•  

Dependenta de substante chimice

Dependenta de substante chimice

Introducere

Dependenta este una dintre cele mai grave afectiuni cerebrale asociata cu substantele chimice. Devenim dependenti de substantele care cresc nivelul anumitor elemente sau le elibereaza in creierul nostru. 

Unele substante, precum nicotina, elibereaza dopamina, o substanta a placerii , iar corpul vrea mai mult, ceea ce duce la un comportament repetitiv pentru a pompa dopamina in sistem.

Insa chiar si carbohidratii sau ciocolata pot crea dependenta, eliberand si ei substanta placerii, iar lipsa somnului intretine aceasta nevoie nesanatoasa. 

Nicotina

Nicotina este lider in ceea ce priveste toxicitatea, mai ales din cauza efectului fiziologic pe care il are asupra corpului. Dependenta nu se manifesta doar printr-o nevoie emotionala de a avea acel drog, ci printr-o nevoie fizica reala.

Celulele creierului spun ca organismul are nevoie de nicotina pentru a preveni simptomele provocate de renuntarea la drog (instalarea starii de sevraj).

In timp, nicotina impiedica creierul sa mai elibereze substante ale placerii, de unde si nevoia acuta de a o consuma constant.

La fel functioneaza si dependenta de alcool, dar cu multe alte dezavantaje: excesul de alcool poate duce la aparitia unor afectiuni mintale precum depresia si anxietatea. 

top

Depresia

Depresia este una dintre principalele afectiuni fiziologice si psihologice cauzate de substantele chimice. Mai mult de 11 milioane de oameni iau medicamente antidepresive, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii o considera a doua mare cauza care duce la imbolnavirea organismului. 

Exista mai multe tipuri de depresie, de la boala afectiva sezoniera (cauzata de lipsa expunerii la soare), pana la forma reactiva, asociata cu o boala sau cu o tragedie puternica suferita. Indiferent de tip, depresia este definita in general de un sentiment de tristete si dezinteres fata de viata de zi cu zi, stari negative ce pot avea intensitati diferite. 

Diagnosticul depresiei clinice necesita ca aceasta stare emotionala negativa sa persiste mai mult de doua saptamani.

Fiziologic, depresia provine dintr-un dezechilibru chimic la nivelul creierului, ceea ce se inseamna un nivel anormal de substante utilizate de sistemul nervos pentru a trimite semnale catre si de la creier. De cele mai multe ori, depresivii sufera de un nivel scazut de serotonina, hormonul starii de bine. 

Depresia poatea aparea la orice varsta si conduce la adoptarea unui comportament nesanatos, care imbatraneste prematur si fragilizeaza organismul. De exemplu, femeile deprimate au o densitate osoasa mai mica din cauza cantitatii mare de cortizol (hormon al stresului) regasita in sange. 

Depresia, dar si alte afectiuni mintale, au drept cauza nu doar dezechilibrile chimice, ci si factorii de mediu care constituie baza emotionala patologica. Tocmai din acest motiv, detoxifierea emotionala este la fel de importanta ca si cea clasica.  

top

Postat in :

Sanatate psihomentala

Data:

04-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza