Sporturi potrivite pentru crestere si dezvoltarea copiilor

SPORTURI POTRIVITE PENTRU CRESTERE SI DEZVOLTAREA COPIILOR

Inotul este unul dintre cele mai importante sporturi pentru copii. Ei pot fi dusi la piscina inca de cand sunt bebelusi, pentru a se obisnui cu apa. La varsta de 3 ani, copilul poate merge la cursuri de inot pentru a invata miscarile specifice acestui sport. Aceasta activitate dezvolta musculatura si capacitatea de efort, ajutand la obtinerea unui corp frumos si sanatos. Se dezvolta atat laturile neuropsihice legate de coordonarea miscarilor, creste rezistenta la efort printr-o circulatie mai buna a sangelui, se dobandeste o capacitate pulmonara mai mare, se corecteaza unele tulburari ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza).

  • Mama si copilul

Mersul pe bicicleta/tricicleta este foarte util pentru dezvoltarea musculaturii membrelor inferioare, dezvoltand rezistenta si capacitatea pulmonara.

Mersul pe role afecteaza articulatiilor genunchilor deformand membrele inferioare in X. Se recomanda amanarea acestui sport in aer liber pentru perioada in care procesele de osificare si maturarea articulara sunt definitive.

Alergarea ajuta la dezvoltarea optima a inimii si a aparatului circulator, a plamanilor, musculaturii si a oaselor. Aceasta insa poate avea si dezavantaje: in cazul utilizarii unei perechi de incaltaminte neadecvata si efectuata pe un teren dur, socul este absorbit de articulatii si ligamente, afectand in special gleznele, genunchii si soldurile.

Sporturile pentru stimularea cresterii in inaltime nu sunt indicate pana la varsta de 7 ani, moment in care copilul are indeajuns de multa forta musculara si capacitate marita pentru a depune efort. Aceste sporturi sunt baschetul, voleiul, tenisul si necesita o rezistenta la efort crescuta, ajuta la dezvoltare pe plan somatic, dar si psihosocial, unele dintre ele fiind sporturi de echipa.

Sporturile de evitat sunt gimnastica, sporturile de contact, culturismul. Gimnastica supune oasele si musculatura inca nedezvoltate la efecte grave, precum stoparea cresterii in inaltime, tulburari ale articulatiilor si ligamentelor. Sporturile de contact precum karatele si boxul ajuta la dezvoltarea musculaturii si coordonarii motorii, insa copilul poate capata o tendinta spre agresivitate.

Baletul este o activitate foarte utila pentru a avea o postura optima si gratioasa, pentru corectarea tulburarilor care afecteaza coloana si musculatura vertebrala.

Dansul ajuta copilul in dezvoltare psihosociala si somatica, avand reale beneficii in cazul copiilor anxiosi si introvertiti. Devin mai relaxati, mai increzatori in sine si le dezvolta ariile cerebrale responsabile cu memoria in cazul in care trebuie sa exerseze dupa o coregrafie.

Sanatatea sta intr-o crestere si dezvoltare fizica si neuropsihica optima. Prin ghidarea copiilor inspre sport, le asigurati o imunitate mai buna, o rezistenta mai mare in fata stresului si o stima de sine ridicata.
 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!