectia fatului, determinand rubeola congenitala cu malformatii severe, avorturi, nasteri premature, decese in perioada neonatala. Cele mai frecvente manifestari clinice ale rubeolei congenitale sunt oculare, cardiace, auditive (surzirea).
Tratament
Tratamentul rubeolei se realizeaza la domiciliu, in conditii de izolare, cu repaus timp de sapte zile. Dieta va fi usoara, hranitoare si cu medicatie simptomatica, de combatere a febrei, a durerilor articulare (de tipul paracetamolului, evitandu-se aspirina mai ales la copii).
Nu se vor administra antibiotice, acestea nefiind active pe virusul rubeolic!
Cea mai rezonabila masura de protectie impotriva rubeolei o constituie aplicarea vaccinarii, mai ales la copii intre 1-14 ani, si la personele de sex feminin receptive la rubeola, aflate la varste fertile. Accest vaccin se poate aplica concomitent cu vaccinul rujeolic si cel urlian.
Dr. Cozma Geta
Ce parere au cititorii
Nici un comentariu
Adauga un comentariu