•  

Sa ne intelegem mai bine copiii

Sa ne intelegem mai bine copiii

Cu totii vrem sa fim parinti model. Pentru aceasta, trebuie sa stim ca anumite perioade sunt etape absolut normale in dezvoltarea emotionala a copilului.

Perioada lui „NU“

Denumita si „criza lui nu“, aceasta perioada incepe sa se manifeste in jurul varstei de 15–18 luni si se termina aproximativ la trei ani si este calificata de specialisti drept „prima adolescenta“. Pe scurt, copilul devine constient de lumea care il inconjoara si de faptul ca el insusi este un individ.

El gandeste si actioneaza singur in limita capacitatilor sale, iar acest „nu“ este un mijloc de a demonstra ca bebelusul care avea nevoie de parinte pentru absolut orice a crescut. Acum el stie sa mearga, sa se hraneasca singur – chiar daca in felul lui, stie unde se afla frigiderul si dulapul cu dulciuri.

Copilul trebuie ajutat sa isi identifice nevoile si sa recunoasca noile senzatii pe care le incearca. In plus, acum este perioada in care el isi insuseste limitele impuse de parinte si isi creeaza propriile lui repere. Este foarte important ca cel mic sa inteleaga regulile si limitele care i se impun, care trebuie sa fie clare si consecvente. Trebuie sa stii ca un copil caruia i se permite orice se simte foarte vulnerabil. Este ca si cum ar merge prin ceata, pe un drum fara marcaje.

Perioada lui „DE CE“

Acum, copilul descopera lumea. Perioada lui „de ce“ se refera la faza de dezvoltare in care cel mic pune intrebari despre lucrurile pe care le vede si le aude. Daca la doi ani, in „faza lui nu“, el isi afirma independenta, in jurul varstei de trei ani, copilul incearca sa se delimiteze in raport cu lumea.

El incearca acum sa inteleaga tot ce este in jurul lui. In ciuda intrebarilor formulate stangaci, el incearca sa obtina raspunsuri concrete de la adulti. Subiectele din interogatiile copilului pot parea surprinzatoare, stanjenitoare sau chiar rizibile. Animat de dorinta de a sti tot, cel mic este foarte tenace.

Cu fiecare raspuns pe care il primeste, el multiplica intrebarile, pana cand parintele se vede pus in situatia de a nu mai sti ce sa raspunda! Cel mai important lucru este sa iei in serios toate intrebarile copilului, deoarece, in functie de raspunsuri, micutul isi structureaza propria viziune asupra lumii. Asadar, incearca sa ii dai raspunsuri adevarate la fiecare intrebare, fara a intra in detalii pe care nu le poate pricepe! Si, mai ales, incearca sa nu iti ignori copilul!

Perioada lui Pinocchio

Inainte de orice, trebuie sa stii ca toti copiii de patru - cinci ani mint, iar acesta este semnul unui bune sanatati emotionale.

Principalele motive pentru care copilul nu spune adevarul:

Pentru a se deculpabiliza – cand fac prostioare, copiii pot avea sentimentul ca sunt rai si atunci cauta solutii pentru a ramane „buni“.

Pentru a face realitatea mai frumoasa – pentru ca nu obtine mereu ceea ce-si doreste, copilul povesteste tot felul de lucruri din imaginatia lui. Aceste manifestari ii permit sa viseze fara riscuri si sa faca realitatea mai frumoasa. Intre trei si sase ani, imaginatia are un rol important in dezvoltatea copilului. In jurul varstei de sapte ani, diferentierea real/imaginar devine clara. De dragul opozitiei – copilul adora sa-si contrazica parintii. Nu-l considera un copil incapatanat. Mai bine intra in jocul lui, cu umor, si evita o infruntare inutila.

Pentru a nu dezamagi si a continua sa placa.

Pentru ca ii este teama ca nu va mai fi iubit.

Pentru ca cei din jur sunt prea exigenti.

Cum trebuie sa reactioneze parintii:

Sa nu il culpabilizeze sau sa il judece.

Sa nu se enerveze, este o atitudine care nu ajuta la nimic.

Sa ii spuna copilului ca dezaproba comportamentul lui, dar sa evite o infruntare.

Sa incerce sa inteleaga impreuna cu cel mic circumstantele care l-au impins sa minta. Sa il asigure pe cel mic de toata dragostea lor, indata ce au ocazia.

In jurul varstei de sapte ani, multi copii au tendinta sa se judece aspru si sa creada despre ei ca nu sunt demni sa fie iubiti si se pedepsesc devalorizandu-se.

Asadar, trateaza cu maxima responsabilitate aceasta varsta si nu uita niciodata ca ai fost copil!

Postat in :

Copii

Data:

15-03-2013

Taguri:

parinti model, dezvoltarea emotionala, copilul, adolescenta, bebelusul, nevoile, regulile, limitele, dezvoltare, independenta, intrebarile copilului, mint, imaginatia, incapatanat, comportamentul

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza