Peelingul chimic

PEELINGUL CHIMIC

In ultimii ani ati auzit multe despre peelingul chimic, procedura medicala care indeparteaza diverse straturi din epiderma. Ati auzit si de produse cosmetice care realizeaza peeling. Varietatea mare de substante folosite permite gasirea unor solutii eficace diverselor probleme cutanate ca ridurile, petele cafenii de fotoimbatranire, pistrui, melasma sau masca gravidica, cicatrici de acnee.

  • Ingrijirea tenului

Substantele care produc exfolierea sunt numeroase, iar concentratiile sunt diferite in functie de adancimea la care dorim sa ajunga substanta. Dintre acestea foarte folosite sunt: solutia Jessner, acidul tricloracetic, alfa si beta hidroxiacizii, acidul azelaic, acidul retinoic, fenolul. 

Peelingul profund

Efectele cele mai spectaculoase sunt la peelingurile profunde, dar acestea sunt grevate si de numeroase riscuri pe care cel care practica procedura trebuie sa le cunoasca si sa isi informeze pacientul. Exista si contraindicatii ale procedurii, la cei cu fotoprotectie neadecvata, cu tendinta la cicatrici cheloidiene sau istoric de herpes simplex. De aceea tratamentul trebuie adaptat fiecarui caz, iar cel mai in masura sa-l practice este medicul dermatolog, care cunoaste bine pielea, ii intelege reactiile si stie cum sa le corecteze.

Mod de realizare

Inaintea folosirii oricarui agent exfoliant pacienta trebuie sa utilizeze o crema de albire cutanata in functie de tipul de piele. In ziua tratamentului pacienta nu trebuie si aplice creme sau alte cosmetice pe ten. Dupa degresarea pielii se aplica substanta de peeling care produce o senzatie de arsurra ce dispare in cateva secunde. Dupa peeling pielea isi schimba culoarea si textura, se usuca treptat si se desprinde in fasii dezvelind un tegument proaspat, uniform colorat.

Aceasta tehnica produce o rana controlata, determinand revigorarea cutanata, reducerea sau disparitia defectelor de pigmentare, a ridurilor sau a cicatricilor superficiale.

Spre deosebire de peelingul medical, peelingul cosmetic inseamna abrazarea suprafetei tenului cu produse scrab care indeparteaza doar celulele moarte.

Produsele de cosmetica activa care contin agenti de peeling, fie ele creme sau masti, au o proportie foarte mica de acid retinoic sau AHA, care produc o descuamare fina. Ele trebuie folosite zilnic o perioada lunga de timp pentru a produce o corectie vizibila.

Desi pare simplu de efectuat un peeling reusit reprezinta un act de virtuozitate medicala care implica recunoasterea adancimii leziunilor, o alegere fericita a agentului de peeling dintr-o larga gama posibila si multa experienta personala dobandita alaturi de “maestrii” ai procedurii.

Dr. Mihaela Leventer
Medic primar dermatolog
Clinica DermaStyle, Bucuresti


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!