•  

Dieta meditareneana

Dieta meditareneana

Italienii, spaniolii, grecii, francezii stiu sa manance! Celor patru S-uri traditionale care reprezinta punctele de atractie ale turistilor (sun, sand, sex, sea), li se adauga tot mai mult un al cincilea: savuroasa gastronomie mediteraneana. Dincolo de placerea gustului, dieta mediteraneana are reale virtuti terapeutice, datorita ingredientelor extrem de sanatoase folosite. Tocmai acesta este motivul pentru care ea a fost adoptata cu mare succes de multi locuitori ai altor tari ale lumii.

Acest tip de alimentatie se bazeaza pe obiceiurile din aceasta zona geografica care, desi par distincte de la tara la tara, au o infinitate de trasaturi comune, chiar daca luam in calcul partea sudica a Mediteranei (Maroc, Egipt, Tunisia, Israel, etc). Fiind locuri unde clima este destul de uniforma, este clar ca alimentele care exista acolo sunt destul de similare. Mai mult, este suficient sa ne intoarcem putin in istorie ca sa ne dam seama ca toate aceste zone, insule sau coaste, la un anumit moment, au fost sub influenta Imperiului Roman. De aceea, influenta principala a bucatariei acestei zone este data de traditiile bucatariei romane.

Alimente de baza

Avand ca elemente comune faina, painea si uleiul (de masline, bineinteles), in ciuda varietatii mari a ingredientelor, derivatele sunt echivalente si au un caracter universal. Dar cel mai mult era apreciat ceea ce natura oferea cu generozitate, fiind consumat intr-o maniera simpla, neelaborata, dar plina de culoare si savoare, ideala pentru o alimentatie sanatoasa.

Ingredientele preferate sunt rosiile, castravetii, ardeii rosii si verzi, dulci si picanti - legumele in general. Apoi painea, pastele, pizza, carnea macra de pui si iepure si, foarte mult, pestele. Fructele sunt foarte variate, de la lamai pana la pepeni, smochine si curmale.

Maniera de condimentare este fundamentala, preferatele lor fiind salvia, menta, patrunjelul, mararul si coriandrul. Un exemplu foarte raspandit este tipica paine cu ulei de masline si usturoi, mult mai gustoasa si mai sanatoasa decat o felie de paine cu untura.
 
Este atat de natural acest tip de gastronomie, incat studiile au demonstrat ca persoanele care respecta aceasta traditie au mult mai putine probleme cardiace si colesterol, datorita cantitatii mici de grasimi saturate continute.

Postat in :

Alimentatie sanatoasa

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza