Oricine are nevoie de lichide. De fapt, corpul nostru are nevoie mai mult de apa pentru a supravietui decat de hrana. Poti insa sa supravietuiesti doar cu lichide? O astfel de dieta poate fi practicata, insa pe termen scurt deoarece corpul nu isi poate primi toti nutrientii de care are nevoie doar dintr-o alimentatie lichida.
Recenta in trendurile culinarea, quinoa este o planta usor adaptabile, cultivata de mii de ani, ce aduce numeroase beneficii nutritive organismului si se afla printre alegerile de top ale persoanelor alergice la gluten.
Poate o boala cronica sa fie insotita de o tulburare de alimentatie? Diabulimia afecteaza femeile care sufera de diabet zaharat de tip 1 si poate pune in mare pericol sanatatea acestora.
Care este diferenta intre boala celiaca si hipersensibilitatea la gluten? Afla ce este glutenul, cum se manifesta intoleranta la gluten si cum poti afla daca suferi de aceasta.
Poate aparea la orice varsta, iar femeile sunt cele mai afectate de aceasta. Starile de nervozitate, pierdere in greutate si oboseala pot fi provocate de glanda tiroida. Afla ce este hipertiroidia, care sunt cauzele acesteia si cum poate fi tratata.
Fie ca vrei sa pierzi in greutatea sau esti curios de raspunsul la aceasta intrebare mai ales pe timp de vara, acesta este "da", corpul tau arde calorii incalzind apa din organism.
Diabetul zaharat este rezultatul unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), insotita de modificari metabolice complexe.
Glandele endocrine sunt unitati functionale formate din mai multe celule care pot secreta hormoni, localizate in diferite regiuni ale corpului, alcatuind sistemul endocrin. Fiecare glanda are o functie specifica ce contribuie la mentinerea echilibrului mediului intern si a supravietuirii organismului uman.
Tiroidita Hashimoto sau tiroidita cronica autoimuna face parte dintre bolile tiroidiene inflamatorii, alaturi de tiroidita acuta si de tiroidita subacuta. Incidenta bolii este intre 0,5 si 5% si este mai frecvent intalnita la femei, in special la cele de varsta medie. Intre femei si barbati exista un raport de imbolnavire de circa 10 la 1.
Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 - 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de...
Descopera ce inseamna acelea alimente "vii" si cate beneficii fantastice iti pot aduce pentru sanatate. Hrana consumata in stare naturala, neprocesata termic, are infinite calitati, trebuie doar sa o incerci si sa vezi cat de grozav te vei simti.
Toata lumea vorbeste despre dietele de slabit. Putini stiu ca adevarata lupta este mentinerea greutatii, nu slabitul in sine. A te mentine inseamna a ramane fidela unui stil de viata sanatos…
Organismul uman este cea mai fascinanta masinarie, care inevitabil, credem noi, se deterioreaza odata cu trecerea anilor. Imbatranirea nu este insa un declin al sistemelor care alcatuiesc organismul nostru, ci un proces biologic plin de semnificatii. Avem toate resursele si mecanismele interne pentru a-i incetini ritmul, trebuie doar sa invatam...
Teoretic, alimentatia trebuie sa ne asigure mentinerea starii de sanatate, cresterea, dezvoltarea, activitatea fizica si intelectuala corespunzatoare. Cele mai bune alimente provin din cele trei lanturi trofice naturale: lantul oceanic (pestele si fructele de mare), lantul trofic al padurii (ciuperci, fructe de padure, plante medicinale si vanat...
Diabetul zaharat este o afectiune care in ultimii ani a capatat proportii epidemice, numarul pacientilor apropiindu-se alarmant de 300 de milioane. Boala cu evolutie cronica, asociata cu severe complicatii oculare, nervoase, cardiovasculare si renale, diabetul zaharat afecteaza in egala masura copii si adolescentii, existand chiar mai multe...
Ziua Mondiala a Diabetului se sarbatoreste anual pe data de 14 noiembrie, iar cercul albastru, simbolul adoptat in 2007 de Federatia Internationala a Diabetului reprezinta, in toate culturile, viata si sanatatea.
Obezitatea in general si a copilului in special, a devenit una dintre preocuparile majore ale lumii medicale. Putand avea cauze numeroase, fiind provocata de factori genetici, biologici, comportamentali si culturali, obezitatea copilului influenteaza starea de sanatate a viitorului adult si integrarea sa in societate.
Dulciurile sunt un capitol atat de sensibil! Doar auzul acestui cuvant magic naste dilema: placerea sau interdictia?
Glucidele (hidratii de carbon) reprezinta principala sursa de energie imediata a organismului, acoperind mai mult de jumatate din necesarul caloric.
Il intalnim in sucuri, deserturi pentru bolnavii de diabet sau produse de slabit. Indulcitorul a inlocuit zaharul si a adus producatorilor castiguri insemnate. Dupa entuziasmul cu care a fost primit, acest produs a inceput sa ridice semne de intrebare: este cu adevarat bun sau efectele lui ne fac mai mult rau?
Din punct de vedere nutritiv, fibrele nu par cele mai utile lucruri din dieta ta. Pe vremuri, ele erau considerate chiar substante de balast, caci au un caracter inert biochimic. Ai putea crede chiar ca nu e cazul sa te chinui sa le mai mananci, insa acest lucru este de-a dreptul eronat.
Chiar daca nu este o boala care se manifesta prin dureri, diabetul nu este inofensiv. Iata care sunt gesturile esentiale in cazul acestei maladii.
Sete permanenta si senzatie excesiva de foame, gura uscata, vedere incetosata si nevoie de a urina frecvent? Sunt simptome care anunta un nivel crescut al nivelului de glicemie in sange si un posibil...
Pubertatea reprezinta perioada de tranzitie de la copilarie la adolescenta. Se caracterizeaza prin modificari ale organismului ce constau in cresterea rapida a oaselor si muschilor, aparitia caracterelor sexuale secundare si dezvoltarea capacitatii de reproducere. In mod normal, pubertatea incepe intre varsta de 8-12 ani la fete si 9-14 ani la...
Regimurile de slabit sau de detoxifiere a organismului sunt la moda, la serviciu circula foi trase la copiator cu reteta minune “a fetei de la etajul 2 care a slabit 10 kilograme in doua saptamani”, cand te intalnesti cu prietenele nu discutati decat despre “ciorba de varza”, iar in reviste nu citesti decat articolele care iti arata cate calorii...
Iti induce o stare de bine si destinde atmosfera unei petreceri, desigur, consumat intotdeauna in cantitati moderate. Dar ce se intampla atunci cand consumul ocazional devine obisnuinta? Cel mai important este sa stii cand si cum sa spui STOP, sau altfel spus, sa delimitezi si sa constientizi pana unde merg beneficiile si unde intervin riscurile...