•  

Intrebari si raspunsuri despre osteoporoza

Intrebari si raspunsuri despre osteoporoza

Deseori, multa vreme, nu produce nici o senzatie neplacuta, de aceea este denumita “hotul silentios”. Care sunt factorii de risc, cum poti preveni si trata eficient osteoporoza? Afla raspunsurile din interviul cu Dr. Daniela Opris, asistent universitar Clinica de Medicina Interna si Reumatologie Spitalul Clinic Sfanta Maria, UMF Carol Davilla Bucuresti, doctor in medicina si medic primar medicina interna, competenta osteodensitometrie.

 
Ce incidenta are aceasta afectiune in Romania?
 
Populatia tinta la care ne asteptam sa gasim mai frecvent cazuri de osteoporoza este reprezentata  in special de femeile peste 55 de ani, aflate deja la menopauza. Probabil in Romania, doamnele aflate in aceasta situatie sunt cu aproximatie in jur de 3 milioane. Datele pe care le avem pana in momentul de fata provin dintr-un studiu epidemiologic relativ restrans (PREVOSS), care sugereaza ca 16,8% dintre acestea au osteopenie (o valoare mai scazuta decat normalul a densitatii minerale osoase, dar fara instalarea osteoporozei propriu-zise) si 16,5% ar prezenta osteoporoza (11,5% osteoporoza fara fractura si 5% osteoporoza clinic manifesta, cu fractura de fragilitate).
 
Care este impactul social al osteoporozei?
 
Aparent, osteoporoza este o afectiune benigna, care de multe ori nu produce nici o senzatie neplacuta un timp indelungat. Acesta este si motivul pentru care a fost si denumita “hotul silentios”. Atunci cand apar manifestarile de boala, ele sunt reprezentate de fracturi. Este vorba de un tip oarecum special, fractura de fragilitate, aparuta dupa traumatisme minime (uneori acestea nici nu pot fi identificate cu usurinta de catre pacient – cum se intampla mai ales in cazul fracturilor vertebrale). Daca ar fi sa enumeram cele mai frecvente fracturi care apar din cauza osteoporozei (vertebrale, sold, incheietura mainii) si sa ne uitam la consecintele lor, ne putem da foarte usor seama cum aceasta boala poate influenta cat se poate de negativ viata unei persoane si, implicit, societatea. In primul rand, daca spunem fractura, acest lucru este in general asociat cu durere. Pe de alta parte, poate insemna spitalizare sau chiar interventie chirurgicala, mai ales pentru fractura de sold. Aceasta este si asociata cu o rata mai mare de invaliditate, dificultate de autoingrijire si chiar cu mortalitate. Fracturile (tasarile) vertebrale vor duce la reducerea inaltimii, cifoza dorsala (cocoasa) asociata cu reducerea volumului cutiei toraice si cu influente negative asupra functionalitatii pulmonare si la reflux gastro-esofagian. La toate acestea, se poate adauga si impactul pe care aspectul inestetic, asociat durerii cronice si dificultatilor de ingrijire, il poate avea asupra starii psihice a pacientei, fapt care de multe ori va duce la stari depresive.
 
Care sunt costurile prevenirii si tratarii osteoporozei in lume si in Romania?
 
Costurile prevenirii sunt legate in special de costul medicamentului pe care pacientul aflat la risc il va lua pe o perioada relativ indelungata (ani). In general, terapiile existente pot parea relativ scumpe la o prima vedere, dar nu prohibitive. Daca e sa ne gandim insa ce inseamna costul simbolic al tratamentului osteoporozei cu fractura, atunci chiar merita preventia. Ca sa va dau un exemplu din SUA, in 2007 s-au cheltuit din cauza osteoporozei 16,9 miliarde $, dintre care 9,6 miliarde (57%) s-au datorat spitalizarilor.
 
Cum se manifesta osteoporoza? Prin ce se caracterizeaza aceasta boala?
 
Asa cum spuneam mai devreme, o lunga perioada, osteoporoza poate sa nu aiba nici o manifestare clinica. Fracturile vertebrale dor cam la o treime dintre pacienti. La acestia apare durere persistenta in zona toracala sau lombara, insotita de scaderea inaltimii. Frecvent intalnim si fracturi de epifiza distala de radius (incheietura mainii), aparute prin cadere din picioare cu mana pusa in pamant, din tendinta de a amortiza caderea. Cronologic este fractura care apare cel mai devreme dupa instalarea bolii. In timp insa, pot aparea fracturi femurale sau de humerus, tot dupa traumatisme prin cadere.
 
Exista o varsta la care femeile sunt mai expuse riscului de a suferi de osteoporoza?
 
Odata cu instalarea menopauzei si a pierderii efectului protector pe care hormonii estrogeni il au asupra osului, ne putem gandi ca o doamna aflata in aceasta etapa este o persoana cu risc de osteoporoza. Riscul creste odata cu distanta de la instalarea menopauzei si, implicit, cu inaintarea in varsta.
 
Care sunt factorii favorizanti sau de risc ai aparitiei osteoporozei?
Exista anumiti factori care nu pot fi modificati cum ar fi sexul femeiesc, apartenenta rasiala, talia mica sau chiar bagajul genetic. O pacienta a carei mama a facut fractura de sold are un risc crescut de a face osteoporoza cu fracturi. Pe de alta parte, anumite obiceiuri favorizante cum ar fi fumatul sau consumul de alcool pot fi modificate. Exista si anumite medicamente, iar un exemplu ar fi produsele cortizonice, care duc suplimentar la pierdere de masa osoasa, asa cum exista si boli asociate osteoporozei.
 
Care sunt elementele care ar putea atrage atentia unei femei ca ar avea osteoporoza?
 
Menopauza precoce, scaderea in inaltime, aparitia unei fracturi la nivelul incheieturii mainii sau a unei fracturi de sold.
 
Ce regiuni ale corpului sunt predispuse la fracturi osteoporotice?
 
Practic, acestea pot aparea la nivelul tuturor oaselor, exceptand oasele calotei craniene (ale capului) si falangele. Cele trei localizari, incheietura, vertebre, sold, sunt insa mai frevente. 
 
Prin ce se diferentiaza osteoporoza primara de cea secundara?
 
Prin cauza care determina pierderea de masa osoasa si prin deteriorarea structurii osoase normale (microarhitectura). Cea primara apare din cauza lipsei de estrogeni (osteoporoza postmenopauza) sau a inaintarii in varsta (osteoporoza senila). In cazul celei secundare, se identifica un element cauzator (boala asociata, medicament administrat etc), in lipsa caruia, persoana in cauza nu ar fi trebuit sa faca osteoporoza. 
 
Cum poate fi diagnosticata afectiunea?
 
Diagnosticul poate fi pus si in  momentul aparitiei/identificarii unei fracturi sugestive, insa nu acesta este momentul care trebuie asteptat, ci chiar este lucrul pe care trebuie sa incercam sa-l evitam! Evaluarea DXA (absorbtimetrie duala cu raze X) este o metoda simpla, total nedureroasa si cu un grad mic de iradiere (de cateva sute de ori mai mic ca cel al unei radiografii), care prin masurarea densitatii minerale osoase poate pune acest diagnostic preoce. Este utila si la monitorizarea ulterioara a raspunsului la tratament. Exista si alte metode mai simple si, implicit, mai ieftine (de tipul ultrasonografiei calcaneene), care pot ridica suspiciunea de boala, fara sa aiba insa o acuratete comparabila cu DXA si fara sa permita monitorizarea raspunsului la tratament. De cativa ani, beneficiem si de un algoritm de evaluare a riscului de fractura la 10 ani, FRAX. Acesta cuantifica riscul individual prin asocierea valorilor DXA cu factorii de risc pentru osteoporoza pe care persoana in cauza ii prezinta.
 
In ce consta tratamentul? 
 
Se poate vorbi de tratament eficace sau doar de o schimbare a modului de viata? Tratamentul presupune o asociere intre schimbarea modului de viata atunci cand este cazul (intreruperea fumatului si a consumului de alcool, efectuarea de exercitii fizice in mod constant, cresterea consumului de alimente bogate in calciu si vitamina D, eliminarea pieselor de mobilier/decor care pot favoriza caderile) si medicatie eficienta. Scopul este scaderea riscului relativ de aparitie a fracturii osteoporotice. Ideala ar fi preventia aparitiei primei fracturi pentru ca, in general, o astfel de fractura aparuta va atrage altele dupa ea. 
 
Exista medicamente antiosteoportice aprobate in UE? Cat de eficiente sunt ele?
 
In momentul de fata, exista o multitudine de medicamente cu diverse mecanisme benefice de actiune care si-au dovedit deja eficacitatea, atat in studii clinice mari si serioase, cat si in practica medicala curenta. Ma refer aici la medicamentele pe care le intalnim in ghidurile de tratament nationale si internationale. Toate medicamentele aprobate in UE sunt aprobate si utilizate si in Romania. Ca mecanisme de actiune ele pot fi antiresorbtive, prevenind pierderea de masa osoasa (cele mai multe tipuri de medicamente antiosteoporotice apartin acestei clase) sau osteoformatoare (stimuleaza formarea de os nou). Indiferent de clasa folosita, pentru o crestere a eficacitatii, se asociaza cu suplimentare la nivelul calciului (din alimente sau suplimente nutritive) si al vitaminei D. Aceasta din urma prezinta o importanta deosebita, atat pentru sistemul osos, cat si pentru cel muscular, scazand riscul aditional de cadere.
 
Se sustine ideea ca efortul fizic sustinut poate preveni...
 
Uneori nu este de ajuns numai efortul fizic sustinut pentru preventia aparitiei osteoporozei, insa cu siguranta, atunci cand se poate face, este benefic. Ceea ce se stie cu certitudine insa, este faptul ca imobilizarea prelungita se asociaza cu pierdere de masa osoasa si, in consecinta, cu osteoporoza.

Dr. Daniela Opris
medic primar medicina interna

Postat in :

Afectiuni reumatice Afectiuni osteomusculare

Data:

21-05-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza