Faringitele acute

FARINGITELE ACUTE

Faringele este un organ larg expus infectiilor. Inflamatia acuta a acestuia, determinata de diferiti agenti patogeni cum sunt virusurile si bacteriile, constituie un grup de afectiuni numite angine sau faringite acute. Inflamatia numai a amigdalelor palatine este denumita amigdalita. In angina, procesul este mai extins, cuprinzand amigdalele, intregul orofaringe cu tesutul limfatic al acestuia si valul palatin cu lueta.

  • Medicina

Anginele

Cele mai frecavente forme de angine sunt cele rosii (virale) si cele pultacee (bacteriene). Anginele pultacee au tablou clinic mai accentuat si pot da complicatii mai frecvente atat local (flegmon periamigdalian, edem laringian), cat si la distanta (septicemie, complicatii oculare, cardiovasculare, renale, osteoarticulare, neurologice, digestive, dermatologice).

Antibioterapia este rezervata doar anginelor bacteriene in concordanta cu rezultatul antibiogramei din exudat faringian. Anginele acute sunt insotite de simptome generale de  febra, frison, cefalee, inapetenta, oboseala, mialgii.

Tratament

Tratamentul consta in izolarea pacientilor, data fiind contagiozitatea mare, repaus la pat, alimentatie usoara cu regim hiposodat si cosum de lichide si antitermice. Se recomanda folosirea antiinflamatoarelor atat pe cale generala, cat si local. Un rol important revine igienei riguroase bucofaringiene. Durerea poate fi combatuta prin antialgice pe cale generala sau cu anestezice locale. In acest sens se pot folosi produsele pe baza de propolis de la Aboca, Propoli Pronta spray si Propoli tablete. Aceste produse actioneaza ca un antibiotic natural, contin vitamine (A, C, E si complexul B) si minerale (Cu, Zn, Fe) si au efect calmant imediat. Au gust de lamiae si sunt usor de utilizat. 

Preventie

In angine, se urmareste cresterea rezistentei generale prin vitaminoterapie, imunostimulatoare, vaccinoterapie nespecifica. Pentru stimularea imunitatii se recomanda capsulele cu Echinacea de la Aboca si vitaminele si mineralele concentrate Juvamine. In cazul amigdalitelor acute repetate este indicata amigdalectomia (la o luna dupa ultimul episod de amigdalita acuta). Tratate corect si la timp, faringitele nu mai sunt urmate de complicatii sau epidemii intinse.

Dr. Ilie Georgiana
Medic specialist ORL
Centrul de Diagnostic si Tratament “Dr.Victor Babes”


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!