•  

Testul Papanicolau iti poate salva viata!

Testul Papanicolau iti poate salva viata!

Acest test ginecologic este singura metoda prin care se poate depista cancerul de col uterin, o afectiune foarte des intalnita in randul femeilor. Fortiul cervical sau Testul Babes-Papanicolau a fost introdus in 1943 pentru a depista celulele anormale de la nivelul colului uterin, celule care puteau evolua spre cancer.

Procedura este simpla si nedureroasa

Celulele sunt prelevate in cursul unui examen ginecologic de rutina. Medicul (sau asistenta) foloseste o periuta speciala sau o spatula, cu ajutorul careia recolteaza cateva celule de pe suprafata colului uterin. Celulele recoltate sunt examinate apoi la microscop, in vederea identificarii anomaliilor celulare precoce.

Cancerul de col uterin

Este o afectiune cauzata de anumite tipuri ale papilomavirusului uman (HPV). Orice femeie care si-a inceput viata sexuala se poate infecta. Din nefericire, cancerul de col uterin este o afectiune tacuta, asimptomatica in stadiile incipiente. Cand incep sa apara simptomele, boala e deja avansata.

Testul Babes-Papanicolau asigura depistarea precoce a modificarilor celulare, de aceea e important sa se repete si aceste analize cu regularitate. Medicii ginecologi recomanda ca testul sa fie repetat anual.

Descoperit in faza incipienta, cancerul de col are sanse de vindecare de pana la 100%! La nivel mondial, statisticile sunt ingrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col si in fiecare an sunt diagnosticate cinci sute de mii de cazuri. La noi in tara, situatia nu este deloc incurajatoare, incidenta cancerului de col uterin si mortalitatea cauzata de acesta se situeaza la cote alarmante.

Fa-ti o programare la medicul ginecolog si mergi sa-ti faci testul Papanicolau, daca nu l-ai facut pana acum! Vei fi mult mai linistita stiind ca totul este in regula. Viata ta este cea mai importanta, pretuieste-o!

Postat in :

Obstetrica - Ginecologie

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza