•  

Depresia la adolescenti

Depresia la adolescenti

Introducere

Fiecare are perioade cand se simte mai mult sau mai putin trist. Dar, daca un adolescent este asa in majoritatea timpului si incepe sa aiba probleme cu prezenta si notele la scoala, relatiile cu familia si prietenii, alcoolul, drogurile si sexul sau controlarea comportamentului, atunci problema poate fi DEPRESIA.

Desi depresia nu constituie singura cauza a suicidului in randul adolescentilor, reprezinta un motiv major, fiind in mod cert cauza unei dureri sufletesti imense. 

 

Simptome

Indiferent de varsta, orice persoana afectata de aceasta tulburare prezinta anumite simptome: insingurare si tristete permanenta, anxietate, pesimism, idei de vinovatie exagerate, nemotivate, scaderea dramatica a respectului de sine, energie scazuta, oboseala, agitatie, iritabilitate, dificultate de concentrare, memorare, precum si in  luarea deciziilor, tulburari de somn si alimentatie. In plus, adolescentii se comporta adesea exagerat, incearca sa-si ascunda depresia actionand agresiv, fugind de acasa sau devenind delincventi.

Oricarui tanar care prezinta patru sau mai multe simptome depresive care dureaza de mai multe saptamani si care are rezultate slabe la scoala, pare retras, nepasator sau reactioneaza impulsiv, ar trebui sa i se acorde atentie si sa se apeleze la ajutorul unui specialist de sanatate mintala. Acesta va stabili daca este vorba de o tulburare depresiva.

top

Preventie si tratament

Depresia la adolescenti poate si trebuie sa fie tratata. Familia si prietenii pot fi de mare ajutor, pot oferi sprijin, afectiune, incurajare.

Iata cateva sfaturi care ii pot ajuta pe adolesescentii cu depresie:

 
1. vorbeste-i frumos si fa-i complimente;
2. manifesta-ti afectiunea;
3. arata-i ca iti pasa si il respecti;
4. nu invinovati persoana depresiva de starea in care se afla;
5. nu critica, nu umili, nu scoate in evidenta defectele persoanei afectate, nu dezaproba violent;
6. nu spune si nu face nimic care sa contribuie si mai mult la scaderea stimei de sine.
  
Tratamentul poate fi medicamentos si/sau psihoterapie. Psihoterapia ofera adolescentilor ocazia sa analizeze sentimentele dureroase care-i tulbura, ii invata de asemenea, diverse strategii pentru a face fata acestor evenimente, si ii ajuta  sa-si modifice comportamentul si modul de gandire negativ.
  
Un tratament adecvat, recomandat de un specialist de sanatate mintala, ii poate “pune din nou in circulatie” si le poate reda sperantele de viitor.
 
Dr. Garofita Nicolae, 
Medic de medicina generala
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes”
 
top

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

22-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza