•  

Regimul vegetarian

Regimul vegetarian

Daca te gandesti ca aceasta dieta ti se potriveste si ti-ar aduce un plus de sanatate, citeste in continuare! Orice regim alimentar care exclude o grupa de alimente este o dieta dezechilibrata.

Termenul de „vegetarian“ se refera la consumul exclusiv de produse de origine vegetala. Lacto-ovo-vegetarienii consuma produse lactate si oua. 

Prin eliminarea grasimilor animale poti preveni si trata bolile cardiovasculare si uneori poti scadea in greutate. Aportul crescut de fibre scade riscul aparitiei unor cancere ale tubului digestiv, a constipatiei, a disconfortului abdominal. De asemenea, regimul vegetarian aduce un aport crescut de antioxidanti (vitamina C, vitamina E, carotenoizi etc.). Dar nu vreau sa transform acest articol intr-unul elogios la adresa acestui tip de regim alimentar!

Asadar, sa vedem cum poate influenta organismul lipsa... proteinelor de origine animala. Lipsa calciului e principala problema cu care se poate confrunta un vegetarian. De aceea, se recomanda suplimentarea dietei cu calciu.

Vitamina B12 trebuie neaparat suplimentata atunci cand urmezi un regim vegetarian. Aceasta e foarte importanta pentru sistemul nervos si producerea hematiilor (deficitul acestora ducand la anemie). Vitamina D este esentiala in metabolismul calciului si in formarea oaselor.

Femeile insarcinate care tin un asemenea regim trebuie sa bea lapte de soia si sa consume cereale imbogatite cu vitamina D. In cazul copiilor vegetarieni, parintii trebuie sa aleaga cu grija alimentele pentru a nu aparea deficientele nutritionale.

Cel mai scazut risc de a genera deficiente nutritionale este adoptarea unei diete lacto-ovo-vegetariane. Zincul e necesar pentru buna dezvoltare a organismului.

Carnea rosie, de pui si fructele de mare sunt surse importante de zinc. In lipsa acestora, trebuie consumate legume, unt de arahide, germeni de grau, cereale fortificate, pentru a suplini lipsa zincului din organism. Fructele si legumele au un continut mare de fitonutrienti, importanti pentru sanatate. Dar si produsele de origine animala au rolul lor, nu uita!

Postat in :

Alimentatie sanatoasa

Data:

02-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza