•  

Iarna si sanatatea inimii

Iarna si sanatatea inimii

Introducere

Temperaturile scazute din timpul iernii joaca un rol esential in patologia afectiunilor cardiace, in special in cazul bolii cardiace ischemice. Boala cardiaca ischemica are ca substrat un dezechilibru intre cantitatea de oxigen de care are nevoie muschiul cardiac si cantitatea pe care o primeste. Acest lucru este provocat de afectarea vaselor care hranesc inima, predominant prin depunerea de colesterol pe peretii acestora, fenomen cunoscut sub numele de ateroscleroza.

Consecintele sunt scaderea fluxului sangvin prin acestea si, implicit, a aportului de oxigen si de substante nutritive necesare pentru o buna functionara a inimii.

Din punct de vedere sezonier, exista variatii in simptomatologia cardiopatiei ischemice, inregistrandu-se doua varfuri in agravarea bolii: unul in sezonul cald, la temperaturi foarte ridicate si altul in sezonul rece, la temperaturi foarte scazute.

Cauze si efecte

Temperaturile scazute provoaca ingustarea vaselor inimii, scazand consecutiv fluxul sangvin si cantitatea de oxigen primite de catre inima, ceea ce la un pacient cu circulatia deja compromisa poate duce la ischemie si la angina pectorala. De asemenea, la temperaturi scazute, cresc nivelurile noradrenalinei circulante, hormon ce creste travaliul inimii, obligate oricum sa munceasca mai mult pentru a mentine temperatura corporala, ceea ce poate decompensa un cord ischemic, agravand simptomatologia.

Un alt mecanism implicat in producerea ischemiei si a anginei pectorale in afara de ateroscleroza este spasmul coronarian, care poate fi declansat de expunerea la frig. Acesta reprezinta o contractie temporara brusca a peretilor unei artere coronare corespunzatoare unei portiuni a muschiului inimii. Spasmul incetineste sau chiar opreste fluxul sangvin prin artere lipsind inima de oxigen si de nutrienti. Astfel, temperaturile foarte scazute pot agrava angina pectorala printr-un mecanism de vasoconstrictie excesiva pe arterele deja afectate de ateroscleroza sau poate provoca simptomatologia prin spasmul coronarian la o anumita categorie de pacienti, cu artere normale, dar cu o disfunctie endoteliala, provocand un anumit tip de angina denumit angina vasospastica.

Schimbarea raportului noapte/zi din timpul iernii duce la modificari hormonale si, prin anumiti hormoni implicati, scade pragul de aparitie a unui eveniment coronarian.

O alta problema pentru pacientii cardiaci pe durata iernii este reprezentata de efectele exacerbate asupra inimii ale afectiunilor respiratorii de sezon (raceala sau gripa). Se recomanda vaccinarea antigripala periodica si tratarea cu rigurozitate a infectiilor respiratorii.

top

Preventie

Pentru prevenirea instalarii sau a agravarii simptomatologiei anginoase, se recomanda evitarea expunerii la temperaturi scazute si, mai ales, evitarea variatiilor mari de temperatura, sistemul cardiovascular adaptandu-se mai usor la schimbari lente si progresive. De asemenea, nu este recomandat efortul fizic la temperaturi scazute, o astfel de asociere crescand semnificativ riscul agravarii ischemiei. Mentinerea medicatiei cronice este obligatorie in aceasta perioada.

Dr. Sergiu Barsan
Medic primar interne, specialist cardiologie
Centrul Medical Pronia

top

Postat in :

Probleme de sezon Afectiuni cardiovasculare

Data:

18-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza