•  

Depresia post-natala

Depresia post-natala
Pentru majoritatea femeilor, nasterea este o experienta extrem de intensa, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Asadar, in mod normal, multe mame pot trece prin schimbari ale starii de spirit, trecand cu usurinta de la fericire la tristete.  
 
Aceste sentimente sunt denumite adesea sindromul de a treia zi sau „baby blues“ si, in cea mai mare parte dintre cazuri, ele dispar la aproximativ 10 zile dupa nastere. Totusi, se intampla ca unele dintre femei sa sufere de o depresie profunda, care continua mult timp dupa aceea. 
 
Aceasta este asa numita depresie post-partum. In ciuda faptului ca simptomele ei sunt cunoscute de foarte mult timp, depresia post-partum nu a fost dintotdeauna catalogata drept o boala.

In consecinta, ea continua sa fie greu diagnosticata, desi atunci cand este depistata la timp este tratata cu succes. Este important ca simptomele acestei maladii sa fie identificate si recunoscute cat mai devreme cu putinta, deoarece cu cat diagnosticarea este mai precoce, cu atat tratamentul este mai eficient. Demersul se dovedeste a fi insa dificil, deoarece starile depresive sunt insotite de sentimente de frica intensa si irationala.

Mamei ii este adesea teama ca nu este capabila sa controleze noua situatie in care se afla si ca va fi considerata de ceilalti inapta de a fi mama. Femeile care sufera de depresia post-partum traiesc cu sentimentul ca nu sunt mame bune si ezita sa ceara ajutorul. Ele nu trebuie sa dispere, ci, dimpotriva, sa aiba curajul sa ceara ajutor de specialitate, deoarece aceste probleme se pot rezolva.

Cercetatorii au identificat trei tipuri de afectiuni postpartum: sindromul de a treia zi sau „baby blues“, depresia post-partum si psihoza post-partum. Sindromul de a treia zi este forma cea mai usoara de depresie post-partum. Apare de obicei intre prima si a treia zi de dupa nastere si se manifesta prin plans, iritabilitate, insomnie, schimbarea starii de spirit si sentimentul de vulnerabilitate. Aceste stari pot dura mai multe saptamani si sunt resimtite de 50-80% dintre mame.  Psihoza post-partum este o tulburare relativ rara. Simptomele cuprind o stare de confuzie extrema, oboseala, agitatie, schimbari de dispozitie, sentimente de deznadejde sau rusine, halucinatii sau furie.

Cercetarile au demonstrat ca boala apare o data la o mie de nasteri.  Cauzele exacte ale acestor boli nu sunt cunoscute. Pana acum, nu a fost identificat un element declansator unic al simptomelor. Se estimeaza ca depresia post-partum este provocata de o multime de factori complecsi. In orice caz, este important ca femeilor care sufera de aceste afectiuni sa li se explice ca nu ele insele sunt cauza.

Metoda cea mai eficienta de tratare a depresiei post partum este psihoterapia, fiind solutia cea mai indicata in cazul mamelor care alapteaza, dar foarte important este si suportul oferit mamicii de catre ceilalti membri ai familiei.  Depresia post-partum este mai grava decat sindromul de a treia zi.

Femeile care sufera de acest sindrom acuza urmatoarele simptome: anxietate, iritabilitate, oboseala, sentimente de descurajare, tendinta de a plange constant, sentimentul de a nu fi la inaltime. Acestea sunt adesea insotite de dureri de cap, stare de moleseala, dureri toracice.

Cateodata, depresia post partum ajunge pana la dezinteresul mamei fata de noul nascut. Astfel de sentimente pot avea repercusiuni negative asupra dezvoltarii legaturii afective care uneste mama si copilul. Cum aceste tulburari sunt putin studiate si greu de identificat, ele sunt de multe ori trecute cu vederea. In orice caz, specialistii estimeaza ca ele apar destul de des, procentul situandu-se intre 3 % si 20 %.

Depresia poate aparea oricand in timpul primelor 6 luni de la nastere si poate dura cateva luni sau chiar un an.

Postat in :

Despre sarcina Sanatate psihomentala

Data:

21-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza