•  

Repere pentru tenul acneic

Repere pentru tenul acneic

Acneea este o boala cronica, mutilanta in formele severe, care apare in special pe fata si decolteu - zone greu de camuflat sub haine sau sub machiaj. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice ale adolescentei si afecteaza majoritatea tinerilor la varsta cand „imaginea“ conteaza si dicteaza uneori intreg comportamentul social al adolescentului.

Pacientii timorati de leziunile foarte vizibile incearca cu perseverenta si uneori cu disperare orice leac. Vestea trista pentru ei este ca nu exista pana la acest moment un remediu general valabil care sa fie utilizat in tratamentul pentru vindecarea afectiunii.


Vestea buna este ca avem numeroase terapii care reusesc sa controleze pana la disparitie eruptia acneica, fara sa vindece insa boala propriu-zisa. Din acest motiv, dupa cateva luni de tratament, multi pacienti se privesc in oglinda si, constatand bucurosi disparitia leziunilor, se autodeclara vindecati. Ei opresc terapia fara sa consulte medicul curant. Dupa cateva zile sau saptamani, eruptia reapare si ii determina sa reia legatura cu medicul.

Acneea este ereditara!

Dificultatea vindecarii acneei este explicata de caracterul ei ereditar si de predispozitia la seboree (excesul de sebum in exces). Acneea se mosteneste asa cum de exemplu mostenim culoarea ochilor. Astfel, cum nu dispunem de terapii genetice pentru schimbarea culorii ochilor, tot asa nu dispunem de un tratament genetic impotriva acneei. Nu reusim sa vindecam boala, dar controlam pana la suprimare eruptia acneica.


Vindecarea bolii se produce totusi, spontan, dupa ani de evolutie, la marea majoritate a pacientilor. Pentru pacienti este important ca in anii de suferinta sa utilizeze tratamente care sa suprime eruptia. Aici intervine medicul dermatolog care stabileste forma de acnee si gradul de severitate al bolii.

Medicul este singurul care va recomanda regimul igieno-dietetic, adica medicul trebuie sa ghideze pacientul in alegerea sapunului si cosmeticelor tolerate de tenul gras, acneic. De cele mai multe ori, respectarea recomandarilor privind igiena si produsele de utilizat rezolva formele de acnee mai usoare.

Regimul alimentar
 

O intrebare frecventa este cea legata de regimul alimentar. Nu s-a demonstrat cu argumente stiintifice relatia de cauzalitate intre acnee si vreun aliment anume. Se pare ca doar consumul in exces de lactate ar contribui la perpetuarea eruptiei acneice. De altfel, excesele alimentare de orice fel, ca o expresie a stresului, intensifica eruptia acneica.

Produsele cosmetice

O atentie deosebita, in special pentru pacientele cu acnee, trebuie acordata alegerii cosmeticelor utilizate. Uneori, un produs cosmetic gresit ales se dovedeste comendogen. Produsele de machiaj folosite, uneori si pentru camuflarea leziunilor  acneeice, trebuie alese din game speciale pentru tenul gras si acneic. Toleranta individuala are si ea un cuvant greu de spus, de aceea testarea produsului cu ajutorul esantioanelor ar trebui sa fie obligatorie.

Acneea excoriata - provocata de "stoarcerea cosurilor"

O forma mai rara de acnee, acneea excoriata, apare la pacientii care maltrateaza leziunile acneice sau neacneice („storc cosuri“) in speranta vindecarii. Ei intretin astfel boala cu manevrele lor. Desi „stoarcerea“ cosurilor este o manevra tentanta pentru orice pacient cu acnee, ea trebuie limitata la maxim si inlocuita cu manevre pe care dermatologul le va explica si exemplifica pacientilor (de exemplu, desfacerea pustulelor).

Tratamente recomandate

Tratamentul curativ al eruptiei este cel negociat de medic cu pacientul sau, in functie de forma si gravitatea acneei. Impotriva acneei, exista tratamente sistemice si tratamente topice. Din paleta larga de produse pentru tratamentul topic, fac parte creme, geluri cu antibiotic sau cu substante cu efect antiseboreic.

Formele medii spre grave si formele grave de acnee beneficiaza de tratamente mai puternice care, atentie, trebuie monitorizate in mod sustinut de medicul curant. Pentru aceste forme severe de acnee se utilizeaza in mod special medicatia sistemica.

Terapiile cu laser, terapiile de tipul peelingului chimic sau dermabraziunea au si ele indicatiile lor, fiind eficiente in anumite forme sau stadii ale bolii.

Perseverenta in urmarea indicatiilor terapeutice este intotdeauna rasplatita in final. Ritmul controalelor va fi din ce in ce mai rar pe masura vindecarii eruptiei. Progresiv, adolescentul timorat si introvertit din cauza inesteticei eruptii, se va transforma intr-un tanar sigur pe el si sociabil. Exista numeroase tipuri de acnee: acneea polimorfa juvenila (cea mai frecventa), acneea comedoniana, acneea nodulo-chistica, acneea conglobata, acneea fulminans, acneea excoriata, acneea endocrina, acneea cauzata de unele medicatii etc.

Grania Ghinea
Medic dermato-venerolog

Postat in :

Ingrijirea tenului Dermatologie

Data:

21-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza