•  

Muzee in Bucuresti

Muzee in Bucuresti

Bucurestean sau nu, iata lista celor mai importante muzee pe care trebuie sa le vizitezi atunci cand esti in cautarea unei experiente deosebite. Nu uita, relaxarea si timpul petrecut cu cei dragi sunt ingrediente sigure pentru o viata mai fericita.

 

Muzeul National de Istorie a Romaniei
Adresa: Calea Victoriei nr.12
Telefon: 021/315.82.07
Detalii: Institutia a aparut in 1970, ca cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara. Muzeul ocupa 8.000 mp si reuneste in cca. 60 de sali exponate deosebit de valoroase. Parcurgandu-le, poti face cunostinta cu marturii despre prezenta omului pe teritoriul Romaniei inca din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani i.Ch.), cultura materiala si spirituala a geto-dacilor, razboaiele daco-romane si transformarea Daciei in provincie a Imperiului roman, aparitia si definitivarea structurilor de putere ale statului in societatea medievala, domniile fanariote, revolutia burghezo-democratica de la 1848, castigarea independentei, declansarea celor doua razboaie mondiale si intrarea Romaniei sub influenta ruseasca.

Muzeul National Cotroceni
Adresa: Bd. Geniului nr. 1
Telefon: 021/221.12.00
Detalii: Ridicat intre 1679 – 1681 de catre domnitorul Serban Cantacuzino, ansamblul Cotroceni este un caz unic in cuprinsul urbei bucurestene (dar si la nivelul teritoriului national) in ceea ce priveste multitudinea partilor sale componente, variate din punct de vedere al functionalitatii si destinatiei. Unicitatea sa este reflectata si de faptul ca, de-a lungul timpului, ansamblul Cotroceni integra constructii cu caracter laic de o mare varietate (palatul domnesc - transformat ulterior intr-unul nou, destinat mostenitorului tronului Romaniei, vechile pivnite domnesti - existente si astazi, pavilionul sau foisorul, anexele palatului, manejul, remiza auto, casa gradinarului, serele, Azilul Elena Doamna), militar (obahta - corpul de garda), ecleziastic (manastirea), feroviar (gara regala), exotic (casa amerindiana aflata in parcul palatului), monumente funerare (al micutei principese Maria, ale sotilor Davila), o intinsa gradina (o parte va deveni gradina botanica), campul de exercitii si solemnitati militare, bariera oraseneasca cu acelasi nume.

Muzeul National George Enescu
Adresa: Calea Victoriei nr. 141 sector 1 (Palatul Cantacuzino)
Telefon: 021/659.63.65.
Adresa: Muzeul se afla in Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti. Somptuoasa intrare, umbrita de imensa copertina in cel mai autentic stil Art Nouveau, anunta ca aici luxul si rafinamentul de epoca s-au intalnit pentru a ridica pe Podul Mogosoaiei de ieri, astazi Calea Victoriei, la numarul 141, unul dintre cele mai stralucite si impunatoare palate bucurestene. Cuplul Enescu a locuit, intre 1945-1946, in casa din spatele palatului, destinata initial administratiei cladirii. Dupa moartea lui George Enescu in 1955, sotia sa a lasat prin testament palatul si cladirile anexe muzeului dedicat memoriei compozitorului. Din anul 1956, aici functioneaza muzeul si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”
Adresa: Sos. Kiseleff 28-30
Telefon: 021/222.91.10
Detalii: Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” este denumirea atribuita prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 742/2003, art. 18 lit. institutiei ce purta numele de Muzeul Satului, o creatie a folcloristului si sociologului Dimitrie Gusti. Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea al Romaniei, iar pentru public, pe 17 mai 1936,[2] fiind in prezent una dintre cele mai mari atractii turistice ale Bucurestiului. Pentru a construi Muzeul Satului pe care Dimitrie Gusti obisnuia sa il numeasca „sunetul trist al clopotelor istoriei Romaniei”, casele au fost dezasamblate, bucata cu bucata, transportate cu trenul, caruta sau cu barca pana la Bucuresti unde au fost asamblate la loc pe suprafata muzeului de astazi aflata pe malul lacului Herastrau. Cea mai veche casa este construita in secolul al XVII-lea, iar cea mai recenta apartine secolului al XIX-lea.

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”
Adresa: Bd. Lascar Catargiu 21
Telelefon: 021/310.25.63
Detalii: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucuresti, este o institutie muzeistica, destinata popularizarii astronomiei. Prin dotarile si facilitatile sale, ca o fereastra deschisa spre cer, el ofera tuturor celor interesati posibilitatea urmaririi prin luneta a spectacolului boltii ceresti.

Muzeul National de Arta
Adresa: Calea Victoriei 49-53
Telefon: 021/314.81.19
Detalii: Muzeul National de Arta are trei galerii de arta si o istorie regala. Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Veche Romaneasca, Galeria de Arta Romaneasca Moderna ce insumeaza opere expuse intr-o maniera atractiva si moderna, orice vizita fiind un mod agreabil si instructiv de a petrece timpul.

Muzeul Colectiilor de Arta
Adresa: Calea Victoriei 111
Telefon: 021/350.61.32
Detalii: Muzeul Colectiilor de Arta este gazduit in cladirea fostului Palat Romanit. Edificiul, a carui constructie a inceput in jurul anului 1812, este unul din reperele importante ale inceputurilor arhitecturii moderne din Bucuresti. Finalizat de catre vistiernicul Grigore Romanit (Romanet), al carui nume il poarta, palatul a fost supus de-a lungul timpului unor transformari masive, ramanand insa un martor al vietii politice, sociale si culturale a capitalei. Muzeul Colectiilor de Arta are misiunea de a conserva dar si de a pune la dispozitia publicului un fond reprezentativ pentru fenomenul artistic si pentru colectionismul din Romania, contribuind la formarea si transferul de valori culturale si morale. Reunirea in cadrul unei singure institutii a unor donatii de certa valoare are rolul de a evidentia rolul colectionarilor in viata cultural-artistica a tarii.

 

Muzeul Taranului Roman
Adresa: Sos. Kiseleff nr. 3
Telefon: 021/317.96.61
Detalii: Muzeul National al Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national aflat sub autoritatea Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.

Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu
Adresa: Bd.  I.C. Bratianu  nr. 2
Telefon. 021/315.68.58
Detali: La sfarsitul lunii iunie 1921, Consiliul Comunal Bucuresti a aprobat propunerea primarului dr. Gh. Gheorghian de infiintare a 'Muzeului Comunal Bucuresti'. In februarie 1930 Consiliul Comunal a dat muzeului un local: Casa Moruzi de pe Calea Victoriei nr.117, cunoscuta si sub numele de 'Casa cu lanturi', monument istoric construit in 1825. Inaugurarea propriu - zisa a muzeului a avut loc la 22 noiembrie 1931, in prezenta primului - ministru Nicolae Iorga, a primarului general Dem I. Dobrescu precum si a fostilor primari Gh. Corbescu si Emil Petrescu. In anul 1940 patrimoniul muzeului continea deja 4330 de piese. Din nefericire in vara aceluiasi an activitatea expozitionala a muzeului a fost intrerupta din pricina conditiilor improprii ale localului din Calea Victoriei, nr.117.

Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC)
Adresa: Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, aripa E4 (Intrarea prin Calea 13 Septembrie)
Telefon: 021/318.91.37; 021/313.91.15
Detalii: Muzeul National de Arta Contemporana se afla in incinta Palatului Parlamentului, aripa E4, intrarea prin Calea 13 Septembrie. Fondul documentar al MNAC contine informatii despre arta plastica contemporana din Romania, fiind structurat in arhive si colectii documentare, clasificate pe criterii specifice (cronologic, alfabetic), dupa nume artist, locatie, tematic, pe subiecte etc.

Muzeul National de Geologie
Adresa: Sos. Kiseleff nr. 2
Telefon: 021/212.89.52
Adresa: Carol I a semnat in 1906 decretul regal de infiintare a institutului, act care poate fi vazut, in original, chiar in holul de la intrare al muzeului. Acum un secol, pe langa activitatea de cercetare desfasurata aici, existau si colectii de roci si minerale care puteau fi vizitate de public un muzeu incipient organizat in sala „Colectiuni” de la parter.

Muzeul National al Literaturii Romane
Adresa: Bd. Dacia 12 sector 1, Bucuresti
Telefon: 021/212.96.54
Detalii: Situat in Bulevardul Dacia Nr. 12, Muzeul National al Literaturii Romane adaposteste un autentic tezaur literar format din manuscrise, carti, obiecte personale, obiecte de arta, fotografii, inregistrari audio-video. Acestea redau intr-o imagine concentrat metaforica profunzimea, complexitatea si frumusetea inefabila a literaturii romane.

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”
Adresa: Sos. Kiseleff nr. 1, sector 1, Bucuresti
Telefon: 021/312.88.26
Detalii: Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi institutii de cercetare a biodiversitatii si de educare si culturalizare a publicului. Muzeul a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta. Desi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturala, muzeul a capatat un caracter de institutie mixta, adapostind antichitati, tablouri vechi si curiozitati naturale.

Muzeul Militar National Regele Ferdinand I
Adresa: Str. Mircea Vulcanescu nr. 125-127
Telefon: 021/319.59.04
Detalii: Fondat pe data de 18 decembrie 1923 de catre  Regele Ferdinand, muzeul are astazi un patrimoniu alcatuit din peste 300.000 de obiecte tridimensionale si materiale documentare si este valorificat in modalitati diverse, atat in expozitii permanente si temporare ale muzeului si ale filialelor sale, cat si prin participarea la proiecte culturale comune cu institutii de profil militar sau civile, din tara si din strainatate.

Postat in :

Timp liber

Data:

04-10-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza