Keratopatiile

KERATOPATIILE

Corneea este componenta anatomica a ochiului situata in partea anterioara a acestuia, avand o structura perfect transparenta, o grosime aproximativ de 500-580 de microni si o forma aproximativ de hemisfera, cu anumite raze de curbura.


Keratopatiile sunt afectiuni ale corneei in care una sau mai multe dintre aceste caracteristici sunt modificate: 

- pierderea de transparenta a corneei: distrofii corneene (cel mai frecvent genetice), macule sau leucoame (opacitati) corneene de cauze diverse etc. 

- cresterea grosimii corneei: edeme corneene de diverse etiologii; unele au cauze genetice, dar cel mai frecvent, apar postoperator;
- dimpotriva, subtierea corneei, de obicei pe fondul unei deformari neregulate a acesteia: keratoconus si alte ectazii corneene;

- keratopatii sicca, date de "uscaciunea" ochiului, respectiv o insuficienta cantitativa si calitativa de secretie lacrimala ("sindromul ochiului uscat"), mergand pana la modificari severe de structura corneana, cu perforatie si pierderea vederii;


Pe langa aceasta categorie de keratopatii, de tip cronic, cel mai frecvent degenerative sau sechelare, exista si afectiuni corneene acute, care in general, reprezinta urgente de tratament: 

- keratite si keratoconjunctivite infectioase (microbiene, virale, fungice, etc.);

- corpi straini corneeni, eroziuni si ulceratii corneene (traumatice sau infectioase), care se pot suprainfecta, mergand pana la abces cornean;

- plagi corneene, perforante sau neperforante
 

Exista si o a treia categorie de keratopatii, cele secundare chirurgiei refractive, care apar ca posibile complicatii ale acesteia, din fericire, rare: 

- keratita "sindromul Sahara", aceasta fiind o reactie inflamatorie post-Lasik, tratabila cu picaturi anti-inflamatorii;

- infectii, pana la abcese corneene, aparute sub voletul corneean, pot fi grave, dar, de obicei, se vindeca sub un tratament mai intens local;

- "macerarea" voletului coneean, ca urmare a unei deficiente de tehnica operatorie;

- ectazia corneana post-Lasik - consta in deformarea neregulata a corneei, care poate aparea dupa cativa ani de la o operatie Lasik efectuata pe o cornee prea subtire.

Diagnostic

Diagnosticul keratopatiilor se bazeaza pe examenul clinic, biomicroscopic si imagistic. 
Examenul clinic - simptomatologie: 

- scaderea acuitatii vizuale in diverse grade, ce nu poate fi corectata prin dioptrii;

- in cazurile acute, pot fi asociate si alte simptome – ochi rosu, dureros, lacrimare, fotofobie (sensibilitate la lumina), un eventual istoric de traumatism ocular;


Examenul biomicroscopic e esential pentru diagnostic: se pot observa grosimea si forma corneei, precum si tipul si localizarea leziunilor sau opacitatilor de la acest nivel.
 

Diagnosticul poate fi ajutat de diverse masuratori (diagnostic imagistic), ce se efectueaza cu aparate extrem de sofisticate si precise: 

- topografie corneana, esentiala, de exemplu, in keratoconusul incipient;

- pahimetrie corneana;

- endotelioscopie corneana (aprecierea numarului si morfologiei celulelor endoteliale);

- tomografie de cornee (HRT si OCT de pol anterior).

Tratament

Tratamentul este personalizat pentru fiecare categorie de keratopatii si poate fi nechirurgical si chirurgical sau combinat:

Afectiunile acute infectioase, de tipul keratite si keratoconjunctivite infectioase (bacteriene, virale, fungice etc.), eroziuni si ulceratii traumatice sau infectioase si abcesele corneene, se trateaza medical, local, prin instilatii de picaturi si/sau unguente: 

- antibiotice (antivirale, antifungice dupa caz);

- trofice si epitelizante corneene;

- lacrimi artificiale;

- instilatii midriatice;

- lentile de contact terapeutice;

- pansament ocluziv;

Corpii straini corneeni urmeaza, in principiu, acelasi tratament, dupa extragerea completa a acestora de la nivelul corneei.

Toate aceste afectiuni necesita controale repetate, pana la vindecarea lor completa.
Afectiunile traumatice de tipul plagilor pot necesita tratament chirurgical, astfel: 

- plagile neperforante, precum si cele perforante mici, coaptate spontan, nu necesita interventie chirurgicala, ci doar tratament conservator, medical, de tipul celor enumerate mai sus (inclusiv profilaxia infectiei locale);

- plagile perforante necoaptate sunt urgente chirurgicale si necesita a fi suturate de urgenta, dupa toaleta locala a plagii si refacerea, pe cat posibil, a structurilor adiacente afectate; se adauga, de asemenea, tratamentul medical enumerat mai sus, adaptat de la caz la caz.

O alta afectiune acuta ce necesita tratament chirurgical de urgenta, de data asta mult mai complex, este perforatia corneana de alte etiologii decat cea traumatica, cele mai frecvente fiind perforatiile dupa keratoconus foarte avansat – cu descemetocel, precum si abcesele corneene perforate. Singurul tratament ce se impune in aceste cazuri este transplantul de cornee, in urgenta, “la cald”.

In afectiunile cronice, degenerative, de tipul distrofiilor corneene, keratoconus si alte ectazii sau lecoame corneene cicatriceale, singurul tratament pentru restabilirea vederii este cel chirurgical, constand in transplantul de cornee.
Transplantul de cornee se efectueaza, in general, sub anestezie locala si in regim ambulator si consta in “decuparea” circulara a zonei “bolnave” de cornee si inlocuirea ei cu o cornee “sanatoasa”, de la donor. 

Donorul reprezinta o cornee prelevata de la cadavru, testata din punct de vedere infectios si epidemiologic, precum si al calitatii tesutului, in banci de organe specializate (banci de cornee). Din pacate, in Romania nu exista nici o banca de cornee, in consecinta, aceasta se importa de la banci internationale de cornee; Oculus lucreaza cu doua banci al caror sediu este in SUA, dar care au filiale in mai multe tari din lume, corneea costand in acest caz intre 1200 si 2000 de dolari.

Operatia de transplant de cornee se insoteste adesea si de alte operatii, efectuate in acelasi timp operator: operatie de cataracta, implantare per primam sau per secundam de cristalin artificial, pupiloplastii, vitrectomii etc.

Corneea-donor se sutureaza cu 16 fire separate sau o combinatie de fire separate si fire lungi, continue, dupa caz, toate fiind bine “ingropate”, pentru a nu jena si a nu da complicatii locale legate de fir.

Recomandari postoperatorii

Transplantul de cornee este una dintre operatiile oftalmologice care se vindeca foarte greu, corneea nefiind un tesut vascularizat, iar cicatrizarea plagii operatorii si integrarea grefonului in noua “gazda” se face extrem de anevoios.
Postoperator, pacientul va incepe inca din prima zi tratamentul local, conform prescriptiei (picaturi cu antibiotic, cortizon, antihipertensive oculare, lacrimi artificiale si trofice corneene). Tratamentul dureaza mult timp, chiar pana la un an postoperator.
Pacientul va veni des la control – zilnic, pana se epitelizeaza grefonul (cinci - sapte zile, timp in care va purta pansament permanent), apoi saptamanal, respectiv lunar.
In prima perioada se urmaresc: etanseitatea plagii operatorii, epitelizarea grefonului, transparenta acestuia, sa nu fie reactii inflamatorii puternice, nici tensiune oculara.
Abia dupa doua - trei saptamani se urmaresc: grosimea grefonului (sa nu mai aiba edem), aspectul si numarul celulelor endoteliale, astigmatismul post-sutura, tensiunea oculara, precum si semne de rejet precoce (vizibile la biomicroscop).
In timpii tardivi postoperatori urmarim sa nu fie semne de rejet tardiv (care, din pacate, pot aparea oricand in cursul vietii), tensiunea oculara, dioptriile si acuitatea vizuala, eventual corectia cu ochelari.


Pacientul trebuie sa stie:
- firele de sutura se pot rupe in timp, dand o simptomatologie zgomotoasa - in acest caz, ele trebuie extrase de catre chirurg si, eventual, inlocuite cu unele noi, daca tesutul local nu e cicatrizat complet;
- firele mai pot fi scoase si in mod deliberat de catre chirurg, pentru echilibrarea dioptriilor (astigmatismului, in special);
- acuitatea vizuala finala se evalueaza tarziu, la peste un an de la operatie, datorita instabilitatii dioptriilor pana la cicatrizarea completa a grefonului.

Complicatii

Intraoperatorii: 

- complicatii in manipularea grefonului, cu lezarea endoteliului grefonului sau a altor structuri oculare;

- sutura descentrata a grefonului;

- complicatii legate de sutura - ruperea firelor;

- hemoragia coroidiana masiva, pana la expulzia continutului ocular.

Postoperatorii:

- tensiune intraoculara, pana la glaucom secundar;

- intarziere in epitelizarea grefonului;

- infectii de grefon, pana la abces cornean;

- infectii intraoculare, pana la endoftalmita;

- decolare de coroida si/sau dezlipire de retina;

- ruperea firelor de sutura;

- aceste complicatii se pot trata specific, de la simple instilatii de picaturi, pana la re-interventie (re-suturare, operatie pentru dezlipire de retina sau vitrectomie pentru endoftalmita).

O complicatie specifica tuturor transplantelor de tesuturi sau organe este Rejetul de grefon (respingerea transplantului) - poate fi precoce, din prima luna dupa operatie, sau tardiv, oricand in cursul vietii pacientului, chiar si la ani buni de zile de la operatie. Tratamentul este cortizonic, intens, local si general. In caz de esec al tratamentului anti-rejet, singura sansa este realizarea unui nou transplant de cornee.

Dr. Ozana Moraru

Medic specialist olftalmolog

Centrul Olftalmolgic Oculus

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!