•  

Esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a celui mic

Esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a celui mic

Aducerea pe lume a unui copil inseamna o perioada plina de satisfactii si de sentimente unice, iar apoi, ce poate fi mai frumos decat sa il vezi cum face primii pasi, cum rosteste primul cuvant, cum se dezvolta? Ai grija de cresterea lui sanatoasa si armonioasa oferindu-i o alimentatie corecta. Mancarea si nutrientii potriviti constituie baza dezvoltarii generale a organismului, iar modul de hranire pe termen lung al copiilor se formeaza chiar in primii trei ani de viata.

In caz contrar, apar carentele, cu urmari multiple cum ar fi sistem imunitar deficitar, epuizare cronica, rahitism etc., toate acestea afectand cresterea si dezvoltarea copiilor.

Constituentii principali ai unei diete sanatoase in primii ani de viata sunt fierul, calciul, flourul si vitaminele A, B, C, D, E si K, baza "functionalitatii" organismului in parametrii optimi. In mod normal, alimentatia zilnica ar trebui sa furnizeze acesti nutrienti insa, de multe ori din cauza diversilor factori, este necesara si suplimentarea pentru a evita orice carenta. Este important ca toti copiii sa primeasca necesarul de vitamine adaptat nevoilor anumitor perioade de crestere, de la bebelus si pana la adolescent.

Vitaminele au un rol esential in buna functionare a sistemului nervos (asigura productia de neuroni, procesele cognitive devin mai clare si concentratia este amplificata), a sistemului imunitar, dar si a vederii. Mineralele reprezinta aproximativ 5% din greutatea corpului uman si alaturi de vitamine, ajuta la reactiile chimice din organism - sunt asimilate si folosite individual la diferite functii, de aceea in absenta lor nu am putea face multe dintre activitatile zilnice.

Fierul este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sugari si copii in general: intareste sistemul imunitar si mareste capacitatea de efort a organismului. Copiii care primesc un necesar insuficient de fier sunt de 30 de ori mai expusi sa dezvolte carente de fier, situatie care duce la anemie si la probleme serioase in dezvoltarea fizica.
Calciul,  mineralul prezent in cea mai mare proportie in organism, asigura buna dezvoltare a sistemului osos al bebelusului si previne aparitia problemelor dentare, precum si a multor probleme cardiovasculare

Fluorul este un mineral esential in formarea dintilor puternici si sanatosi. El se gaseste in mod natural in alimente (legume si fructe), dar si in unele tipuri de apa. Florul se gaseste si in pastele de dinti destinate copiilor, de aceea este foarte important sa alegem pasta de dinti potrivita, tinand cont de suplimentele de fluor care se administreaza copilului.

Vitamina A are rol important in sinteza tegumentului si in regenerarea rodopsinei (pigmentul vizual necesar vederii alb-negre) si a pielii, dar si in protejarea sistemului imunitar, prin stimularea productiei de anticorpi. Este o vitamina de crestere, vitala pentru organismele tinere.

Vitamina D este extrem de importanta in primul an de viata. Se administreaza dupa sapte zile de la nastere, ajuta la metabolizarea calciului si a fosfatului, intervenind in absorbtia acestora si in fixarea lor in masa osoasa. Este indicata administrarea suplimentelor sub forma de picaturi orale in primul an de viata, apoi sub forma de tablete, de cele mai multe ori in combinatie cu fluor.

Vitamina C (acidul ascorbic) este un element fundamental al cresterii imunitatii si al dezvoltarii organismului per ansamblu: participa la sinteza tesutului conjunctiv, stimuleaza absorbtia fierului si contribuie la formarea globulelor rosii, a oaselor si implicit, a dintilor. Un deficit de vitamina C poate duce la o susceptibilitate crescuta la infectii.

Vitaminele din complexul B (B1, B2, B6, B12, acidul folic, niacina) au un rol-cheie in metabolismul proteinelor, glucidelor si al lipidelor, dar si in buna dezvoltare a sistemului nervos, circulator si digestiv. De exemplu, carentele de vitamina B1 antreneaza oboseala, pierderea apetitului si greutatii corporale. 

Vitamina E  ajuta organismul in lupta cu radicalii liberi si agentii poluanti, care conduc la aparitia cancerului si a imbatranirii accelerate. In plus, are actiune anticoagulanta, previne aparitia unei forme de anemie si ajuta pielea sa-si revina in urma unor arsuri sau eczeme.

Vitamina K este o vitamina liposolubila, cu un rol major in procesul de coagulare (vitamina coagularii). Ea se sintetizeaza la nivelul intestinului gros, sub actiunea bacteriei E. Coli, care colonizeaza intestinul abia dupa consumul de lapte de vaca.

Nu uita: sanatatea nu inseamna numai absenta unei boli, ci si faptul ca organismul este foarte bine adaptat mediului natural. Printre copiii sanatosi se numara si acei copii care pot tolera frigul, caldura, stresul fizic sau psihic, bolile infectioase si alte probleme mai bine decat altii.

Gabriela Manoliu
Farmacist Diriginte
Help Net 101

Postat in :

Copii

Data:

13-03-2013

Taguri:

copii, primii pasi, fierul, dezvoltare, calciul, fosforul, vitaminele, carente, rahitism, sistem imunitar, minerale, anemie, dintilor, arsuri, eczeme, coagulare, E.coli, stresul fizic, psihic, bolile infectioase

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza