Pielea hipersensibila

PIELEA HIPERSENSIBILA

Pielea este parcursa de o imensa retea de nervi, ea avand mai multi nervi pe centimetru patrat decat par. De asemenea, se stie ca pielea secreta substante pe care doar creierul le mai secreta. Acestia sunt neuromediatorii care au un rol important in procesele inflamatorii. Neuromediatorii sunt proteinele continute in granule sau vezicule si eliberate in exterior in caz de nevoie. Ele se fixeaza pe suprafata receptorilor, care anunta creierul in permanenta asupra a ceea ce pielea simte, dandu-i astfel controlul tuturor functiilor ei.

  • Ingrijirea corpului

Adesea, durerea este insesizabila, insa s-a demonstrat clar ca exista o activitate cerebrala ridicata. Astfel, s-a realizat un test pe doua grupe de persoane, cu pielea sensibila si cu piele normala, carora li s-a aplicat un test de reactivitate cutanata utilizand un activ iritant, acidul lactic. Rezultatele au aratat ca pe zonele fetei unde a fost aplicata substanta, activitatea cerebrala este extrem de importanta la persoanele cu pielea sensibila.

Cauze

Originea hipersensibilitatii pielii poate fi multipla. Pe de o parte, exista persoane care pot fi predispuse genetic acestei sensibilitati excesive. Este ceea ce dermatologii numesc o origine endogena. Pe de alta parte, exista persoane a caror piele devine reactiva datorita unor gesturi invazive repetate.

O igiena „prea perfecta” cu cosmetice prea puternice, recurgerea frecventa la peelinguri si la laser, abuzul de soare reprezinta cauzele exogene ale hipersensibilitatii. La pielea hipersensibila, bariera cutanata, acest film invizibil care ii protejeaza suprafata, este deficienta. Din aceasta cauza, apa din piele se evapora, pielea se usuca si tot ce este aplicat pe ea o irita, iar cateodata chiar o arde.

Preventie

Asadar, nu spalati pielea cu apa normala, in nici un caz cu cea de la robinet. Incercati apa termala. Puteti alege sprayul cu apa termala. In ceea ce priveste demachierea de seara, ea necesita produse eficiente dar usoare, pentru a sterge rimelul sau fondul de ten; astfel, o un lapte demachiant si o lotiune tonifianta sunt perfecte. Evitati sapunurile clasice, care distrug bariera cutanata pe parcursul a cateva ore.

Limitati numarul de produse aplicate! Cu cat aplicam mai putine geluri sau creme, cu atat sensibilizam mai putin pielea.
Chiar daca sensibilitatea nu este o alergie, trebuie sa limitam la maxim substantele potential iritante. Evitati tot ceea ce contine parfum, conservanti, siliconati, uree, saruri de aluminiu. 

Tratament

Ovazul
Utilizarea ingredientilor activi din ovaz creste considerabil toleranta cutanata. Ei moduleaza eliberarea mediatorilor in cursul unei reactii de iritare, atenuand astfel inflamarea pielii.

Zaharuri
Zaharurile, precum ramnoza, utilizata de laboratoarele Bioderma, limiteaza producerea unei substante inflamatoare (interleukina) si protejeaza celulele cutanate (keratinocitele) de reactiile inflamatoare care se produc in lant. Un mijloc eficient de a reduce amplificarea manifestarilor reactive si, pe termen lung, de a creste pragul tolerantei cutanate.

Plantele
Floarea de arnica, de exemplu, echinacea, centella asiatica, lemn dulce, aloe vera sunt plante folosite pentru proprietatile lor calmante si cicatrizante. Intreaba in farmacii de linia dermatocosmetica Boiron. Contine extracte din plante selectionate cu cea mai inalta rigoare stiintifica.

Apa termala
Anumite ape termale sunt benefice pielii reactive. Ele pot fi utilizate direct, prin vaporizare sau cu comprese, dar si aplicand produse de ingrijire care contin apa termala. Alege gamele pe baza de apa termala Avene. Se gasesc in farmacii.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!