Prevenirea si controlul diabetului zaharat

PREVENIREA SI CONTROLUL DIABETULUI ZAHARAT

Ziua Mondiala a Diabetului se sarbatoreste anual pe data de 14 noiembrie, iar cercul albastru, simbolul adoptat in 2007 de Federatia Internationala a Diabetului reprezinta, in toate culturile, viata si sanatatea. 

  • Medicina

Prevenire

Educatia si preventia sunt extrem de importante in diabetul zaharat. Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna caracterizata prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas, pe cand tipul 2 de diabet este marcat de insulinorezistenta, atingand aproximativ 90% din totalul pacientilor. 

Aceasta boala poate fi prevenita si printr-o serie de masuri la indemana tuturor. Astfel, este foarte important sa adopti pentru tine si familia ta un regim de viata sanatos, care implica activitate fizica zilnica de 30-45 de minute si o alimentatie bazata pe fructe, legume, cereale integrale, lactate, fara bauturi dulci, carbogazoase, dar si fara exces de grasimi, in special de origine animala.

Miscarea si alimentatia echilibrata te vor mentine in forma, cunoscut fiind faptul ca obezitatea creste riscul aparitiei acestei boli. De asemenea, este indicat sa renunti la fumat si la consumul de bauturi alcoolice. Nu doar adultii sunt afectati de aceasta boala, ci si cei mici. De aceea, este vital sa iti educi copilul sa iubeasca alimentatia sanatoasa, in contextul in care, in ultimii ani, a crescut numarul cazurilor de diabet la copii.

Iti recomandam sa faci periodic analizele pentru ca astfel poti depista la timp diabetul. Diagnosticata si tratata corect, aceasta boala nu duce la complicatii grave precum accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, orbire, amputatia membrelor sau boli renale. 

Cum traiesti cu diabet

Bolnavii de diabet duc o viata normala in zilele noastre, datorita cercetarilor medicale. Daca suferi de diabet este important sa urmezi cu rigurozitate tratamentul prescris de medic, precum si stilul de viata recomandat.  Pe langa tratamentul medicamentos, medicul iti va spune ce trebuie si ce nu trebuie sa mananci si mai ales cand trebuie sa mananci. Cu ajutorul unui nutritionist si tinand cont de restrictiile impuse, poti alcatui un meniu personalizat, variat, plecand de la numarul de calorii, de carbohidrati pe care trebuie sa ii consumi zilnic, in functie de preferintele tale alimentare.

De asemenea, poti sa faci si sport pentru a-ti mentine greutatea sub control, cu conditia sa fii atenta la fluctuatiile de zahar din sange, pentru ca, in timpul efortului, glicemia scade in mod natural. Pentru a sti cu exactitate ce sport iti este recomandat, vorbeste cu medicul.

Nu uita sa iti faci periodic analizele medicale.  Sunt recomandate bianual examene oftalmologice, EKG si teste de laborator, iar la fiecare trei luni, controale la medicul curant, in vederea stabilirii tratamentului adecvat, pentru atingerea tintelor terapeutice recomandate. 

Valori normale

• Hemoglobina glicozilata sub 6.5%
• Glicemie “a jeun”: mai mica de 110 mg/dl 
• Glicemia postprandiala: mai mica de 140 mg/dl
• Tensiunea arteriala: sub 130/80 mmHG;
• Profil lipidic in care colesterolul total sa fie mai mic de 175 mg/dl, HDL colesterolul peste 40 mg/dl la barbati si 46 mg/dl la femei, LDL colesterolul  sub 80 mg/dl, trigliceridele sub 150 mg/dl;
• Un indice de masa corporala mai mic de 25;
• Circumferinta taliei sub 80 de cm pentru femei si sub 94 pentru barbatii

Georgeta VACARU
Medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!