•  

Sensibilitatea dentara la temperaturi extreme

Sensibilitatea dentara la temperaturi extreme

Si dintii nostri sunt organe vii. La fel ca orice organ al nostru si dintii sunt  inervati si vascularizati. In fiecare dinte patrund fibre nervoase si vase de sange, care raspund la diferitii stimuli ce actioneaza asupra dintilor. In mod normal, la nivelul cavitatii bucale nu se inregistreaza diferente mari de temperatura. Astfel incat, atunci cand luam o gura de cafea fierbinte, stimulul depaseste rapid pragul de confort si fibrele nervoase, stimulate brusc, nu au timp sa se adapteze si reactioneaza in singurul mod posibil: senzatia dureroasa.

In acelasi timp, vasele de sange se dilata si exercita presiune asupra acelorasi fibre nervoase. Rezultatul este acelasi: durere. Diferenta de presiune apare si in cazul consumului de inghetata, numai ca in sens invers. De aceea nu este indicat consumul simultan al alimentelor foarte reci cu cele foarte fierbinti.

La indepartarea stimulului, daca dintii sunt sanatosi, senzatia dureroasa dispare in cateva zeci de secunde. Persistenta ei trebuie sa ne avertizeze asupra unei posibile probleme pe care o putem discuta cu medicul stomatolog. Pentru ca de fapt acesta este unul dintre rolurile fibrelor nervoase senzitive: sa ne avertizeze atunci cand apare un potential pericol. Este un mecanism de aparare al organismului.

Medicul dentist poate rezolva problema foarte simplu, prin aplicatii de geluri cu fluoruri. Procedura este foarte simpla, consta in aplicarea gelului intr-o gutiera sau direct pe suprafata dintilor. Rezultatele sunt evidente dupa trei sedinte. De asemenea, nu uitati de controlul periodic din sase in sase luni la medicul dentist.

Dr. Roxana Banu
Clinica stomatologica Velvet Dental

Postat in :

Stomatologie

Data:

22-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza