Moleculele fericirii

MOLECULELE FERICIRII

Endorfinele, serotonina si dopaminele sunt neurotransmitatori care activeaza hormonii fericirii. Ce sunt aceste molecule miraculoase cu nume atat de neologic? Ce rol au ele in organism? Cu siguranta, nu unul de ignorat. Sigur ca nu este totul clar in rolul jucat de aceste chimicale, insa se stie ca un dezechilibru in metabolismul lor are efecte vizibile si nu dintre cele placute.

  • Psihologie si dezvoltare personala

Endorfinele

Evolutia a creat un creier complex, considerat cel mai complex sistem din acest univers. Si la baza lui stau ghidusele endorfine, „lubrifiantii“ functiei cerebrale cu atatea alte functiuni. Endorfinele sunt neurotransmitatori produsi de glanda noastra pituitara, eliberati in momente cheie ale vietii: orgasm, mancare buna si piparata simtita pe limba si... durere (nu-i asa ca devine clara legatura dintre placere si durere in acest context? Sau gusturile sexuale mai putin ortodoxe ale unora care, in loc sa se echipeze cu lenjerie pufoasa, se doteaza cu bice si alte accesorii datatoare de crampe).

Am ajuns intr-un punct cheie al pledoariei noastre: cum se pot procura aceste minunate substante sau mai precis cum pacalim propriul creier sa le produca, fara sa fie nevoie de bici? Simplu, la sala, doamnelor si domnilor. Ati auzit de „runner’s high?“ Cu sigranta ca ati experimentat si dumneavoastra aceasta senzatie atunci cand ati trecut de pragul de oboseala din timpul unui efort fizic. De la un punct incolo pe banda de alergare, muschii incep sa consume glicogenul, respiratia devine sacadata, maratonul nu mai e de mult o placere ci o bucurie bizara, rezultata din sentimentul de depasire a propriilor limite.

Serotonina

Serotonina este neurohormonul fericirii. Adica in absenta lui suntem deprimati, agitati sau nu dormim. Precursorul chimic al serotoninei este triptofanul, un aminoacid prezent in carnea de curcan. Asadar, nutritia joaca un rol colosal in felul cum ne simtim peste zi. Inlocuiti carnea de pui cu cea de curcan si veti simti imbunatatiri vizibile in dispozitia dvs cotidiana. Papaya si bananele sunt la loc de cinste in cantitatea de serotonina indusa. Asadar, crutati curcanul pana la sarbatori si delectati-va cu un meniu generos si vegetal.

Serotonina mai este responsabila si de reglarea somnului, apetitului si contractiilor musculare. Ultima responsabilitate, dar nu cea din urma, consta in faptul ca serotonina este alfa si omega functiilor noastre cognitive, a memoriei si atentiei. Inca ceva: suntem animale complexe si complicate - serotonina are efect si la nivel de comportament. Nu stim daca i s-a administrat serotonina injectabila vreunui om, insa la animalele care au fost cobaii in acest tip de experiment s-au comportat mai prosocial si mai dominator decat cele lasate in pace cu nivelul de serotonina dat de mama natura.

Dopaminele

Dopaminele sunt rudele de gradul unu ale celor despre care am vorbit. Au functii multiple si complicate, cum ar fi cresterea pulsului sau a presiunii sangvine. Au rol crucial in modularea comportamentului si in viata noastra psihica, de la memorie si cognitie la motivatie si comportament de raspuns la pedeapsa si recompensa. Inhiba hormonal prolactina (care joaca un rol determinat in generarea lactatiei la femei si in atasamentul ce urmeaza actului sexual la ambele sexe). Ne moduleaza somnul, dispozitia de peste zi, atentia, memoria si puterea de a invata.

Asadar, suntem niste complicate masinute (neuro)hormonale, avem comportamentul determinat la nivel chimic si nu suntem atat de stapani pe felul nostru de a fi pe cat ne place sa credem. Liber arbitru? Mai bine o felie de piept de curcan. Sau o patratica de ciocolata…

Iuliana Alexa
Redactor-sef, Psychologies


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!