Tuberculoza multidrog-rezistenta

TUBERCULOZA MULTIDROG-REZISTENTA

Tuberculoza multidrog - rezistenta (TB-MDR) este o forma deosebita a tuberculozei, in cadrul careia microbul care provoaca imbolnavirea, bacilul Koch, este rezistent la medicamentele administrate in tratarea tuberculozei; ceea ce face ca tratamentul sa nu fie eficient.

  • Medicina

In esenta ei, TB-MDR este aceeasi boala infectioasa transmisibila ca si tuberculoza obisnuita, dar se deosebeste de aceasta prin faptul ca bacilii isi dezvolta mecanisme speciale de protectie impotriva medicamentelor antituberculoase utilizate in mod obisnuit.

De ce este periculoasa TB-MDR?

La nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de oameni sufera din cauza acestui tip de tuberculoza si fiecare dintre ei poate sa imbolnaveasca alte zeci de persoane, care manifesta direct tuberculoza rezistenta la tratament obisnuit (TB-MDR).

Anual, in lume mor aproximativ 2 milioane de oameni din cauza tuberculozei, inclusiv dintre cei cu TB-MDR. Bolnavii purtatori de virus HIV deseori sunt victime ale TB-MDR.

Transmitere

Transmiterea nu difera de cazul tuberculozei simple. Bacteriile TB-MDR sunt eliminate in acelasi fel in aerul inconjurator, prin tuse sau stranut. In cazul in care contractul cu bolnavul este indelungat, incaperea in care acesta locuieste este prost aerisita (situatie des intalnita in cazul familiilor numeroase si cu spatiu de locuit redus sau in penitenciare) cantitatea de bacili din aer este atat de mare, incat acestia sunt inhalati de toate persoanele prezente in acel spatiu. Aceasta este principala forma de transmitere.

Contaminarea cu tuberculoza obisnuita sau TB-MDR poate avea loc la orice varsta, dar este in special periculoasa pentru copii si pentru adultii cu un organism slabit (alimentatie proasta, frecvente infectii respiratorii, prezenta infectiei cu virusul HIV, diabet zaharat, ulcer).

In cazul oricarei forme de tuberculoza, in primul rand sunt afectate organele respiratorii, dar TB-MDR poate afecta si alte organe. Obiectivul de baza al serviciilor medicale de specialitate este preintampinarea aparitiei oricarei forme de TB-MDR.

Reguli pentru prevenirea raspandirii TB-MDR

Este foarte important de stiut ca TB-MDR este periculoasa si la fel de contagioasa ca si o tuberculoza obisnuita. Se transmite pe calea aerului. De aceea toti bolnavii trebuie sa respecte anumite reguli de igiena generala pentru a nu-i infecta pe cei din jurul lor.

• In timpul stranutului, a tusei, bolnavul trebuie sa isi acopere gura si nasul cu un servetel igienic sau pur si simplu cu mana.

• Trebuie sa evite contactul direct cu orice persoana si mai ales cu copiii, pana cand analizele de laborator vor arata ca nu mai sunt contagiosi.
• Pe cat posibil vor sta in incaperi separate, foarte bine aerisite.
• Este la fel de important ca pacientul sa duca tratamentul pana la capat, sa nu-l intrerupa, acesta fiind calea care va duce la eliminarea definitiva a bacteriilor rezistente la tratament.

Prin respectarea acestor reguli se previne raspandirea bacililor TB-MDR in mediul natural si se evita infectarea altor persoane.

Tipuri de TB-MDR

• TB-MDR primar: TB-MDR care se dezvolta din cauza infectiei cu bacterii de tuberculoza rezistenta. Aparitia acestei forme de tuberculoza nu are vreo legatura cu administrarea medicamentelor.
• TB-MDR secundar: TB-MDR care se dezvolta din cauza tratamentului incorect. Aceasta forma a TB-MDR este una din cele mai raspandite.

De retinut!
Situatii cand bolnavul de tuberculoza este expus riscului de TB-MDR:
• ia numai o parte din medicamentele prescrise si pe altele nu;
• daca sare peste unele zile de tratament;
• nu ia tratamentul pe toata perioada stabilita de medic.

In fiecare zi de tratament, medicamentele omoara multi microbi, dar nu pe toti. Daca tratamentul este intrerupt, in loc sa fie distrusi un numar din ce in ce mai mare, microbii se inmultesc si reapare boala.

Cum se declanseaza formele bacilului Koch rezistente la tratament?
• Inca prin primele faze ale administrarii tratamentului, cand bacilul Koch este foarte sensibil la acesta.
• Nerespectarea DOTS (tratament sub directa observatie medicala) de catre pacient sau de catre personalul medical.
• Atitudinea iresponsabila a bolnavului fata de tratament (intrerupe tratamentul, nu se prezinta la controalele medicale periodice, nu respecta recomandarile medicale).
• Schimbarea domiciliului si migratia bolnavilor care au inceput tratamentul - acest lucru este des intalnit la familiile nevoiase, persoanele fara locuinta, alcoolicii, narcomanii. 

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!