•  

Despre somn

Despre somn

De ce dorm?

Dormi nu numai pentru ca te simti obosita, ci si pentru ca organismului tau ii este programata de catre “ceasul bilogic” alternanta somn-veghe in decurs de 24 de ore.

Cum sa profit la maximum de odihna noptii?

Respecta-ti ritmul biologic. Ceasul de care vorbeam mai devreme este sensibil la variatiile de lumina si de aceea somnul din timpul zilei nu este la fel de eficient ca cel din timpul noptii.

Este somnul intotdeauna recuperator?

Primele ore de somn, in general cele de dinaintea miezului noptii, sunt cele mai odihnitoare. Daca adormi mai tarziu, s-ar putea sa nu te trezesti la fel de odihnita.

Copiii cresc in timp ce dorm?

In timpul somnului se secreta hormonii de crestere, prolactina, se sintetizeaza proteinele si se reinnoiesc tesuturile. Asa ca da, copiii cresc cand dorm.

De ce visez?

Psihanalistii spun ca visele reprezinta dorintele refulate. Din punct de vedere stiintific, nu putem face interpretari ale viselor: ele reprezinta un amestec de amintiri si o asociere de idei proprii fiecarui individ. Tinand seama de activitatea cerebrala si de bogatia emotionala a viselor, putem spune ca visul este un mod in care spiritul se elibereaza de tensiunile nervoase acumulate peste zi.

Cat trebuie sa dorm?

Trebuie sa dormi atat cat sa te simti odihnita a doua zi dimineata. Cantitatea de somn necesara scade odata cu varsta: 16 ore pentru bebelusi, noua ore pentru copii, opt ore pentru adulti, iar persoanele in varsta doar patru - cinci ore pe noapte, cu tendinta de a se culca si scula devreme. In fapt nu este importanta atat cantitatea cat calitatea.

Cum sa adorm mai repede?

Somnul se invata! Respecta un ritual inainte de culcare: asculta o muzica relaxanta, citeste cateva pagini… De asemenea este important sa ai un pat bun, o camera aerisita, o temperatura potrivita si sa respecti niste reguli elementare: evita seara mesele prea bogate, alcoolul si cafeaua, redu activitatile sportive dupa ora 19.00 si incearca sa ai un program fix de somn.

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza