Primele zile acasa cu bebelusul

PRIMELE ZILE ACASA CU BEBELUSUL

Cea mai mare bogatie din aceasta lume sunt copiii...
Si tu, draga mami, ai acum mica ta comoara  atat de mult asteptata de intreaga familie. Cum urmeaza o noua perioada plina de provocari, iata pe scurt ce ar trebui sa stii despre primele zile petrecute acasa cu bebe.

  • Mama si copilul

Mai ales daca te afli la prima nastere, te vei intoarce acasa cu multa nerabdare, dar si cu numeroase temeri si intrebari legate de ingrijirea bebelusului si de corpul tau. De-a lungul sarcinii, te-ai documentat, ai impartasit ganduri cu alte mamici si ai vorbit cu medicul specialist care te-a supravegheat, dar cititul despre un lucru nu se compara cu experienta lui reala.

Ce se intampla cu tati?

Sarcina reprezinta  o perioada de pregatire pentru rolul de parinte, de aceea este o experienta comuna pentru mama si tata deopotriva. Amandoi isi imagineaza copilul si negociaza trasaturile lui (celebrul dialog va avea ochii tai si nasul meu), pregatindu-se temeinic pentru venirea lui: citind carti, urmarind documentare, mergand la cursuri de specialitate etc.

Nici pentru tati insa lucrurile nu sunt foarte simple. Teoretic, mai puternici si mai stabili emotional decat femeile, atunci cand devin tatici, practic si barbatii pot experimenta depresia postnatala din cauza unei presiuni crescute: financiara, emotionala si fizica. De aici, pot rezulta multe ganduri generatoare de anxietate: ca nu stiu cum sa raspunda indatoririlor de tata, ca sunt neglijati in relatia de cuplu, ca nu vor face fata cheltuielilor, ca nu-si mai regasesc intimitatea etc. Lucrurile isi gasesc rezolvarea ca si in cazul mamicii, cu ajutorul comunicarii in cuplu si al tratamentului specializat.

Nu fi dezamagita insa pentru ca natura are un plan de rezerva: studiile arata ca hormonul masculin care stimuleaza virilitatea scade in concentratie odata ce un barbat este tatic. Rezultatul: schimbari hormonale si emotionale, prin care barbatul devine mai responsabil si mai dornic de schimbare.  

Ajuta-l si tu in aceasta transformare, faciltand dezvoltarea relatiei sale cu bebelusul prin implicarea sa constanta in tot ce inseamna ingrijirea zilnica a celui mic. Impartiti cu schimbul tura de noapte, roaga-l sa te ajute la baita si ofera-i spatiu intim de interactiune cu bebe prin joaca, alint, masaj, plimbari, schimbatul scutecelor, cititul povestilor inainte de culcare. De asemenea, specialistii recomanda ca tatal sa ia bebelusul in brate imediat dupa nastere, gest de tandrete care pune bazele atasamentului profund de mai tarziu.

Ce se intampla cu bebe?

La nastere, creierul copilului nu este complet dezvoltat, urmand sa se dezvolte spectaculos in primele trei luni de viata, cand va creste cu aproximativ 5 cm. In tot acest timp, emotiile pozitive sunt esentiale deoarece ii stimuleaza dezvoltarea armonioasa a capacitatilor cerebrale, sociale si relationale in acelasi timp.

In primele zile, vei observa ca bebe face des doua miscari reflexe: miscarea capului cu gura deschisa in cautarea sanului atunci cand ii atingi obrajorul si zambetul reflex din timpul somnului. Pentru inceput,  bebelusul nu te va privi drept in ochi, iar acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze deoarece el are tendinta sa se uite la parul, ochii, sprancele sau la gura ta. Insa curiozitatea sa innascuta si specifica procesului de cunoastere si de acomodare cu mediul de viata extrauterin, il va stimula pe cel mic sa va studieze intesiv (adica pe tine si pe tati) pentru a va cunoaste.

Hrana, comfortul si odihna sunt nevoile esentiale ale bebelusului in prima luna de viata, iar pentru a le indeplini cat mai bine, de mare ajutor este stabilirea unei rutine zilnice cu dublu-rol: buna organizare a parintilor si dezvoltarea psihica a bebelusului, in special a memoriei. Practic, corpul si mintea lui "invata" ce trebuie sa faca si cum trebuie sa se comporte in lumea noua din afara burticii mamei.

Medicii recomanda doua reprize de somn pe zi si doua de plimbare. Este bine ca bebelusul sa doarma pe spate si sa stea pe burtica cand este treaz pentru a-si intari muschii gatului si pentru a-si dezvolta pe mai departe abilitatile motorii (sa se impinga, sa se rostogoleasca, sa stea in fundulet, sa se tarasca etc.) De asemenea, este recomandat ca micutul sa nu doarma mereu in aceeasi pozitie, pentru a evita aparitia plagiocefaliei - aplatizarea unei parti a craniului din cauza pozitiei de somn.

Nevoile zilnice

Cum si cand il hranim
- cand ii este foame, bebelusul iti va comunica prin semne explicite: se agita, plange, isi suge manutele etc. Bebe poate fi hranit la 3-4 ore si va feri capul atunci cand este satul. Nu este indicata hranirea mai devreme de 3 ore pentru ca stomacul sau nu este pregatit sa digere atat de repede mancarea;
- este important ca bebe sa elimine aerul dupa masa (pentru a evita colicii), de aceea muta-l de la un san la altul in timpul mesei. Majoritatea copiilor elimina dupa masa o mica cantitate de lapte din cauza imaturitatii muschilor superiori ai stomacului. Maseaza-l pentru a-l calma si asteapta cateva momente pentru a continua masa: stomacelul sau are nevoie de putin repaos;
- biberoanele, tetinele si suzetele se sterilizeaza zilnic, dupa fiecare utilizare, folosind aparate speciale, pe care le poti si in farmacie.

Igiena zilnica
- cordonul ombilical nu necesita o ingrijire speciala, ci doar mentinut uscat si curat. Va cadea de la sine cam in zece zile. Scutecul trebuie pozitionat astfel incat sa nu irite zona ombilicala;
- ingrijirea zonei genitale necesita insa ingrijire speciala, atat la baietei, cat si la fetite: intotdeauna doar cu apa calduta si cu gel de baie special. In lipsa apei, sunt indicate servetelele umede;
- urechile trebuie spalate cu grija cu o carpa moale pe exterior si in pavilion, ferind intrarea apei. Dupa spalare, se sterg cu betisoare de urechi speciale. Pentru nas, sunt indicate solutiile saline sau serul fiziologic si un aparat pentru desfundat. Ochii pot fi si ei ingrijiti cu ajutorul unei comprese sterile, inmuiate in ser fiziologic, usor incalzit in prealabil. Curatarea se face dinspre exterior spre interiorul ochilor;
- ii poti face baie zilnic bebelusului, folosind numai produse adecvate si intr-o camera unde temperatura este intre 24-25 de grade Celsius. Bebelusul trebuie sa aiba prosoapele lui proprii;

- dupa nastere, bebe are pielea uscata deoarece aceasta este in curs de exfoliere, motiv pentru care este bine sa o mentii mereu hidratata cu produse speficice.

Ce se intampla cu tine?

Emotional – depresia postanatala
Copleseala, frustrarea, sentimentul de incapacitate, oscilatia rapida de la o stare la alta, sunt principalele stari emotionale pe care o proaspata mamica le poate experimenta. Nu trebuie sa te simti vinovata sau de pe alta planeta daca te incearca aceste sentimente pentru ca este absolut normal. Timp de noua luni, din cauza schimbarilor nivelurilor de estrogen si de progesteron, in corpul tau s-a petrecut o adevarata furtuna emotionala care si dupa nastere poate continua, chiar mai accentuat, sub forma depresiei postnatale. Aceasta apare la aproximativ jumatate dintre femei si dispare in mod normal la doua saptamani dupa nastere.

Cum poti trece mai usor peste acest episod neplacut? Descarca-te de sentimentele negative si de tensiunile acumulate: ofera-ti un moment intim pentru a plange in voie (este demonstrat stiintific ca prin lacrimi eliminam orice substanta toxica ori hormon de stres din organism) si, mai ales, vorbeste despre sentimentele tale (recomandat chiar cu sotul pentru a intari comunicarea de cuplu). In cazul in care starea de tristete se prelungeste si este insotita de ganduri negre, apeleaza la ajutor specializat.

Fizic – perioada de lauzie
Femeia este programata genetic sa devina mama, iar acest lucru se manifesta prin numeroasele modificari si adaptari ale organismului in timpul sarcinii si dupa nastere cand poti simti:
- dureri in abdomen – de vina sunt contractiile de lauzie, prin care uterul revine la dimensiunile lui initiale (de la 1 kg la doar cateva zeci de grame) si coboara la loc in pelvis. In mod normal, durerile trebuie sa treaca in maximum o saptamana si pot deveni mai intense in timpul alaptarii, din cauza unui hormon eliberat atunci in organism, oxitocina. Daca durerile continua, mergi la medic pentru a elimina riscul unei infectii postpartum;

- dureri in zona perineala – desi ai nascut normal si fara epiziotomie (taietura chirurgicala a perineului), aceste dureri te sacaie foarte tare, astfel incat de abia poti sta in sezut uneori. Este absolut previzibil, pentru o zona sensibila, puternic vascularizata si intens solicitata in timpul nasterii;

- transpiratie excesiva – este normala si reprezinta modul prin organismul elimina excesul de lichidele acumulate in sarcina;

- lohii - reprezinta o scurgere vaginala sangeroasa normala dupa nastere, abundenta in primele doua zile si diminuandu-se pe parcursul urmatoarelor saptamani. Daca nu le elimini, mergi la medicul specialist pentru control;

- angorjarea sanilor -  inflamatie ce anunta cresterea volumului de lapte si schimbarea compozitiei colostrului(primul lapte). Este temporara si dureaza in mod normal pana la trei zile. Pentru a scapa de discomfort, poarta un sutien comfortabil.

Produse recomandate

Produse recomandate

CHICCO 20711-7 BIBERON DIN STICLA FLUX NORMAL 0+ 150ML

Produs indisponibil

38,68 RON

AVENT SCF040/27 TETINA NATURAL 0LUNI 2BUC

Produs indisponibil

41,36 RON

PAMPERS SERVETELE UMEDE AQUA PURE 12 BUCATI

Produs indisponibil

3,72 RON

COLIEF ECONOMY PACK PICATURI 15 ML

In Stoc

99,60 RON


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!