•  

Diabetul - reguli pentru o viata normala

Diabetul - reguli pentru o viata normala

Introducere

Chiar daca nu este o boala care se manifesta prin dureri, diabetul nu este inofensiv. Iata care sunt gesturile esentiale in cazul acestei maladii.

Sete permanenta si senzatie excesiva de foame, gura uscata, vedere incetosata si nevoie de a urina frecvent? Sunt simptome care anunta un nivel crescut al nivelului de glicemie in sange si un posibil dibet, boala caracterizata prin cresterea nivelului glucozei in sange.

Diabetul se declanseaza atunci cand organismul nu are suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru transformarea glucozei in energie.

Diabetul este de doua tipuri: de tipul 1 apare mai ales la copii si tineri si necesita tratament cu insulina si cel de tipul 2 sau diabetul varstei adulte, se trateaza cu medicatie orala si dieta, dar si cu insulina. 

Esti propriul tau medic!

Medicina ofera astazi posibilitatea de a trai normal cu un diabet. Singura conditie este administrarea riguroasa a tratamentului. Este suficient sa uitati sa luati medicamentul sau sa sariti peste o masa pentru ca echilibrul fragil al glicemiei se tulbura. Nu exista meniu ideal pentru diabetici, pentru ca fiecare persoana reactioneaza diferit, in functie de fiziologia sa, de tratament, de gusturi si de stilul de viata. Ajutorul unui dietetician este necesar pentru a primi sfaturi personalizate: retete adaptate, metode de preparare si de coacere, idei de meniuri, metode simple de calculare a caloriilor etc. Diabetul presupune autonomie si disciplina vizavi de tratament.

Intr-o anumita masura trebuie sa devii propriul “doctor” si, daca iti controlezi glicemia, riscul de hipoglicemie (scaderea importanta a nivelului de zahar din sange) este mic. De exemplu, diabetul si sportul pot fi doua notiuni compatibile cu conditia sa anicipezi variatiile de zahar, caci in timpul efortului fizic, nevoile energetice sunt mai mari, iar glicemia scade in mod natural.

top

Regulile alimentare pentru o viata normala

In cazul unui diabet de tipul 2, medicul iti va oferi toate sfaturile in ceea ce priveste regimul alimentar care trebuie adoptat, iar in ceea ce priveste diabetul de tipul 1, insulinoterapia trebuie sa fie completata de dieta potrivita. 
Indiferent daca urmezi sau nu o cura de slabire, mananca echilibrat, evitand consumul de alimente cu continut caloric prea mare.

Consumul de zaharuri lente (piine, biscuiti) se repartizeaza pe tot parcursul zilei. Orezul, pastele, cartofii trebuie consumate in cantitati echilibrate la fiecare masa.

Persoanele insulinodependente este esential sa se evite alimentele cu indice glicemic mare. 
Alimentele sau bauturile care contin zaharuri rapide trebuie evitate, pentru ca au o mare capacitate de crestere a glicemiei. Acestea se pot consuma la desert, pentru ca atunci vor influenta cel mai putin glicemia.

Nu se consuma alcool sau, in anumite situatii, in cantitati foarte mici si doar in timpul meselor.
Se consuma foarte putine grasimi, mai ales unt, ulei, sosuri, carne grasa, mezeluri, lactate grase. Acestea sunt transformate si stocate sub forma de zaharuri.

Cat mai multe fructe si legume, care aduc organismului un plus benefic de fibre. Se consuma peste cel putin de doua ori pe saptamana.

Se mananca de trei ori pe zi, la ore fixe si nu se sare peste masa de pranz, pentru ca este importanta pentru echilbrarea glicemiei.
top

Simptomele hipoglicemiei

- disconfort, 
- senzatia de ameteala
- pierderea cunostintei. 
 
In aceste cazuri se administreaza zaharuri rapide: cuburi de zahar, bauturi dulci. 
 
Pentru controlul zilnic al glicemiei exista la farmacie aparate de masurare a acesteia. Inainte de masa, nivelul de zahar trebuie sa fie intre 0,8 g/l si 1,1 g/l, iar dupa masa nu trebuie sa depaseasca 1,6 g/l.
 
top

Postat in :

Endocrine metabolism si nutritie

Data:

16-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza