Insolatia: cauze, simptome, preventie si tratament

INSOLATIA: CAUZE, SIMPTOME, PREVENTIE SI TRATAMENT

Insolatia reprezinta o urgenta medicala cand temperatura corpului atinge 40°C. Netratata, aceasta poate produce daune cerebrale, poate afecta anumite organe si in cazuri severe poate cauza moartea pacientului. 

  • Afectiuni de sezon

Cauze

Insolatia este de obicei cauzata de o expunere prelungita la caldura. Sistemul natural de racire a corpului tau, si anume transpiratia, nu poate tine pasul, iar temperatura corpului incepe sa creasca, in timp de metabolismul general scade. Acest lucru se poate intampla in zilele foarte insorite si calduroase, in caz de umiditate ridicata sau daca stai un timp indelungat la soare sau daca faci efort fizic afara fara sa iei o pauza. In multe cazuri, insolatia incepe ca o afectiune numita epuizare termica ce se poate transforma intr-un atac cardiac daca nu este tratata la timp.

Simptome

Insolatia este precedata de epuizarea cauzata de caldura, prezentand simptome precum cefalee, greata, ameteli, varsaturi, oboseala, slabiciune, dureri si crampe musculare si chiar o culoare inchisa a urinei ce indica deshidratare. Corpul depaseste temperatura de 37°C. Daca epuizarea termica se transforma in insolatie, simptomele devin serioase si severe. Corpul se supraincalzeste si atinge temperatura de 40°C sau chiar si mai mult. Simptome ca starea de ameteala, confuzie, greata, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap se numara printre cele care caracterizeaza insolatia.

Preventie si tratament

Cea mai buna metoda in cazul tratarii insolatiei este preventia. Evita sa te expui la soare un timp indelungat sau sa lucrezi afara cand este foarte cald afara. Daca alegi totusi sa faci acest lucru, ia pauze frecvente, poarta haine deschise la culoare si largi si consuma suficienta apa sau bauturi cu electroliti. Daca ai impresia ca suferi de epuizare termica, mergi imediat intr-un loc racoros, odihneste-te, hidrateaza-te si observa cum evolueaza starea ta.

In cazul in care suferi de insolatie, cere ajutor urgent si urmeaza pasii de prim ajutor pentru epuizarea termica. Inlatura hainele care nu iti sunt necesare, aplica pachete de gheata pe spate, gat, subrat si zona inghinala. Acest lucru poate cobori temperatura corpului si preveni daunele produse de insolatie.

Lichidele pierdute prin transpiratie trebuie inlocuite, fiind recomandat consumul de aprox. 2 litri de lichide reci la interval de 2-4 ore pana cand culoarea urinei devine normala. Perioada de recuperare dureaza de obicei una-doua zile.

 

Produse recomandate

Produse recomandate

BIODERMA PHOTODERM SPRAY SPF30 400ML

Produs indisponibil

128,50 RON

VICHY IDEAL SOLEIL LAPTE-GEL HIDRATANT DUPA PLAJA X 300ML

Produs indisponibil

89,40 RON

A-DERMA PROTECT AC FLUID MATIFIANT SPF50+ 40ML

Produs indisponibil

57,10 RON

LA ROCHE POSAY ANTHELIOS SPRAY INVIZIBIL FARA PARFUM SPF50+  200ML

Produs indisponibil

95,80 RON


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!