•  

Sapte factori care te imbatranesc mai devreme

Sapte factori care te imbatranesc mai devreme

Organismul uman este cea mai fascinanta masinarie, care inevitabil, credem noi, se deterioreaza odata cu trecerea anilor. Imbatranirea nu este insa un declin al sistemelor care alcatuiesc organismul nostru, ci un proces biologic plin de semnificatii. Avem toate resursele si mecanismele interne pentru a-i incetini ritmul, trebuie doar sa invatam cum sa le reprogramam pentru a functiona ca in tinerete.

Genele bata-le vina...

Ritmul imbatranirii se dubleaza o data la fiecare opt ani, iar in acest proces, factori interni si externi au rol specific si se influenteaza reciproc. In ecuatia longevitatii, doar ¼ tine de ereditate, restul de ¾ revin stilului de viata, de aceea pastrarea ei are legatura cu emotiile si cu sanatatea mentala, cu exercitiile, obiceiurile alimentare, igiena personala, somnul etc.

Sapte  factori majori ai imbatranirii premature...

1. Stresul cronic

Poate influenta diviziunea celulara, scazand sansele de reconstructie a telomerilor (imbraca capetele cromozomilor) si accelerand procesul de moarte celulara, responsabil de multe probleme asociate imbatranirii. De diferite marimi, forme si niveluri de intensitate, stresul actioneaza si asupra altor arii corticale, influentand starea generala, pofta de mancare, memoria, sistemele hormonale care controleaza reproducerea, inima, metabolismul si imunitatea.

2.  Oxidarea si mitocondriile ineficiente

Motorul metabolismului, mitocondriile transforma nutrientii din hrana in energie, pentru indeplinirea tuturor functiilor organismului. In functie de ceea ce mancam, ele ne ghideaza performantele. In procesul de transformare (numit oxidare), ele genereaza radicali liberi de oxigen, molecule care pe masura ce se raspandesc, provoaca o inflamatie periculoasa. Oxidarea duce in special la ruginirea arterelor si la imbatranirea sistemului cardiovascular. Organismul este programat sa gestioneze radicalii liberi, insa doar pana la un punct.

3. Incetinirea productiei de celule stem

De doua tipuri, blastocite si precursoare, celulele stem sunt cele responsabile cu regenerarea tesuturilor necesare pentru a le inlocui pe cele distruse sau moarte. De-a lungul timpului, corpul consuma si produce noi celule stem pentru refacerea tesuturilor si a organelor afectate, asta pana cand stresul incetineste productia. Odata cu scaderea productiei de celule stem, scade si capacitatea organica de repararare a pagubelor.

4. Imunitatea scazuta

Imbatranirea este un efect secundar al scaderii imunitatii: bacteriile provoaca o inflamatie secundara, care duce la imbatranirea intregului sistem organic. Mai grav este ca organismul nu se poate adapta atat de repede la evolutia bacteriilor, care sunt mereu cu doi pasi inaintea efectului imunitar: trei mii de generatii in doar o saptamana, sufera mutatii si devin mai rezistente la anticorpi. 90% dintre celulele corpului nu sunt ale noastre, ci apartin unor microorganisme straine. Doar in intestine sunt de zece ori mai multe celule straine, fara de care nu am putea trai. Secretul in pastrarea unei imunitati puternice este sa intervenim cat mai putin in modul lor de actiune.

5. Toxinele

Sunt extrem de nocive, deoarece provoaca de la oboseala, iritatii si o stare generala proasta pana la astm, alergii si cancer. Sub actiunea toxinelor, sanatatea ne este periclitata si resimtim tot mai acut efectele imbatranirii.

6. Razele ultraviolete

Soarele este ca un aruncator de mingi de tenis: mingile UVC raman blocate in plasa  (adica in atmosfera), dar cele UVA si UVB ajung mereu in terenul tau, provocand arsuri, riduri, din pacate si cancer. Razele soarelui distrug tesutul conjunctiv si colagenul, proteina structurala a pielii, formand radicali liberi, care ataca celulele si distrug in continuare colagenul. In plus, modifica structura ADN-ului, replicarea celulelor nu se mai face corect, existand riscul mutatiilor si al aparitiei cancerului.

7. Atrofia cauzata de inactivitate

Organismul uman are un bun mecanism de alocare a resurselor energetice. Daca un organ nu este solicitat constant, organismul nu-si mai risipeste energia cu el. De exemplu, un picior tinut in ghips pentru mai multa vreme are nevoie de gimnastica recuperatorie pentru a functiona optim. La fel se intampla cand e vorba despre creier, muschi, oasele si chiar cu inima noastra. Un creier “neantrenat” (chiar rezolvand si integrame il poti mentine alert) isi pierde in timp puterea si capacitatea de memorie.

Dar si trei solutii naturale de atac

Aportul caloric redus, un plus de vitalitate si un somn de calitate in fiecare zi pot controla in proportie de 70% imbatranirea. DA, astazi imbatranirea este reversibila, atata vreme cat actionezi din timp, depistezi constant problemele organismului si il ingrijesti in punctele sale slabe.

Postat in :

Endocrine metabolism si nutritie

Data:

15-03-2013

Taguri:

imbatranire, tinerete, imunitatea, sanatate mentala, stres, somn, inima, ultraviolete, oxidarea, radicalii liberi, exercitii fizice, cancer, memorie, atrofie, toxine, celule stem, metabolism, igiena personala, alimentatie

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza