Migrena - cauze, prevenire, tratament

MIGRENA - CAUZE, PREVENIRE, TRATAMENT

Migrena este o durere intensa de cap (cefalee), cu caracter recidivant si cu o durata de la 4 pana la 72 de ore. Cu toate ca migrenele sunt neplacute si impiedica activitatea normala a persoanei afectate, ele nu produc leziuni pe termen lung, dar trebuie tratate, sub observatia medicului. 

  • Psihologie si dezvoltare personala

Cauze

Cauzele sunt oarecum misterioase. Desi exista numeroase dovezi ca sunt implicate constrictia si tumefierea vaselor sangvine, unii cercetatori cred ca durerile de cap sunt de origine neurologica.

Cum apar deseori in familie, un rol important il are si genetica. De asemenea, alti factori pot declansa o criza: excesul de cafeina, alimentele foarte reci, parfumurile, modificarile de altitudine sau de anotimp, fluctuatiile hormonale, pilulele anticonceptionale, incaperile neaerisite, exercitiile fizice etc. Si hormonii influenteaza, existand corelatie intre modificarile nivelului de estrogeni si migrene.

La anumite persoane, o criza de migrena este precedata de aura, un semnal de avertizare, ce poate cuprinde tulburari vizuale (puncte de lumina palpaitoare, pete negre sau linii in zig-zag) , amorteala intr-un membru sau perceptia unor mirosuri stranii.

Fie ca  apar sau nu semne de avertizare, o migrena va incepe de obicei printr-o durere intensa, pulsatila, pe o parte a capului, care se poate extinde si care este deseori insotita de greata si de varsaturi, de sensibilitate exagerata la lumina (fotofobie) sau la anumite mirosuri si sunete.

Diferitele simptome ale migrenei par toate legate de schimbari ale diametrului vaselor sangvine din cap, modificari ce se pot datora unui dezechilibru al serotoninei, o substanta chimica din creier. 

Preventia recidivelor

Se poate realiza eficient  prin evitarea anumitor factori favorizanti: ciocolata, branzeturile, vinul rosu, cofeina, citricele, produsele din carne procesata cu nitrati de sodiu sau cu aditivi alimentari, somnul in exces sau insuficient; mesele neregulate sau lipsa lor, schimbarile meteorologice si barometrice, stresul si emotiile intense, mirosurile puternice sau fumul de tigara, lumina puternica, nivelul scazut al magneziului (se recomanda doze suplimentare de 200 mg magneziu, de trei ori pe zi).

Tratament

Include o gama larga de medicamente, eficiente si cu putine efecte secundare:

• in cazul migrenelor prelungite si intense - medicamente profilactice in mod continuu (beta blocante, blocante ale canalelor de calciu sau antidepresive);

• in cazul migrenelor de intensitate medie - medicamentele mai putin puternice, eliberate fara reteta medicala. Daca simptomele persista sau se intensifica,  se vor folosi medicamente mai puternice;

• in cazul migrenelor moderate si mai rare - agonistii receptorilor de serotonina sau la antiinflamatoarele nesteroidine (aspirina sau ibuprofenul). 

Terapia complementara poate fi asociata pentru a reduce numarul si intensitatea atacurilor migrenoase, cu prealabila informare a medicului curant. Acupuntura este o metoda prin care ace fine sunt inserate tegumentar, concentrand si dirijand fluxul de energie catre organele vitale, cu efect de relaxare a musculaturii. 

Un alt remediu este iarba moale (Chrisanthemum parthenium), eficienta deoarece inhiba secretia excesiva a serotoninei. Biofeedback-ul  este o metoda de relaxare, in care pacientul invata  sa-si creasca temperatura mainilor si a picioarelor, ce are ca efect diminuarea contractiei anormale a vaselor sangvine din cap si, implicit, a cefaleei. De asemenea, eficiente sunt si terapiile prin meditatie si tehnicile de relaxare progresiva.

Sfaturi utile

• Episoadele migrenoase se pot repeta chiar si sub tratamentul medical corespunzator, iar gasirea slolutiei adecvate pentru fiecare persoana in parte necesita timp si rabdare. Medicatia trebuie sa fie recomandata intotdeauna de medicul specialist, care trebuie sa fie informat daca migrenele sunt asociate cu prezenta depresiei sau a anxietatii; 

• Folosirea excesiva a medicamentelor analgezice sau care controleaza cefaleea, poate cauza recidive (migrene de rebound), diferite de cele initiale: apar odata cu disparitia efectului medicatiei utilizate, fiind necesara o noua administrare. 

Ana Bosoanca
Farmacist Diriginte Help Net 13


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!