Raceala sau gripa: cum le diferentiezi si tratezi

RACEALA SAU GRIPA: CUM LE DIFERENTIEZI SI TRATEZI

Fara a lua masurile potrivite de la primele simptome, atat raceala, cat si gripa pot produce complicatii severe pentru sanatatea noastra. Cum stii atunci cand stranuti, tusesti, ai febra si dureri musculare ca esti racit sau ca ai gripa?

  • Afectiuni de sezon

Raceala este o boala relativ usoara ce afecteaza caile respiratorii. In timp ce simptomele sale iti creeaza o stare de disconfort cateva zile, gripa te poate imbolnavi timp de cateva saptamani, si poate avea conduce la complicatii precum pneumonia si internari in spital.

Desi este dificil sa le diferentiem, ramane important sa aflam exact daca suntem raciti sau avem gripa pentru a ne trata corespunzator. Afla mai multe despre cele mai frecvent intalnite boli la inceputul toamnei.

Raceala

Exista peste 200 de virusuri diferite care determina simptomele de raceala, insa cel mai des intalnit este rinovirusul, care se ataseaza de celulele mucoasei nazale si incepe sa se multiplice. Primele simptome includ jena faringiana si stranutul, urmate la scurt timp de nas curgand sau infundat, uneori chiar si tuse, dureri de cap, musculare, sinusala si rar, febra. Alte afectiuni care pot fi confundate cu raceala sunt bronsita acuta si mononucleoza infectioasa. Insa bronsita poate fi evidentiata prin suieratul caracteristic, iar mononucleoza prin inflamarea ganglionilor.
Gripa

In timp ce raceala creste treptat ca simptomatologie, gripa are tendinta sa porneasca brusc - te poti simti foarte bine si dupa o ora sa te simti slabit, cu febra mare, frisoane si transpiratii, dureri musculare si oboseala mare. Cel mai bine este sa stai in repaus la pat una sau doua zile. Daca febra nu scade dupa acest interval, iti recomandam sa chemi un medic specialist, acelasi lucru fiind valabil si pentru dificultatile de respiratie. Deseori, virusul gripei duce la suprainfectii ale urechii, sinusurilor sau bronhiilor. Insanatosirea si convalescenta dupa gripa pot dura pana la trei saptamani.

Pot preveni sau trata raceala sau gripa?

  • Disconfortul fizic provocat de gripa poate fi ameliorat prin repaus prelungit la pat si hidratare. 
  • Odihneste-te suficient pentru a-ti ajuta organismul sa se refaca si sa recupereze cantitatea de lichide pierdute prin transpiratia provocata de febra.
  • Consuma vitamina C pentru a-ti intari imunitatea si pentru a ajuta corpul tau sa lupte mai usor cu virusul gripei.
  • Tine cont de faptul ca antibioticele nu pot ataca virusurile, ele doar elimina bacteriile, insa sunt imporante in tratarea gripei in cazul in care au aparut anumite complicatii.
  • Cea mai importanta metoda de a preveni raceala sau gripa este sa iti speli foarte des mainile: foloseste un sapun si apa calda timp de aprox. 20 de secunde pentru a indeparta microbii de pe piele.
  • Foloseste un tratament care sa contina un antiinflamator pentru caile respiratorii si un emolient pentru fluidizarea secretiilor nazale.
  • Pentru afectiunile cailor respiratorii (bronsita, faringita, laringita, sinuzita, astm bronsic sau pneumonie), poti folosi ulei de eucalipt cu efect antiinflamator, antimicrobian si stimulator al sistemului imunitar sau uleiul de mentol care creste numarul de anticorpi din organism, lupta impotriva infectiilor si calmeaza tusea.

Pentru a face diferenta mai usor intre raceala si gripa, mai jos gasesti simptomele care te vor ajuta sa le identifici pentru cel mai potrivit tratament:

Simptome

Raceala

Gripa

Febra

Uneori, blanda

Frecvent, ridicata: 38-39°, mai ales in cazul copiilor, dureaza intre 3-4 zile

Dureri de cap

Ocazional

Deseori

Dureri generale

Rar

Frecvent, deseori severe

Oboseala, slabiciune

Uneori

Des, poate dura 2-3 saptamani

Epuizare

Niciodata

De obicei la inceput

Nas infundat

Frecvent

Uneori

Stranut

Deseori

Uneori

Dureri in gat

Frecvent

Uneori

Dureri in piept, tuse

Intensitate medie, uscata si in mod repetat

Frecvent, poate fi severa.

Complicatii

Congestie sinusala, infectie a urechii medii

Sinuzita, bronsita, infectii ale urechilor, pneumonie – iti poate pune viata in pericol.

Prevenire

Spala-ti des mainile, evita contactul cu persoane care sunt racite.

Spala-te des pe maini, evita contactul cu oricine care are gripa; poti opta pentru vaccinul antigripal anual.

Tratament

Foloseste decongestionante, tratament care amelioreaza durerile si care reduce febra.

Decongestionante, calmante sau medicamente ce reduc febra. Medicamentele antivirale iti pot fi prescrise de un doctor in urma unei consultatii.

Te asteptam in Farmaciile Help Net si pe farmaciaonline.ro pentru cele mai bune recomandari pentru imunitatea ta, dar si pentru a ameliora simptomele de raceala sau de gripa!

 

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!