Diversificarea: ce sa faci daca...

DIVERSIFICAREA: CE SA FACI DACA...

La baza diversificarii sanatoase sta administrarea hranei cu lingurita. Biberonul nu trebuie folosit in exces, nici chiar pentru pentru alimentele zemoase. Cel mai bine ar fi sa obisnuiesti bebelusul cu lingurita deoarece nu vei face decat sa-i intarzii dezvoltarea abilitatilor de inghitire, care implica antrenarea unor muschi masticatori si ai limbii nefolositi in perioada alaptarii.
 

  • Alimentatie sanatoasa si nutritie

Consistenta primului aliment se adapteaza cu varsta, gradul de maturatie a sugarului, dar si cu capacitatea lui de a inghiti. Creste consistenta treptat si ai rabdare: copilul trebuie sa se obisnuiasca cu gustul si cu consistenta diferita a alimentelor, este foarte posibil sa refuze mancarea si sa o dea afara. Nu uita ca primele alimente solide trebuie sa fie usor de digerat si putin alergizante.

Sufera de diaree

Boala diareica se manifesta prin eliminarea frecventa de scaune cu consistenta moale. Nu este o afectiune grava, dar nu trebuie ignorata - poate deveni periculoasa deoarece conduce la deshidratarea organismului. Alimentatia este foarte importanta in vindecarea diareei: ofera-i bebelusului pilaf de orez (fara grasime, sarat si fiert bine, combinat cu carnita slaba si cu legume, de exemplu morcov), painica prajita cu branza dulce de vaca, mar copt, supa de legume (fara condimente, cartofi sau rosii, legume care fermenteaza) si ceai neindulcit de menta sau de afine. Copilul pierde sare prin diaree si varsaturi si este recomandat ca mancarea sa fie sarata tocmai pentru a reface echilibrul electrolitic.

Nu elimina complet zaharul, mai ales in cazul copilului slab, caci exista riscul de hipoglicemie. Dupa vindecarea diareei, treci treptat la meniul normal, pentru a evita riscul constipatiei.

Atentie: ceaiurile din plante, consumate in exces, pot diminua absorbtia in organism a fierului din alimente, de aceea intreaba medicul care este doza sigura. In schimb, vitamina C favorizeaza absorbtia optima a fierului.

De retinut!
• In afara merelor si a bananelor, toate fructele determina scaune moi.
• Nu folosi sare si nici zahar in exces: rinichii sugarului nu tolereaza sarea, iar zaharul este vinovat de aparitia bolilor metabolice.

Atentie: nu exclude complet sarea din alimentatia sugarului, mai ales daca acesta transpira, asa cum se intampla daca este tinut in camere supraincalzite sau imbracat prea gros. Prin transpiratie, diaree sau varsaturi se pierd apa si sare, iar daca sugarul nu va primi deloc sare prin alimentatie, organismul sau nu va retine apa si va avea manifestari de deshidratare si inapetenta.

Tendinta de constipatie

Pentru ca bebe sa aiba parte de un tranzit intestinal normal, include in alimentatia lui fructe crude (mere, prune, pere, caise) si uscate (prune, smochine, curmale), legume (cartofi, spanac, dovlecei, broccoli), cereale integrale si derivatele lor (tarate de grau, musli, fulgi de ovaz).

Nu uita si de iaurt, un aliment cu o actiune benefica asupra digestiei.

La polul opus, excesul de zahar, amidon si de carne, fara un aport suficient de legume si de fructe, favorizeaza aparitia constipatiei. Legumele si fructele nu trebuie mixate foarte fin dupa 8-9 luni, caci fibrele pe care le contin au un rol important pentru reglarea tranzitului.

Semne de alergie

Semnele si simptomele care pot trada o alergie alimentara sunt numeroase, dar consulta medicul pediatru daca bebelusului ii se umfla gurita sau fata, se scarpina tot timpul pe fata, ii apar mici bubite pe fata, prezinta stari de voma sau de ameteala, diaree cronica, ii curg nasul si ochisorii (secretii apoase, clare), stranuta sau gafaie din cand in cand, are gaze, este foarte molesit si are tulburari comportamentale. Nu incerca sa tratezi bebelusul dupa sfaturile altor mamici: manifestarile alergiei sunt diferite la fiecare bebelus, de aceea cea mai sigura schema de tratament ti-o poate indica medicul pediatrul.

Pana la varsta de un an, este bine sa nu incluzi in alimentatia bebelusului anumite alimente cu potential alergenic sau care pot cauza complicatii: laptele de vaca, produsele cu gluten, anumite fructe (cele acide si cu seminte mici - citrice, ananas, kiwi, fructele de padure, papaya). Produsele din soia introdu-le cat se poate de tarziu, iar nucile si alunele, dupa varsta de 5 ani. Mierea este recomandata doar in conditiile in care este achizitionata de la producatori acreditati si verificati, existand altfel riscuri de alergii si chiar botulism. Nu toti copiii au teren alergic si nu toti au intoleranta la gluten. Mai ales dupa varsta de 6 luni, este recomandat ca fiecare copil sa fie testat cu diferite alimente si in functie de terenul alergic din familie (parinti, bunici).

Este incapatanat

Bebelusul este incapatanat si fiecare masa este o adevarata "aventura"! Mai mult gust, mai multa distractie, mai multa bucurie din partea adultilor: iata cateva reguli simple, care vor face si cel mai incapatanat bebelus sa cedeze. Asadar, iata cateva reguli de baza:
• jucati-va cu mancarea;
• chiar daca asta poate insemna dezastru in bucatarie si pe hainele bebelusului sau ale tale;
• mancare cu gust;
• condimentele aromatice naturale, folosite in cantitati mici, vor transforma o masa neinteresanta intr-una delicioasa.

Consulta medicul pediatru inainte pentru a vedea ce condimente “sigure” iti recomanda;
• fii un exemplu; este suficient sa strambi putin din nas la vederea spanacului pentru ca bebelusul sa opuna apoi rezistenta;
• nu umple farfuria;
• bebe se poate simti coplesit la vederea ei; mai eficienta este strategia portiilor mici si “cine termina primul”;
• foarte important, zambiti; bebe va fi de indata molipsit de buna dispozitie a voastra, adultii din jurul lui.
• gratineaza legumele - pentru a le face mai atragatoare.

Daca bebelusului ii place o anumita mancare, repeta experienta de cat mai multe ori, prezentand-o in acelasi mod, astfel incat bebelusul sa-si aminteasca de ea cu placere.

Dr. Ana Culcer
Medic primar pediatru-neonatolog
Seful sectiei de Nou-Nascuti a Spitalului Universitar Bucuresti


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!