Raceala sau gripa?

RACEALA SAU GRIPA?

Adesea e destul de dificil de facut diferenta, dar e important sa afli exact ce ai, pentru a sti cum sa te tratezi. Atat raceala, cat si gripa, pot duce la complicatii severe, daca nu iei masuri de la primele semne.

  • Medicina

Raceala

Exista peste 200 de virusuri diferite care determina simptomele de raceala. Cel mai des intalnit este rinovirusul, care se ataseaza de celulele mucoasei nazale si incepe sa se multiplice. Primele simptome includ jena faringiana si stranut, urmate la scurt timp de nas curgand sau infundat, acompaniate uneori de tuse, durere de cap, durere musculara, sinusala si mai rar, de febra.

Gripa

In timp ce raceala creste treptat ca simptomatologie, gripa tinde sa debuteze brusc - te poti simti foarte bine si dupa o ora sa fii doborata la pat, cu febra mare, frisoane si transpiratii, dureri musculare si oboseala mare. Cel mai bine e sa stai in repaus la pat o zi-doua. Daca nu-ti scade febra dupa acest interval, cheama medicul. La fel, daca ai dificultati de respiratie. Adesea, infectiile cu virusul gripei duc la suprainfectii ale urechii, sinusurilor sau bronhiilor. Insanatosirea si convalescenta dupa gripa dureaza pana la trei saptamani.

Alte afectiuni care pot fi confundate cu raceala sunt bronsita acuta si mononucleoza infectioasa. Dar bronsita poate fi evidentiata prin suieratul caracteristic, iar mononucleoza - prin inflamarea ganglionilor. Un alt indiciu al gripei este prezenta epidemiei, asadar multi alti bolnavi iti vor impartasi, in acelasi timp, suferinta.

Gripa dureaza de obicei cinci zile, plus recuperarea inca vreo saptamana. Ea poate lua forme periculoase la persoanele in virsta sau cu boli asociate. De aceea, e bine ca acestia sa se vaccineze la inceputul fiecarei toamne.

Starea de disconfort fizic provocata de gripa poate fi ameliorata prin repaus prelungit la pat si hidratare. Odihna si consumul de ceaiuri ajuta organismul sa se refaca si sa recupereze din cantitatea de lichide pierduta prin transpiratia abundenta cauzata de febra. E important sa iei vitamina C, care sporeste imunitatea organismului, ajutandu-l sa lupte mai usor cu virusul gripei. Antibioticele, precum penicilina, care sunt create pentru a elimina bacteriile, nu pot ataca virusurile. De aceea, antibioticele nu au nici un rol an tratamentul gripei, dar sunt folosite an unele cazuri pentru a trata anumite complicatii determinate de gripa.

Mod de transmitere

Raceala si gripa se transmit in acelasi mod, prin inspirarea picaturilor de mucus imprastiate in atmosfera prin tuse si stranut sau prin atingerea obiectelor  contaminate, cum sunt manerele usilor, obiecte de birou, tastatura, robinete, prosoape, etc.

Epidemiile

Atunci cand gripa se extinde, prin contaminare, intr-un timp scurt, la un numar mare de persoane dintr-o localitate, regiune, este declarata epidemie. Epidemia de gripa este frecventa in sezonul rece, cand temperaturile scazute asigura supravietuirea virusului si ne scad rezistenta la imbolnaviri. Epidemiile sezoniere de gripa antreneaza intre trei si cinci milioane de cazuri grave anual, dintre care 250.000 - 500.000 sunt fatale.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!