•  

Laptele in alimentatia copiilor

Laptele in alimentatia copiilor

LAPTELE - primul aliment al omului, lichidul vital, de un alb imaculat, este unica sursa de hrana in primele luni de viata ale omului, fiind capabil sa asigure o dezvoltare psihosomatica eficienta si optima a copilului.

Este un lichid miraculos ce ne ofera un raport de Ca si P ideal pentru echilibrul organismului si al sistemului osos.
Din punct de vedere medical, pentru copil este fundamental ca imediat dupa nastere sa fie hranit exclusiv cu lapte matern pana la cinci - sase luni. Laptele matern este ideal pentru alimentatia copilului, caci este singurul aliment care satisface in totalitate necesitatile in procesul de crestere sau dezvoltare.

Dupa sase luni cand se incepe diversificarea hranei se va mentine si alaptarea cat mai mult cu putinta, in paralel cu hrana solida. Dupa varsta de doi ani va putea fi introdus in dieta copilului laptele integral de vaca.

Cea mai buna varianta de lapte integral este cea obtinuta prin pasteurizare UHT. In lumea intreaga acest tip de lapte obtinut prin sterilizare la temperaturi inalte si prin folosirea ambalajelor sterile a demonstrat zeci de ani o tolerabilitate digestiva foarte buna si preventie maxima a bolilor diareice acute (in special in anotimpul cald, cand incidenta lor creste si riscul de deshidratare ar putea fi foarte mare).

Contrar ideilor preconcepute, laptele pasteurizat UHT isi pastreaza toate elementele nutritive, mineralele esentiale (Ca, P, Fe) si proteinele. De asemenea este ideal pentru folosirea in casa a branzei de vaci la copiii pana la  varsta de aproximativ doi ani. Branza astfel obtinuta, in amestec cu pulpa de fructe poate fi primul pas al diversificarii alimentatiei la sugarul de peste patru luni.

In acelasi timp, laptele pasteurizat in formule degresate trebuie sa fie prezent obligatoriu in dieta adultilor si in special al femeilor (necesarul femeilor insarcinate, a celor care alapteaza si a celor aflate la menopauza este de 1 litru de lapte pe zi). Intotdeauna cand va asezati la masa, nu uitati de acest  aliment vital sanatatii dumneavoastra!

Dr. Doina Stroilescu  
Medic Specialist Medicina Generala si de Familie - Centrul Medical Unirea

Postat in :

Copii Alimentatie sanatoasa

Data:

18-03-2013

Taguri:

copil, laptele, lapte matern, alimentatia, crestere, dezvoltare, diversificarea, bolilor diareice acute, deshidratare, mineralele, dieta adultilor, menopauza

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza