•  

OUL: semnificatii alimentare si simbolice

OUL: semnificatii alimentare si simbolice

De Paste, alimentul vedeta devine OUL. In general este un aliment care ne place, de care avem nevoie in prepararea multor mancaruri, dar fata de care exista si un gen de teama. Ce este bun in componenta oului si de ce unora nu ne prieste?

Oul este in primul rand o sursa importanta de proteine. Una dintre aceste proteine este cunoscuta sub denumirea de ov-albumina, care, atunci cand este consumata, este complet utilizata de metabolismul uman. In plus, tot micutul ou ne mai ofera o serie intreaga de vitamine si substante utile: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esentiali, necesari mentinerii sanatatii.

Cum este indicat a fi consumat?

Fiert este cel mai bun mod de a consuma oul. Ouale fierte tari se asimileaza putin si deci nu ingrasa. In general 100 gr de ou proaspat de gaina inseamna 147 de kilocalorii. Continutul redus de grasimi saturate al oului fac din el un aliment inofensiv in privinta colesterolului. Cunoscutul ochi romanesc conserva si el toate substantele benefice din ou, fiind si usor de digerat. Cel mai neindicat mod de a consuma oul este varianta ochi. Prin prajire se genereaza compusi toxici, care depasesc cu mult valoarea nutritiva a oului preparat astfel. Aceasta gustoasa forma de a prepara oul a facut din el si un pericol in ochii unora.

In sezonul rece este necesar in general sa suplimentam consumul de oua, datorita faptului ca ne ofera atat calciul, cat si vitamina D, necesare pentru a ne proteja de riscul osteoporozei. Specialistii recomanda cam trei oua pe saptamana, pentru a beneficia de calitatile lor nutritive pe masura necesarului organismului uman.

De Paste, oul colorat este simbolul renasterii dar si bucuria copiilor care se lupta pentru a descoperi cel mai rezistent ou rosu. La fel ca si iepurasul care vine cu cadouri pentru cei mici, oul ca simbol are origini indepartate. In antichitate popoare de pretutindeni aveau diferite obiceiuri legate de ritualul vopsirii oualelor. Persanii si egiptenii - de exemplu - mancau primavara oua vopsite, ca semn al renasterii naturii.

In general, la noi, ouale se vopsesc prin traditie in rosu, evocandu-se astfel sangele lui Isus. Exista insa si obiceiul incondeierii oualor in culori stralucitoare. Amestecul celor doua semnificatii pagane si crestine duce la o sarbatoare care reda oului respectul meritat.

Postat in :

Alimentatie sanatoasa

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza