Pubertatea precoce (timpurie)

PUBERTATEA PRECOCE (TIMPURIE)

Pubertatea reprezinta perioada de tranzitie de la copilarie la adolescenta.
Se caracterizeaza prin modificari ale organismului ce constau in cresterea rapida a oaselor si muschilor, aparitia caracterelor sexuale secundare si dezvoltarea capacitatii de reproducere. 
 

  • Mama si copilul

In mod normal, pubertatea incepe intre varsta de 8-12 ani la fete si 9-14 ani la baieti. Pubertatea precoce (timpurie) incepe inainte de varsta de 8 ani la fete si 9 ani la baieti.

Cum se manifesta?

La fete, pubertatea precoce se manifesta prin dezvoltarea mugurelui mamar si cresterea sanilor - inainte de varsta de 8 ani, dezvoltarea uterului si ovarelor, aparitia primei menstruatii - inainte de varsta de 10 ani.

La baieti, are loc cresterea in dimensiuni a testiculelor si penisului - inainte de varsta de 9 ani, aparitia parului facial (mustata), ingrosarea vocii. 

Manifestari ale pubertatii, comune ambelor sexe, sunt aparitia pilozitatii pubiene si axilare, cresterea rapida in inaltime, aparitia acneei si a unui miros corporal pregnant. Astfel, acesti copii ating maturitatea reproductiva inainte de maturizarea fizica, fiind posibile sarcini la varste fragede. In literatura este citat cazul fetitei Lina Medina, care a dat nastere la varsta de 5 ani 7 luni si 21 de zile, fiind cea mai tanara mama cunoscuta.

In ceea ce priveste clasificarea, pubertatea precoce este de doua tipuri: centrala (completa) si periferica (incompleta). Pubertatea precoce centrala sau gonadotropin-dependenta este cea mai frecventa, afectand majoritatea fetelor si aproape jumatate din baietii diagnosticati cu pubertate precoce. Pubertatea este declansata de secretia prematura a gonadotropinelor (hornomii reponsabili pentru pubertate), cauzata de maturizarea prematura a axei hipotalamo-hipofizare.

Pubertatea precoce periferica sau gonadotropin-independenta este declansata de secretia autonoma de hormoni sexuali din surse anormale de la nivelul testiculelor, ovarelor sau glandei suprarenale sau din administrarea exogena a acestor hormoni.

Cauzele pubertatii precoce

Cauzele pubertatii precoce centrale pot fi afectiuni ale sistemului nervos central precum tumori (craniofaringiom, hamartom hipotalamic), infectii (encefalita, abces cerebral), boli infiltrative (sarcoidoza, TBC), traumatisme cerebrale, radioterapie. Dupa excluderea acestor posibile cauze, pubertatea precoce centrala poate fi considerata constitutionala (caz in care exista un tipar familial) sau idiopatica (fara o cauza decelabila). Pubertatea precoce periferica este produsa de hormonii sexuali, ce pot proveni din surse endogene: tumori gonadale (testiculare sau ovariene), tumori adrenale, hiperplazie adrenala congenitala, sindrom McCune-Albright, sau surse exogene: expunerea la chimicale din mediu cum ar fi bisfenolul A din plastic.

Evaluarea medicala a copiilor cu pubertate precoce este importanta deoarece dezvoltarea sexuala timpurie poate induce maturizarea osoasa prematura, cu obtinerea unei inaltimi finale mai mici. De asemenea, poate indica prezenta unei tumori sau alte afectiuni importante. Majoritatea copiilor afectati cresc foarte repede la inceput, insa procesul de crestere se termina inainte de atingerea intregului potential genetic. Astfel, in lipsa tratamentului, baietii nu vor creste mai mult de 1,55 m, iar fetele nu vor depasi 1,5 m inaltime.

Pentru diagnosticarea afectiunii, este necesar un consult medical in care medicul endocrinolog va adresa intrebari referitoare la istoricul medical al familiei, va face un examen fizic al copilului si va recomanda efectuarea unor teste de sange pentru determinarea nivelului hormonilor sexuali din organism. In plus, medicul va solicita realizarea unei radiografii de pumn pentru a determina varsta osoasa, care arata daca oasele cresc mult prea repede pentru varsta copilului.

Dupa stabilirea diagnosticului de pubertate precoce, se trece la etapa diferentierii pubertatii precoce centrale de cea periferica. Pentru a realiza acest lucru, medicul trebuie sa efectueze un test ce consta in injectarea copilului cu un hormon (analog de Gn-RH), urmata de determinarea nivelului sanguin al hormonilor sexuali. Astfel se stabileste daca copilul sufera de pubertate precoce centrala sau periferica.

Tratamentul pubertatii precoce

Majoritatea copiilor care sufera de pubertate precoce centrala pot fi tratati medicamentos. Tratamentul, numit analog de Gn-RH, consta intr-o injectie lunara cu un medicament care amana dezvoltarea copilului. Acesta trebuie sa urmeze tratamentul pana cand ajunge la varsta normala pentru inceperea pubertatii. Atunci cand tratamentul este oprit, copilul isi continua cresterea.

Pubertatea precoce cauzata de prezenta unei anumite afectiuni necesita identificarea acelei afectiuni si tratarea sa. Astfel, in cazul unei tumori care produce hormoni responsabili de aparitia timpurie a pubertatii, evolutia pubertatii precoce va inceta in momentul in care tumora este eliminata chirurgical.

Dr. HOMOR Claudia
Medic specialist Endocrinologie


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!