Cum te poti concentra mai bine

CUM TE POTI CONCENTRA MAI BINE

Este normal ca uneori sa nu ne putem concentra asupra unei activitati, mai ales in timpurile in care ne aflam, cand suntem inconjurati de numerosi factori ce ne pot distrage din ceea ce facem.

 

  • Sport

Afla cum poti sa  gestionezi aceste surse care iti afecteaza concentrarea, cum te poti deconecta de la retelele sociale si cum poti relua o activitate deja inceputa.

Social Media

Evita sa te conectezi pe site-uri de socializare atunci cand muncesti. Daca simti nevoia sa faci acest lucru, intra pe internet in pauzele tale pentru ca postarile si orice alta informatie sa nu iti intrerupa concentrarea. 

Supraincarcarea cu emailuri

Cand un email intra in casuta postala, apare imediat instinctul de a raspunde. Desi multe dintre emailurile primite sunt legate de postul tau, te pot abate de la un proiect la care lucrezi in acel moment. Si nu vei progresa foarte mult daca te opresti frecvent sa raspunzi la orice mesaj. Prioritizeaza. In loc sa iti verifici emailurile in mod continuu, planifica-ti un interval in care sa faci acest lucru. Astfel, vei putea castiga timp neintrerupt in care te poti dedica proiectului tau.

Telefonul mobil

Preluarea tututor apelurilor nu reprezinta intotdeauna un aspect poztiv in activitatea ta. Daca lucrezi la un proiect aparte, lasa casuta vocala sa preia mesajele. Sa le asculti mai tarziu unele dupa altele iti consuma mai putin timp decat daca ai fi preluat toate apelurile primite in mod real.

Multitasking

Daca te pricepi foarte bine la multitasking (manevrarea mai multor activitati in acelasi timp), probabil crezi ca rezolvi mai multe lucruri intr-un timp mai scurt. Expertii ne spun sa ne mai gandim. Cercetarile arata ca pierzi timp de fiecare data cand iti schimbi atentia de la un task catre altul. Rezultatul este ca rezolvarea a trei proiecte simultan de obicei ia mai mult timp decat daca le faci in mod consecutiv. Atunci cand este posibil, dedica-ti atentia unui singur proiect, mai ales daca acesta reprezinta o urgenta. Pastreaza abilitatea ta de multitasking pentru sarcini care nu sunt prioritare: probabil poti face putina curatenie pe birou in timp ce vorbesti la telefon.

Plictiseala

Unele activitati pe care le facem in fiecare zi sunt mai interesante decat altele. Cele plictisitoare pot pierde foarte usor teren in fata concentrarii tale, devenind vulnerabila in fata factorilor ce-ti distrag atentia. Telefonul, internetul si orice alta activitate vor parea mult mai interesante atunci cand esti plictisit. Fa un pact cu tine: daca lucrezi asupra unei activitati pentru o perioada neintrerupta de timp, primesti o pauza de zece minute. Rasplateste-te cu o cafea, cu gustarea ta favorita sau cu o mica plimbare afara. Sarcinile plictisitoare sunt mai usor de rezolvat daca stii ca te asteapta ceva pozitiv la finalul rezolvarii lor. In acest caz, poti sa apelezi si la multitasking: asculta muzica cat completezi dovezi sau adeverinte pentru a putea  duce activitatea la capat.

Ganduri sacaitoare

Este foarte dificil sa te concentrezi la munca atunci cand ai numeroase obligatii, treburi casnice sau alte proiecte de care trebuie sa te ocupi. Sau poate ca te gandesti la o conversatie pe care ai avut-o ieri si pe care o reasculti in mintea ta. Gandurile apasatoare de orice tip sunt un factor ce iti afecteaza concentrarea. O metoda prin care poti tine gandurile sacaitoare afara din mintea ta este sa le scrii. Fa o lista de activitati si orice alte planuri pe care trebuie sa le finalizezi si de care te poti ocupa mai tarziu. Scrie intr-un jurnal personal orice nemultumire sau emotii care te apasa. Odata ce aceste ganduri au ajuns pe hartie, poti sa le elimini din mintea ta cel putin o perioada urmatoare.

Stres

Cand simti ca ai prea multe lucruri de facut, poate fi greu sa te concentrezi asupra unei singure activitati. Pentru a inrautati situatia, stresul iti poate afecta corpul. Pot aparea dureri la nivelul umerilor, migrene sau sa iti bata inima mai tare, toate acestea afectandu-ti capacitatea de concentrare. Invata tehnici de reducere a stresului precum meditatia. Aceasta te ajuta sa gestionezi gandurile stresante ca sa nu mai absoarba din concentrarea ta. Intr-un studiu recent, cercetatorii arata ca persoanele care au urmat un curs de meditatie pe parcursul a opt saptamani si-au imbunatatit capacitatea de concentrare. Poti opta atat pentru o clasa la sala, cat si pentru un curs online.

Oboseala

Aceasta iti ingreuneaza concentrarea, chiar daca nu esti inconjurat de factori care iti distrag atentia. Studiile ne explica faptul ca lipsa de somn ne afecteaza atentia si memoria pe termen scurt. Majoritatea adultilor au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Odihneste-te corespunzator pentru a reusi sa rezolvi mai multe lucruri pe timpul zilei. In plus, acorda atentie intervalelor de timp in care te simti cel mai alert. Asa vei stii sa iti programezi activitatile in functie de intensitatea pe care o necesita din partea ta.

Foame

Creierul nu se poate concentra fara "combustibil", asa ca daca sari peste micul dejun, concentrarea ta va fi cu siguranta afectata. Atunci cand te trezesti si nu iei prima masa din zi, memoria pe termen scurt si atentia ta au de suferit. Tine foamea la distanta si asigura-te ca mintea ta functioneaza optim cu urmatoarele obiceiuri: mananca intotdeauna micul dejun, consuma gustari cu multe proteine (branza, nuci), evita carbohidratii simpli (dulciuri si paste) si opteaza pentru cei complecsi (cereale integrale).

Depresie

Majoritatea persoanelor considera ca tristetea este un semn al depresiei. Insa specialistii ne explica faptul ca lipsa de concentrare este de fapt unul din cele mai frecvent intalnite simptome. Daca iti este dificil sa te concentrezi, dar te simti si lipsit de speranta, indiferent, este posibil sa treci printr-o depresie. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa mergi la un medic. Depresia poate fi tratata, multe studii au demonstrat eficienta antidepresivelor, cat si a anumitor tipuri de terapie prin vorbire.

Deficit de atentie

ADHD (deficit de atentie deficit de hiperactivitate) nu este o problema doar in randul copiilor. Peste jumatate dintre copiii cu ADHD continua sa aiba aceste simptome si ca adulti. Semnele cele mai cunoscute sunt capacitate scurta de a acorda atentie si dificultatea in a te concentra asupra unei activitati. Daca ai in mod constant probleme de concentrare si ai trecut prin situatii similare in copilaria ta, este recomandat sa vorbesti cu un medic sau cu un specialist. Exista mai multe metode prin care poti tine afectiunea sub control, printre care terapia comportamentala si medicatie.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!