•  

Psihoterapia

Psihoterapia

Introducere

Sentimentele prea puternice – tristetea, bucuria excesiva – sunt, toate, separat sau impreuna, motive pentru care poti avea nevoie de psihoterapie. Psihoterapia este o relatie interpersonala, bazata pe interventia unui specialist in psihologie asupra unei relatii sau a unui mod de viata.

Clientii care folosesc psihoterapia au de traversat un moment neplacut din viata, sau au de decis ceva in legatura cu viitorul lor, o schimbare pentru care au nevoie de ajutor.


Ajutorul pe care un psihoterapeut il aduce unui individ se refera, in principal, la cresterea nivelul de „bine“ si la scaderea gradului de disconfort provocat de o experienta personala.

Un specialist va folosi nenumarate metode – simple, in esenta – din categoria dialogului, comunicarii si schimbarilor de comportament, concepute pentru a imbunatati gradul de confort mental al unui pacient sau relatiile acestuia cu cei din jur (in familie, in cuplu etc.).

Faptele si logica sunt cele care definesc metodele psihologiei. Elementele cu care un psihoterapeut actioneaza sunt cele reale, care fie exista ca fapte, fie fac parte din mintea, gandurile, senzatiile, sentimentele tale vizavi de evenimente din trecutul sau prezentul tau.

Singurele masuri care se pot lua pentru a te ajuta sunt cele legate de deciziile tale. Psihoterapia nu face minuni, nu te poate ajuta sa devii, peste noapte, alt om. Te poate doar sustine in a schimba anumite amanunte care, la un anumit nivel, iti fac viata imposibila si peste care nu poti, singur, sa treci. Interactiunea dintre pacient si psiholog se realizeaza astfel incat tu reusesti sa treci singur peste problema.

Tu vorbesti, psihologul te asculta, ia note, pune intrebari suplimentare, care te ajuta sa te descoperi, sa afli cine esti cu adevarat si de unde vin problemele tale, apoi te pune intr-o legatura mai stransa cu sentimentele tale. Pentru ca doar in propriile tale puteri gasesti drumul spre rezolvarea problemelor personale. Psihoterapia te ajuta sa faci totul mai simplu si mai durabil. 

Obiectivele unei sedinte de psihoterapie

Primul obiectiv ar fi acela de a te face sa te simti mai bine. Daca suferi de stari depresive sau de anxietate, psihoterapeutul ti-ar putea sugera sa iei anumite medicamente.

Al doilea obiectiv ar fi identificarea stresului de care suferi – in sensul acesta, va trebui sa tii un jurnal pentru a afla ce anume declanseaza stresul. Terapeutul trebuie sa identifice si sa schimbe modelele de comportament si gandurile negative si sa-ti redea increderea in tine.

Psihoterapia te scapa de... vicii.

Daca ai o anumita dependenta nesanatoasa, precum dependena de alcool sau de nicotina, sau chiar de pastile de slabit, de exemplu, un psihoterapeut te poate ajuta sa redevii o persoana libera. Una dintre cele mai eficiente metode de combatere a obiceiurilor proaste este terapia comportamentala. Aceasta se bazeaza pe teoria conform careia comportamentele negative sunt reactii invatate pe care le putem modifica si „dezvata“. Orice „invat“ are si „dezvat“! Cum decurge o sedinta de psihoterapie?

Sedintele pot fi individuale sau de grup (mai multi pacienti cu probleme similare). O sedinta poate dura 45-50 minute si poate avea o frecventa de o data sau de doua ori pe saptamana.

Este foarte important sa ai incredere in terapeutul tau. Incearca sa raspunzi sincer la urmatoarele intrebari: „Te intelege?“, „Exista empatie intre voi?“, „Te simti confortabil cand esti numai cu el in incapere?“.

Daca raspunsurile tale nu sunt afirmative, inseamna ca nu ai ales terapeutul potrivit. Exista mai multe tipuri de psihoterapii: psihanaliza, analiza tranzactionala, terapii cogniti-comportamentale etc. Nu se poate spune ca unele sunt mai eficiente decat altele. Totul se reduce la compatibilitatea dintre pacient si un anumit tip de terapie.

top

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

02-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza